Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Радиоводещият и недосегаемите

Някъде из биографията на известния американски гангстер Ал Капоне можем да прочетем, че на 9 юни 1930 г. - само една година преди страшилището Ал да се озове в затвора - в Чикаго е убит репортер от вестник Чикаго трибюн. Биографите на Ал не се занимават с това как, кой и защо е убил журналиста, само споменават, че той е бил приятел на Ал и... информатор на ФБР.
По-нататък историята я знаем - през пролетта на 1931 г. били събрани достатъчно доказателства за започване на съдебно дело срещу Капоне. Общоизвестен факт е и че съдебното дирене срещу Ал не е в качеството му на бос на мафиотска структура, а по обвинение с 22 точки за укриване на доходи и ощетяване на държавата с над 200 000 долара. Отделно от това Капоне е обвинен заедно с 68 членове на организацията му за 5000 различни нарушения на алкохолния режим. Безбройните трупове на неговите врагове, както и на приятелите му, изобщо не влизат в папките по делото.
Разстрелът на радиоводещия Боби Цанков, станал известен с множеството скандални измами и дела, извади на бял свят факти, за каквато биха мечтали много белетристи. Сам автор на книга и поредица от статии за българското подземие, с гибелта си Цанков доказа, че българската реалност има много допирни точки с описаната по-горе действителност, в която като свински черва са били оплетени мафиоти, агенти, репортери, политици и какви ли не.
Да започнем най-напред с последните факти, станали известни след разстрела на Цанков. Двама, недоказани съдебно и до ден днешен босове на подземието - братята Красимир и Николай Маринови-Маргините - явно ще споделят съдбата на прочутия Ал, ако за тях това е някаква утеха. Досега братята и още четирима техни приближени са подсъдими за подготовка на три убийства - на покойните вече Иван Тодоров-Доктора и финансиста Никола Дамянов, както и срещу о.р. генерал Любен Гоцев. Делото се влачи от пролетта на 2006 г., а обвинението разчита само на показанията на защитения свидетел Велин Добрев.
Прокуратурата обаче упорито подбутва Маргините към затвора. Още на 5 януари, в деня на убийството на радиоводещия, градският прокурор на София Николай Кокинов обяви изненадващо, че вече има заподозрени за разстрела. И то още преди да стане ясно има ли записи на камери в района. Свидетелство за това са думите на шефа на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Валери Йорданов, който обяви, че всички лица в района се разпитват и ще бъдат прегледани всички камери, които може би са заснели престъплението.
Още по-изненадващи бяха обиските късно същата вечер в централата на Маргините на ул. Дж.Баучер, в комплекс Царско село и на още няколко адреса. Арестуван бе Красимир Маринов, а Малкия Маргин - въпреки че го хващат край парк-хотел Москва, остава на свобода, защото за него нямало издадена заповед за арест. Такава заповед все още не е издадена, но пък има постановление за принудителното му довеждане. Което - както обяснява адвокатът на Маргините Любомир Рангелов, се прави при оперативни беседи, тоест разговор за обмен на информация...
Това не попречи на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов в сряда (6 януари) сутринта да обяви преди заседанието на МС: Има възможност арестуваните вчера лица да бъдат задържани за 72 часа. И най-сетне се стига до съобщението на Главна прокуратура: След извършения анализ бе повдигнато обвинение на Красимир Андреев Маринов за това, че през периода от месец ноември 2009 до 5.01.2010 г., в гр. София, в съучастие с брат си - Николай Андреев Маринов, подбудили неустановен извършител умишлено да умъртви и последният умъртвил на същата дата Борис Николов Цанков, като деянието е извършено предумишлено и по начин и със средства, опасни за живота на мнозина - престъпление по чл.116, ал.1, т.6 и 9, вр. чл. 115, вр. чл. 20 ал.3 НК. Красимир Маринов е задържан под стража за срок от 72 часа. Органите на полицията продължават издирването на Николай Маринов.
От всичко това разбираме, че въпреки липсващите към онзи момент записи от камерите и продължаващите процесуално-следствени действия МВР и прокуратурата са разполагали с данни, които сочат Маргините за подбудители на убийството. Това означава, че те са имали информация за намеренията им още преди 5 януари, а станалото на този ден е доказало правдивостта й.
Да си припомним споменатия по-горе пасаж от биографията на Капоне. И невероятният конфуз на родните прокуратура и МВР от задаването на два въпроса: защитен свидетел ли е бил Цанков по делото срещу Маргините и не е ли бил той двоен агент.
Ето и отговорите. Още на 5 януари градският прокурор Кокинов дава да се разбере, че приживе Цанков е бил чест негов посетител, като при срещите им не се е оплаквал от заплаха за живота. Срещите били по професионални проблеми, обяви тогава прокурорът и нищо не каза за статут на защитен свидетел.
А в телевизионно интервю в четвъртък (7 януари) шефът на столичната полиция Валери Йорданов иронично окачестви твърдението, че Цанков е работил с МВР като много интересно. Полицията би си позволила в много изключителни случаи да работи с лица, за които има повдигнати обвинения за престъпления, каза Йорданов. Сякаш и той, а пък най-вече всички ние сме забравили как в средата на ноември м.г. същият обвинен Боби Цанков изведнъж потърси не някой друг свой закрилник, а самия шеф на антимафиотите (ГДБОП) Станимир Флоров и главния комисар на МВР Калин Георгиев, след като бил заплашен (?!) от сочения за наркобос Стефан Бонев-Сако със смърт.
Мистерията около необяснимия порив на Цанков към МВР и прокуратурата стана съвсем пълна в четвъртък (7 януари), когато и главният прокурор Борис Велчев се опита да се измъкне от същите въпроси. Според него най-точни обяснения по темата можел да даде само градският прокурор Николай Кокинов. Това не били тайни срещи и за тях ръководството на прокуратурата е било осведомено, а Цанков не е давал показания по дела в Софийската градска прокуратура, обясни Велчев.
Ако към всичко това добавим и появилите се в пресата твърдения, че съпругата на Цанков Юлия Милчева е дознател в Шесто РПУ, някак си няма как да забравим въпросите бил ли е защитен свидетел и информатор на МВР Боби? И еквилибристиката около изясняването им не може да прикрие още едно питане - кой е бил онзи чадър, под който Боби Цанков се е чувствал толкова спокоен за живота си, че дори напоследък не се е движил с охрана. За да срещне смъртта най-неочаквано във входа на бул. Ал. Стамболийски №30.
Единствено ясно е, че Маргините ще отидат на съд, по текст от раздел Трети на Наказателния кодекс Съучастие, с обвинение в подбудителство към убийство (чл.116 от НК). За това се предвижда таван от 20 години затвор. В тази част на НК се дава свободата на съдът да решава в каква степен обвинените са допринесли за извършването на престъплението. И тъй като за подбудителство и съучастие няма долен праг на наказанието, присъдата изглежда неизбежна. Достатъчно ще е само свидетелско показание, което да потвърди, че Маргините някога през живота си са изрекли нещо подобно като: Абе, няма ли кой да го свитне тоя Боби.
И ще стане почти както в историята на Капоне - съдебно неизобличени босове на организираната престъпност влизат в затвора за подбудителство за убийство. В което всъщност няма нищо лошо. Само една-единствена разлика с биографията на Ал Капоне, залегнала по-късно и в неповторимия екшън на Брайън де Палма Недосегаемите - ние няма да научим кои са те...!?

Facebook logo
Бъдете с нас и във