Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пътешествията на "Октопод"-а

Поредното заседание на Софийския градски съд по делото срещу Алексей Петров показа, че макар и малък, "Октопод"-ът може да шета из чужбина, без да пречи на съдебното дирене. СГС разреши в сряда (9 април) на подсъдимите в т.нар. процес "Малък Октопод" Алексей Петров и Марчело Джотолов да напускат безпрепятствено пределите на родината. Бившата барета ще замине на лечение в Австрия за периода от 15 април до31 май. Но на датите 19 и 26 май той трябва да се върне, за да присъства на съдебните заседания. Съдът обаче не уважи искането на Алексей Петров да напуска България и в периода 1 юни - 1 август 2014 година.


Другият подсъдим, Марчело Джотолов също ще има възможност да се разходи зад граница, отсъди СГС. Магистратите разрешиха на Джотолов да пребивава в Лондон от 5 май до 16 май включително поради служебен ангажимент.


Ако държавното обвинение прецени, че разходките на Петров и Джотолов в чужбина ще им дойдат в повече, може да обжалва решението на съда в рамките на седем дни. Същото могат да сторят и самите подсъдими, ако премислят, че се нуждаят от повече време зад граница.


Може да се твърди, че 2014-а е годината за пътуване на "Малкия октопод". Още в началото й съдът одобри молбата на Алексей Петров да пътува до Виена за неотложно лечение - били му назначени изследвания в клиника. В молбата обаче не се уточняваше какви точно здравословни оплаквания и проблеми ще бъдат подложени на медицински наблюдения. Бившата барета обаче получи възможност да отсъства от България от 16 до 19 януари 2014 година. Тогава съдия Румяна Ченалова обясни решението с това, че на Петров многократно му е позволявано да пътува и той винаги се връщал навреме и не пречел на хода на делото.


Особено интензивни са били пътешествията на подсъдимия в края на 2013 година. На бившата барета бе позволено да пътува първо за Виена - от 26 до 29 ноември 2013 г., където е прегледан от специалист неврохирург. През декември 2013 г. (на 3 и 4 декември) Петров пътува до Абхазия (Северозападна Грузия), където проведе делова среща с президента на местната търговско-промишлена палата. Веднага след това съдебният състав му разреши да замине за Белград (между 15 и 20 декември), за да приеме поста председател на Балканската федерация по карате.


Пътуванията на Джотолов също правят впечатление. Той "прескочи" до Атина между 16 и 20 декември 2013 г. във връзка със служебни ангажименти. Следващата му командировка - до Прага, беше определена за началото на новата година - от 6 до 9 януари.


Т.нар. дело "Малък Октопод" е за рекет и изнудване. То тръгна в Софийския градски съд през декември 2011 година. Обвинителният акт по него е от 200 страници и беше внесен след повече от година и половина разследване. На подсъдимата скамейка по него освен бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, са и Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във