Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЪТЕН РЕЦИДИВИСТ ЗАДЪРЖАН ЗА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА

Националният рекорд за притежаване на най-много съставени актове за шофиране без книжка в ограничен период от време вероятно ще бъде присъден на 30-годишен мъж от Горна Оряховица. За по-малко от половин година Мартин Маринов е успял да си заработи 34 акта за нарушаване на Закона за движение по пътищата в частта му за управление на автомобили без правоспособност.
Пътните полицаи в Горна Оряховица и Велико Търново вече много добре познават нарушителя. Някои от тях признават, че щом го видят зад волана на автомобил, веднага вдигат палката. При проверката всеки път се оказвало, че той шофира без книжка. Това обаче никак не го смущавало и притеснявало. Без да вдига скандали или да се моли на органите на реда за пощада, Мартин спокойно подписвал съставения му акт и си тръгвал по живо по здраво.
Любопитно е, че в нито един от случаите досега, при които Маринов е залавян незаконно да върти геврека, той не е бил в нетрезво състояние. Очевидно и той си има свои принципи, които не нарушава - никога да не пие, когато кара без книжка, шегуват се пътните полицаи от Горна Оряховица.
Последното дело срещу Мартин Маринов за управление без книжка, насрочено в Горнооряховския районен съд за 31 октомври, беше отложено. Причината е, че 30-годишният мъж изневерил на досегашното си хоби и се ориентирал към доходоносни престъпления. По същото време, когато трябваше да се гледа делото му, младият мъж бил в ареста на полицията в Пловдив за извършена телефонна измама на пенсионерка от града. Маринов позвънил по телефона на бабата и съобщил, че е приятел на неин роднина, който блъснал с колата си дете, и то загинало на място. За да бъде освободен от ареста, трябвало да се наеме адвокат, а за това били необходими 500 лв., с който роднината не разполагал в момента. Жената се съгласила да помогне на своя близък и предала парите на таксиметров шофьор, който се представил за близък на адвоката. Няколко часа по-късно след разговор с роднината си възрастната жена разбрала, че е била измамена и подала сигнал в полицията. Като организатор на телефонната измама бил арестуван Мартин Маринов.
Това не е първата криминална постъпка на 30-годишния горнооряховчанин. Според съдебната статистика досега той има осем влезли в сила присъди. Първите от тях са за обикновени домови кражби. Заедно със свои приятели Мартин вече се е издигнал в престъпната йерархия и е започнал да се занимава с телефонни измами. Повечето от ударите си той и съучастниците му извършвали извън Великотърновска област, а жертвите им били възрастни хора. Пред всички тях бандитите разигравали сценария с катастрофиралия роднина и убитото дете. В някой от случаите за получател на парите бил наеман нищо неподозиращ таксиметров шофьор, на когото освен парите за курса след изпълнението на задачата били давани и по 10-20 лв. за почерпка.
Странното е, че въпреки големия брой доказани престъпления и актове за шофиране без книжка Мартин Маринов продължава спокойно да се разхожда на свобода. Телефонните измамници и дедесарите явно закон не ги лови и колкото повече пари успеят да задигнат, толкова по-недосегаеми стават, коментират в тази връзка търновски юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във