Параграф22 Daily

§22 Анализи

Работи ли въобще Комисията за лични данни по казуса "Мирослава Тодорова"?

Администратор на лични данни ли е Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС)? Безспорно. Допуснал ли е неправомерно „изтичане” на личните данни на съдия Мирослава Тодорова? Да – и това също е безспорно.

А тогава защо никой не говори за проверки, глоби и санкции в ИВСС? И защо мълчи Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за станалия публично известен скандал „NE SE CHISTI!!!!!!”?

Да припомним, че само няколко дни след като данните на 5 млн.българи лъснаха в интернет заради хакерски удар по НАП, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува на сайта си декларацията за имуществото на съдия Мирослава Тодорова  без да заличи адреса ѝ и данните на мъжа, с когото живее, както и на детето й. На всичкото отгоре файлът с декларацията на съдията носеше многозначителното наименование „NE SE CHISTI!!!!!!”, което пък породи съмнения дали „гафът” не е бил допуснат всъщност напълно умишлено.

Ако след удара по НАП обаче държавата се впрегна, чиновниците се разтичаха, от КЗЛД веднага започнаха проверка и се заговори за санкции, около втория случай – този със съдия Тодорова, нищо подобно не се случи. И единствените официални реакции по него се изчерпаха с няколко прессъобщения, неуспешен опит за изслушване на главния инспектор Теодора Точкова пред ВСС и... с декларация на съдийската колегия (виж по-долу).

Разликата в реакцията на държавата ( в лицето на нейните органи) е видима. И това може да е така не само заради обяснението, че в казуса на съдия Тодорова става дума за единичен, "частен" случай.

Тук е мястото да припомним и че с промените в закона за личните данни от началото на тази година бе допуснато (с оглед принципа за разделение на властите), че занапред не КЗЛД, а ИВСС ще контролира как органите на съдебната власт опазват личните данни. На Инспектората бяха дадени правомощия на надзорен орган по отношение на съдилищата, прокуратурите и следствието.

Това, което досега не се е случвало, е да се покаже как при новата нормативна уредба ще се упражнява контролът и ще се налагат санкциите тогава, когато самият ИВСС допусне нарушение на правилата за опазване на личните данни.

Ако се приеме, че Комисията за защита на личните данни следва да санкционира ИВСС (както всеки друг администратор на данни в държавата), току-виж някой изтълкува това като посегателство върху независимостта на съдебната власт. Но пък обратното би означавало нарушения на закона, извършени от ИВСС, да останат ненаказани. И Инспекторатът да не носи отговорност при теч на лични данни не само сега (заради казуса с Мирослава Тодорова), но и при всеки (евентуален) следващ случай, в който чувствителна информация за друг магистрат и семейството му „лъсне” наяве - без значение по каква причина...

На този етап въобще не е ясно какво предстои. От Комисията за защита на личните данни здраво са се умълчали по казуса „Тодорова”.  И не казват дори дали изобщо работят по него или не. Главният инспектор Теодора Точкова пък е в отпуск. ВСС също излиза във ваканция.

А наесен вече никой няма да помни за "казуса Тодорова", камо ли да пита за санкции...

 

Декларация, вместо извинение

След гафа с незаличените лични данни на съдия  Тодорова от ИВСС обясниха само, че грешката е допусната неумишлено, че е техническа и че някакъв чиновник с икономическо образование не заличил данните.  Председателят на ВКС Лозан Панов поиска шефката на ИВСС Теодора Точкова лично да обясни пред ВСС какво се е случило, но това така и не се случи – в две поредни заседания на съдийската колегия така и не се стигна до изслушването й .

Вместо с извинение и обяснения, съдийската колегия на ВСС излезе ... с декларация, с която обяви, че намира за недопустимо публикуването на незаличени данни на съдия Тодорова.

Кадровиците признаха, че „независимо от причините за допуснатия от ИВСС пропуск, налице е грубо нарушение на Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на данните. Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на Мирослава Тодорова и на нейното семейство, както и срещу независимостта ѝ като съдия”. И просто призоваха ИВСС да направи необходимото, за да не допуска такива случаи в бъдеще.

А какви мерки ще се предприемат и от кого, за да бъде санкционирано вече допуснатото нарушение на закона, така и не стана дума.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във