Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рационално

Евродепутатът от левицатa Ивайло Калфин влезе в задочен спор с министъра на отбраната Ангел Найденов. Не притежаваме способността за преки военни действия, заяви военият министър.


По ирония на съдбата това беше казано в присъствието на президента, който е и главнокомандващ , и се случи по време на съвместно учение между наши и сръбски части на полигона край Шабла. Там уж се проиграваха реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на България и Сърбия.


Още на другия ден по една от телевизиите Ивайло Калфин като един ястреб заяви, че е изумен от изявление на военен министър, който казва, че нямаме нито кораби нито самолети, с които да се бием. Напротив, ако се наложи, страната ни може да участва във военна операция, обяви той.


Какво е реалното положение в момента? От 12 хеликоптера Кугър заради липса на пари за поддръжка лети само един. По същите причини от самолетите Бел не лети нито един. Всички самолети Пилатус са приземени. Това са сведения на самия военен министър Ангел Найденов. Когато бойните ни хеликоптери са изцяло на земята, трябва ли да се добавя нещо, попита риторично Найденов.


Не толкова зле е положението с военноморските сили. Макар да нямаме нито една подводница, все пак разполагаме с три по-големи бойни фрегати. По последни данни единствената читава част в армията са артилерията и зенитно-ракетните комплекси.


Има обаче изход, ако наистина се наложи да се бием в Сирия, както иска г-н Калфин. Изходът е в правителствения отряд, който винаги е в готовност, само трябва да се преоборудва за военни цели. Досега Авиоотрядът не е участвал само във военни действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във