Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Райков аут от разследването за бюлетините

Служебният премиер Марин Райков не е включен в разследването по казуса Мултипринт. Това стана ясно от специално съобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), предизвикано от медийна спекулация в началото на седмицата, че предстои разпит на Райков. Тя беше подсилена от формално неутралната, но звучаща загадъчно реакция на говорителя на СГП Румяна Арнаудова, която заяви, че не може да потвърди или отрече информацията за снемане на показания от служебния премиер. А сдържаността си Арнаудова обоснова с обещаващото: Предстоящи действия не можем да коментираме, за да не попречим на разследването.


Оказа се, че предстоящите действия са силно преувеличени. В съобщението си СГП обяви: По повод на разпространени в средствата за масова информация твърдения, че по досъдебното производство, касаещо откритите в печатница в Костинброд бюлетини, прокуратурата ще разпитва министър-председателя на Република България г-н Марин Райков, Софийската градска прокуратура съобщава, че разпит на г-н Райков по образуваното досъдебно производство не е планиран от разследващите органи. Направено беше и уточнението, че за разкриване на обективната истина по делото се провеждат разпити само на служители и длъжностни лица от администрацията на Министерския съвет.


Дали разпитът на Марин Райков не е планиран изобщо, или пък е бил планиран, но после държавното обвинение се е отказало от този ход?! Какъвто и да е отговорът на въпроса, в прокуратурата са наясно, че евентуален разпит на Райков не би могъл да освети особено детайлите по възлагане на обществената поръчка за печатане на изборните бюлетини в костинбродската печатница. Такъв разпит, разбира се, не означава и заявка за търсене на наказателна отговорност от министър-председателя. Но в нажежената обстановка около прохождането на 42-ото Народно събрание и напъните за съставяне на коалиционен кабинет един такъв акт би налял вода в мелницата на онези, които оспорват законността на парламентарния вот и искат неговото касиране.


И липсата на вина на Райков обаче остава спорна, тъй като той е бил длъжен да контролира действията на осъществилия и подписал обществената поръчка главен секретар на кабинета Росен Желязков. За него се разбра още миналата седмица, че е разпитван вече няколко пъти. Разпитани са вероятно и двамата служители на Министерския съвет, сочени като отговорни за изпълнението на договора от страна на държавата - Иво Цонков и неговата началничка Веска Янева. Самият Марин Райков явно изобщо не допуска да попадне в кръга на разследваните. Той се закани да реагира, но с уговорка, изключваща негово участие: Ако в разследването се установят нарушения по договора и за това са отговорни служители от администрацията на МС. А добавката, че реакцията му ще е налице, но при доказана вина, би могла да означава, че Райков разчита срещу никого от подчинените му да не бъдат повдигнати обвинения. В полза на това очакване са и думите му, че прокуратурата беше категорична, че служебното правителство няма вина и пряка отговорност във връзка с печатаните материали.


В очакване на предстоящите действия на прокуратурата по воденото засега срещу неизвестен извършител досъдебно производство за длъжностно престъпление и за организирана група за извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите е добре обаче да напомним, че в отговор на въпрос на Параграф 22: каква наказателна отговорност носят администрацията и премиерът, главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че разследване се води и в тази насока. Остава да видим ще посърне ли усмивката поне на Росен Желязков, който след удара в Костинброд обясняваше ведро, че възлагането на обществена поръчка за услуга, свързана с основната конституционна дейност в държавата, било въпрос на свободно договаряне между равноправни гражданскоправни субекти. Подтекстът е ясен - могат да се договарят, както си искат, и наказателна отговорност не може да им бъде търсена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във