Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЪРВИЯТ КАНДИДАТ ШЕФ НА ВКС ИЗЛЕЗЕ НА СВЕТЛО

Дългоочакваният момент дойде! В сряда (17 октомври) кадровиците на Темида решиха, че от следващото заседание на съвета (24 октомври - сряда) вече ще могат да се внасят официални предложения за нов шеф на касационния съд (ВКС). По закон това могат да правят само два субекта - петима членове на ВСС, обединени около една кандидатура, или министърът на правосъдието.
Мандатът на сегашния шеф на ВКС Иван Григоров изтича на 20 ноември. Съгласно разпоредбите на Закона за съдебната власт (ЗСВ), процедурата за избор на негов наследник трябва да бъде открита не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на неговия мандат (в случая не по-рано от 20 септември и не по-късно от 20 октомври). Така че в сряда (17 октомври) членовете на Висшия съдебен съвет наистина успяха да хванат последния влак и да открият заветната процедура.
За разлика от тях, председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов доста по-отдавна градеше лоби сред народните представители и висшите магистрати, което в подходящия момент да му удари силно рамо, тъй че на 21 ноември той да осъмне като председател на Върховния касационен съд.
Още на 26 януари 2007 г. Параграф 22 писа, че Михайлов си е заплюл мястото на Иван Григоров, разчитайки главно на БСП, защото в НДСВ го недолюбват от 2004 г., а пък отношенията му с ДПС са... твърде мъгляви. Няколко дни по-късно председателят на СГС не само отрече категорично пред наш репортер, че страда от подобни амбиции, но
под сурдинка ни съобщи имената
на неколцина висши магистрати, хукнали с всички сили към председателския кабинет във Върховния касационен съд.
Явно обаче през последните няколко месеца Светлин Михайлов толкова сериозно се е размислил по въпроса за собственото си израстване в съдебната йерархия, че най-малко десетина-петнайсет магистрати от различни софийски съдилища вече са решили: ако той бъде избран за председател на ВКС, те тутакси ще напуснат съдебната система.
Нито един от тези съдии (и това е съвсем естествено) не се престраши и не застана с името си зад тази новина. Съвсем неестествено обаче се оказа друго: никой от тях не пожела да сподели дори една-две причини, поради които
те ненавиждат Светлин Михайлов
толкова много, че са готови да захвърлят черните си тоги, ако той стане шеф на ВКС.
В сряда (16 октомври) Висшият съдебен съвет взе още едно важно решение, около което се разигра странна разправия. Става дума за откриването на процедурата за избор на наследник на Ангел Александров. На 4 юли 2007 г. той подаде оставка като директор на Националната следствена служба (НСлС) и оттогава следствието като такова се ръководи от първия заместник-директор на НСлС Свилен Турмаков.
Точно преди съветът да гласува точката, единственият член на ВСС от квотата на следствието - Пламен Стоилов, изненадващо му предложи да не се занимава с наследника на Александров, аргументирайки идеята си с доста смехотворен (меко казано) мотив:
Откриването на процедура за избор на нов директор на НСлС не е обвързано със срокове и подобно решение би било ненавременно. Нищо не налага спешно да избираме директор на следствието, защото службата работи нормално и се ръководи ефикасно от г-н Свилен Турмаков и неговите заместници. В момента има 24 425 висящи следствени дела в цялата страна, но те са справедливо разпределени между следователите, заяви Стоилов.
Пръв от тази информация се окопити главният прокурор Борис Велчев, който в делови порядък обобщи, че между двата избора няма абсолютно никаква връзка. И още, че следствието (б.ред. - по силата на ведомствени - фирмени - пазарни връзки) достатъчно дълго е било без титулярен ръководител (по-точно - шест месеца и 12 дни) и че той може да предложи поне шест кандидатури за този пост.
Далеч по-остър в изказването си беше шефът на ВКС Иван Григоров, който, за разлика от друг път, взе правилната позиция и каза: Да се отлага изборът за директор на НСлС говори лошо за съдебната система.
В края на заседанието, по предложение на и. д. следовател № 1 Свилен Турмаков, Висшият съдебен съвет санкционира 11-има негови подчинени с доста странното наказание - заплатите им да не бъдат увеличавани за определен период от време.
Въпреки че за подобен род кадрови решения членовете на ВСС са безкрайно пестеливи на обяснения, малко след края на заседанието станаха известни както имената на наказаните, така и причините за глобяването им. Кирчо Василев от НСлС е санкциониран за допуснати груби процесуални нарушения по някакво досъдебно производство, а колежките му Валентина Николова и Ирен Димитрова са санкционирани за несъобразяване с дадените им препоръки за подобряване на работата.
А за ниска ефективност са ошамарени още трима национални следователи - Вида Христова, Боян Петров и Благойчо Фудулски, както и петима следователи от страната: Вихър Недялков, Чудомир Крантов, Ваня Тотолакова и Александър Заев (и петимата от Пазарджишкото окръжно следствие), както и Светослав Славов от Окръжна следствена служба - гр. Стара Загора.
Единствената загадка в случая остана колко седмици, месеци или години ще трае наказанието, но дори и това не можа да скрие най-важното: въпреки че все още не е решил дали да се впусне в надпреварата, и. д. шефът на Националната следствена служба Свилен Турмаков даде сериозна заявка, че би могъл успешно да изпълни тази задача. (§22)

ТПС
U:Параграф/Фото/Брой - Григоров-Захарова
Членът на ВСС Галя Захарова и все още председателят на ВКС Иван Григоров се надяват новият шеф на Върховния касационен съд да бъде не само човек с опит, но и доказан професионалист.

КАРЕ
В сряда Висшият съдебен съвет реши, че на следващото си заседание ще започне обсъждането на правилника си за работа, а в петък (19 октомври) работната комисията внесе и окончателно завършения проект. По закон министърът на правосъдието председателства заседанията на съвета, но няма право да бъде официален представител на върховния ръководен орган в третата власт.
Приемането на правилника трябва да стане възможно най-скоро, защото в него са описани функциите на представляващия ВСС, който трябва да изберем. Представляващият ще има повече представителни функции, защото ще посредничи между различните държавни органи и ВСС и ще участва в официални срещи, конференции и семинари от името на съвета, обясни по-късно ръководителката на комисията Анелия Мингова.
В правилника се предлага в заседанията на две от постоянните комисии на ВСС - за борба с корупцията и по предложенията и атестирането, да участват членове на бъдещия (все още) Инспекторат към Висшия съдебен съвет. Така, ако има някакви съмнения за професионалните и морални качества на някого от магистратите, инспекторите ще могат веднага да започнат проверка, сподели още Анелия Мингова. Но, за да подозрения за нерегламентирани контакти и корупционни практики, в правилника е записано, че членовете на трите основни комисии - по предложения и атестиране, за борба с корупцията и за дисциплинарните производства - да се сменят всяка година на ротационен принцип.
Също в сряда кадровиците на Темида решиха да увеличат състава на бюджетната комисия (в момента тя е тричленна), но не успяха да се разберат колко магистрати още трябва да заработят в нея. Тяхната цел ще бъде да преговарят за увеличаване на бюджета на съдебната власт за 2008 година. Предвидените до момента 330 млн. лв. са крайно недостатъчни, но се съмнявам Народното събрание да ни отпусне повече, каза шефът на Комисията по бюджет и финанси Иван Колев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във