Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЪРВИТЕ ДВЕ ПРОКУРОРСКИ СЕДМИЦИ

28 Февруари
* ДСБ обяви, че Борис Велчев е започнал обнадеждаващо мандата си, като е дал верни оценки за ситуацията с организираната престъпност в България. Националното ръководство на ДСБ е изготвило писмо до Велчев, в което изброява подадените до Филчев сигнали за престъпления и по които прокуратурата не е извършила никакви проверки. Това е първото писмо от поредица сигнали, което ще внесем в прокуратурата. С него молим новия главен прокурор да се занимае с въпроса за незаконното финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин, заяви депутатът от ДСБ Елиана Масева.
Според нея ДСБ ще поиска Върховната касационна прокуратура (ВКП) да започне работа по същество и по още няколко теми: концесията за автомагистрала Тракия; приватизацията на БТК; незаконното придобиване на черноморските хотели Ехо и Мургаш от страна на Емил Велчев и Георги Велчев (бащата и брата на бившия финансов министър Милен Велчев); незаконосъобразното изразходване на средства от страна на Националната електрическа компания; приватизацията на Дом на офицера в Стара Загора; сделката с Форумния комплекс в Пловдив; последния договор между БНТ и предаването Всяка неделя; пълно изясняване на произхода на средствата, с които е финансирано строителството на черноморските хотели Краун Плаза Хелиос, Крайн Плаза Хелиос Ризорт, Ифа Бийч Несебър, Ифа Бийч Несебър Маре и Ермитаж.

* Вниманието на главния прокурор и всички компетентни институции трябва да бъде насочено срещу действия на организации, проповядващи сепаратизъм, независимо откъде идват те, заяви пък президентът Георги Първанов, цитиран от БТА. Става дума за прословутата подписка, с която пишман националистът Адем Кенан поиска в България да бъде създадена автономна република, населена само с български граждани от турски произход.

* СДС обяви, че приоритет на новия главен прокурор Борис Велчев е решаването на въпроса с царските имоти. Според Петър Стоянов и хората му създаването на парламентарна анкетна комисия няма да реши нищо. Като дясна консервативна партия ние смятаме, че проблемът трябва се реши именно от прокуратурата. Ще сезираме новия главен прокурор с молба в срок от един месец да се произнесе по законосъобразността на тяхното връщане. Именно от това се интересува обществото, заяви депутатът от ОДС и член на НИС на СДС Елеонора Николова.

1 Март
Братовчедът на Георги Марков - Любен Марков, поиска подновяване и активизиране на усилията за разкриване на убийството на писателя-дисидент и изпрати писма до всички, които имат отношение към случая: новия главен прокурор Борис Велчев, президента Георги Първанов и министъра на правосъдието Георги Петканов. Прокуратурата и следствието правят всичко възможно убийството да не се разкрие, обяви Любен Марков в ефира на една столична радиостанция и нарече покушението срещу писателя държавно убийство.

6 март
След заседание на несъществуващия (поне тогава) Съвет за координация на антикорупционните комисии към Народното събрание, Министерския съвет и Висшия съдебен съвет (ВСС) парламентарният пресцентър съобщи, че жълтият депутат Йордан Костадинов - бивш директор на АЕЦ Козлодуй, е даден на главния прокурор. Информацията е разпространена по нареждане на председателя на парламентарната Комисия за борба с корупцията Бойко Великов (БСП), а материалът е връчен на Борис Велчев от вътрешния министър Румен Петков. Става дума за одит на Агенцията за държавен вътрешен и финансов контрол, която е констатирала, че в периода 2004-2005 г. Йордан Костадинов е раздал в нарушение на нормативната уредба обществени поръчки за над 100 млн. лева.

7 март
Лидерите на Атака поискаха главният прокурор да образува дело срещу бившия изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй и настоящ жълт депутат - Йордан Костадинов, срещу когото вътрешният министър Румен Петков пусна сигнал за злоупотреби. Освен това Волен Сидеров и хората му настояха Борис Велчев да поиска имунитетите на всички народни представители (общо петима на брой, след като Стефан Софиянски се раздели със своя), срещу които се водят съдебни процеси или са образувани следствени дела и полицейски дознания срещу тях. Т. нар. националисти пожелаха още главният прокурор да поиска от парламента имунитетите на Милен Велчев (бивш финансов министър и настоящ депутат от НДСВ) и на Ахмед Доган - лидер на ДПС, но не уточниха за какво точно двамата трябва да бъдат разследвани и съдени. А накрая Волен Сидеров и хората му помолиха Борис Велчев да разтури сделката за приватизацията на „Бояна-филм и да обръща специално внимание на всички сигнали за престъпления, които Атака му изпраща.

10 март
Главният прокурор прие по негова молба вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Г-н Вълчев информира главния прокурор за дейността на 22 частни търговски структури, които под претекст, че провеждат дистанционно обучение, нарушават закона, като издават дипломи от името на чуждестранни университети.

12 март
Лидерът на ДСБ Иван Костов и най-довереният му човек по партийна и парламентарна линия - Димитър Абаджиев, връчиха на Борис Велчев папка с над 100 вестникарски публикации и поискаха от него да разследва дейността на предшественика си Никола Филчев. Освен това двамата уведомиха главния прокурор, че трябва да образува предварителни производства срещу най-големите частни колекционери на антики в България - Васил Божков (собственик на Нове Холдинг), Димитър Иванов (шеф на Шести отдел на Шесто управление в бившата Държавна сигурност и издател на в. Земя), Петър Манджуков (оръжеен търговец, собственик на телевизия ББТ и издател на в. Дума) и... Ангел Филчев Борисов - брат на Никола Филчев и гражданин на САЩ от десетина-петнайсет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във