Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЙОНЕН СЪДИЯ СПАСЯВА ОБВИНЕНИЕТО ОТ ПОЗОР

Точно три години и седем месеца продължи епохалната битка между прокурора от Софийската районна прокуратура Валентин Филипов и адвокатския екип на Николай Методиев-Ники Пилето. В крайна сметка държавният обвинител изпи до дъно горчивата чаша на срама, защото в сряда (21 февруари) Софийският районен съд наложи на Ники Пилето фундаменталното наказание от 700 лв. глоба за принуда на двама полицаи. Историята е прекалено позната, за да преразказваме предишните си публикации, но заради едната спортна злоба ще припомним няколко основни момента от нея.
На 18 юли 2003 г. в СДВР е получен сигнал за контрабанден внос през ГКПП-Кулата. Още същия ден в складовата база на Пилето край софийското с. Долни Богров е задържан един ТИР, натоварен с най-различни китайско стоки. На 19 юли вечерта са заловени и запечатани още пет ТИР-а на Пилето, които са оставени под полицейска охрана в базата на Методиев.
На 21 юли сутринта ТИР-овете са закарани в складовете по митнически контрол на фирма ММ (Милицер и Мюнх), за да бъдат проверени по-късно през деня. Поради липса на свободни митничари и ченгета въпросната проверка е извършена на 22 юли, а резултатите са потресаващи: всички камиони се оказват пълни не с китайски обувки, дрехи, бански, слънчеви очила и т. н., а със строителни и изолационни материали.
На 23 юли вечерта двамата сержанти от специализираното подразделение за охрана в СДВР - Красимир Кръстев и Петко Петков, оставени да пазят пилешките камиони, са прекарани през детектора на лъжата и след петчасови разпити си признават всичко: как хора на Ники Пилето са пристигнали в складовете, как са прибрали контрабандата и как са напълнили камионите с редовна стока. А те не посмели да гъкнат, защото Ники Пилето ги заплашил, че ако проговорят - с тях и със семействата им е свършено.
На 24 юли собственикът на стоката - Ники Пилето, е задържан за 24 часа, а на 25 юли става ясно, че в аферата участват и шестима митничари от ГКПП-Кулата - Ангел Иво?? Ангелов, Виолета Чанкова, Петър Такев, Първан Костадинов, Александър Йотов и Михаил Георгиев.
На 26 януари 2004 г., след проверка на инспектората на Агенция Митници, те са уволнени дисциплинарно, защото за периода януари-юли 2003 г. са помогнали на Ники Пилето да вкара в България общо 270 контрабандни ТИР-а с китайски стоки.
Кой знае защо Върховната касационна прокуратура не разрешава по случая да бъде образувано едно дело - за създаване на организирана престъпна група с цел контрабанда и пране на пари, което да бъде възложено на Националната следствена служба и на Софийската градска прокуратура. Вместо това разнищването на аферата е поверено на Валентин Филипов от Софийската районна прокуратура, който образува общо... три следствени дела срещу Ники Пилето: едно по чл.143, ал.3 от Наказателния кодекс (за принуда на длъжностни лица от системата на МВР) и две по чл.242 от НК (контрабанда) - срещу Ники Пилето и митничаря Ангел Иво Ангелов (за петте ТИР-а), и срещу неизвестен извършител (за 270-те ТИР-а).
През лятото на 2004 г. делото за принудата на полицаите от СДВР - Красимир Кръстев и Петко Петков, влезе в Софийския районен съд, за да излезе оттам едва в сряда (21 февруари) с унизителната (за държавата, разбира се) присъда на Пилето - 700 лв. административна глоба.
След края на заседанието прокурор Валентин Филипов обяви, че решението на съдия Калин Калпакчиев задължително ще бъде протестирано пред Софийския градски съд. А електронните медии и всекидневниците тиражираха новината така, че за пореден път претвориха в дела заклинанието на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов: Ние ловим бандитите, а съдът ги пуща!
Според скромното мнение на Параграф 22 обаче би трябвало да се случи нещо съвсем друго: държавният обвинител Филипов трябва да почерпи съдия Калпакчиев, задето не е оправдал Ники Пилето, и да забрави завинаги за случая. А електронните медии и всекидневниците дружно да се извинят на съдия Калин Калпакчиев и да го похвалят за изключително професионалния му рефлекс.
Причината, поради която се осмеляваме да направим тази препоръка, е следната. През лятото на 2003 г. Валентин Филипов повдигна обвинение срещу Ники Пилето по чл.143, ал.3 от Наказателния кодекс, но той такова престъпление изобщо... не е извършвал. И за да няма повече недоразумения и безадресни критики, набързо преразказваме какво пише в Наказателния кодекс по този повод.
Чл.143 (1) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
(2) Ако деянието е извършено от лице по чл.142, ал.2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
(3) Когато в случаите на предходната алинея принудата се упражнява по отношение на лице от състава на Министерството на вътрешните работи, осъществяващо контролна дейност при или по повод изпълнение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.
А изрично споменатият чл.142 гласи:
(1) Който отвлече лице с цел противозаконно да го лиши от свобода, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) Наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, когато:
...
6. деянието е извършено от лице, което се занимава с охранителна дейност, от служител в организация, която извършва охранителна или застрахователна дейност, от лице, което действа по поръчка на такава организация или се представя, че действа по такава поръчка, от лице от състава на Министерството на вътрешните работи или лице, което се представя за такова;
8. деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организация или група по чл.321а или организирана престъпна група.
Иначе казано, според обвинителния акт по делото, през лятото на 2003 г. Ники Пилето най-напред е отвлякъл ченетата Красимир Кръстев и Петко Петков, а след това ги е заплашил, че ако проговорят за претоварването на ТИР-овете, с тях и със семействата им ще се случат много и неприятни неща. А това въобще не е вярно, защото на 21 срещу 22 юли 2003 г. двете ченгета изобщо не са напускали поста си, нито пък са били водени някъде другаде насила. Просто Ники Пилето им е казал да си налягат парцалите, те са се съгласили и през цялата нощ безмълвно са съзерцавали как хората на Методиев свалят от ТИР-овете китайските стоки и ги товарят със строителни материали.
Ето защо в сряда (21 февруари), след като изслуша пледоариите на обвинението и защитата, съдия Калин Калпакчиев в продължение на три часа мисли как точно да постъпи и накрая направи единствения възможен ход, разрешен му от Наказателнопроцесуалния кодекс: вместо да обяви Ники Пилето за невинен за престъплението по чл.143, ал.3 от НК, той приложи единствено правилната разпоредба, за която Валентин Филипов явно не се бе сетил - чл.269, ал.1 от НК: Който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.
И понеже до момента Николай Методиев е с чисто съдебно минало, т.е. не е осъждан дори условно, съдия Калпакчиев бе длъжен да приложи още един текст от НК - чл.78а, и да замени ефективната присъда с административна глоба. За радост на адвокатите и за потрес на антимафиотите, митничарите и следователите, които поне от десет години се чудят как да тикнат Пилето в кафеза.

