Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЪРВОТО ДЕЛО НА ВАЛЬО ТОПЛОТО ВЛЕЗЕ В СЪДА

Първото дело срещу бившия шеф на Топлофикация - София АД Валентин Димитров най-после влезе в съда. В петък (6 юли) наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов внесе в Софийския районен съд (СРС) обвинителния акт срещу Вальо Топлото. Според държавното обвинение, Димитров ще бъде изправен на подсъдимата скамейка за престъпление по чл.251 от Наказателния кодекс: Който наруши разпоредба на закон, на акт на Министерския съвет или на обнародван акт на Българската народна банка относно режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности или задълженията за тяхното деклариране и стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба в размер на двойната сума на предмета на престъплението.
Става дума за две от банковите сметки на Топлото в Австрия, в една от които миналата година тамошните власти откриха 1.64 млн. евро и уведомиха за това Агенцията за финансово разузнаване. На 4 юли 2006 г. спестовникът бе арестуван и първоначално срещу него бяха повдигнати две обвинения - за пране на пари (чл. 253 от НК) и за укриване на данъци (чл. 256 от Наказателния кодекс). Няколко месеца по-късно, след активна кореспонденция между София и Виена, разследващите се добраха и до втора банкова сметка на Топлото в Австрия. Този път - с кеширани около 2.5 млн. евро.
Според действащото законодателство, открай време българските граждани са длъжни да декларират пред БНБ в кои задгранични банки имат собствени или фирмени сметки и какви пари държат в тях. Нещо, което Валентин Димитров е забравил да стори и заради което на 10 април 2007 г. прокуратурата му повдигна обвинение за валутно престъпление.
Най-вероятно Софийският районен съд ще реши какво да прави с делото - дали да го върне на прокуратурата, или пък директно да насрочи датата на процеса - след края на съдебната ваканция, която започва на 15 юли и свършва на 1 септември.
В момента Валентин Димитров е с обвинения по още три досъдебни производства. Първите две - за пране на пари и за укрити данъци, са си лично негови. А по третото дело компания му правят четирима бивши негови съучастници: наследникът на Вальо Топлото в Топлофикация - София АД - Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, бившата служителка на дружеството Лина Абланска и бизнес дамата Мая Стоилова, собственик на фирма Шибър ЕООД. Мъжете ще бъдат съдени за длъжностно присвояване в особено големи размери (чл. 203 от НК), а жените - в помагачество на това длъжностно присвояване (чл.203, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс).
С обвинения за пране на пари са още майката на Вальо Топлото - Цеца Димитрова, и съсобственикът на фирма Фронтиер - Красимир Георгиев. А пък един от адвокатите на Димитров - Гроздан Добрев, ще отговаря пред закона като помагач на Димитров в процеса по изпирането на милионите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във