Непринудени диалози
КОЙ Е ПО-, ПО-, НАЙ-...
Докато съдия Калин Калпакчиев умуваше как точно да измъкне прокурор Валентин Филипов от конфузната ситуация с подмененото обвинение срещу Ники Пилето, репортер на Параграф 22 реши да размени две-три думи с подсъдимия. Най-изненадващо обаче в разговора изведнъж се намеси другият главен герой в съдебната сага - Валентин Филипов, който явно бе решил в неформална обстановка да се разправи веднъж и завинаги със съперника си.
За съжаление, нашият човек не успя да запише на диктофон раздумката между двамата и затова предаваме обмяната на мисли и идеи между двамата по памет. За щастие обаче единият от адвокатите на Ники Пилето, след като изслуша какво имаме намерение да публикуваме, заяви, че всичко е точно и няма от какво да се притесняваме. Което хем е така, хем не е така, защото все някой ден нечия съдба отново ще се озове в ръцете на обвинителя Филипов.

Николай Методиев: Защо беше нужно да ме държите в ареста и да ми лепвате три обвинения, които да ги влачим толкова време?
Валентин Филипов: Защото всеки контрабандист трябва да стои там, където трябва.
Н. М.: Нямате никакви доказателства. Не знам дали видя показанията на тези двамата полицаи в Софийския градски съд (на 13 октомври 2006 г. - бел. ред.), където пелтечеха като първолаци.
В. Ф.: Това няма никакво значение. Важното е, че с тази контрабанда голям кръг от хора си вербувал. Поне половината от Столичната полиция са твои хора, които ти вършат услуги. Да не говорим за дознателите, митничарите и разни магистрати. Те ти вършат работата, пък ти... Как ще се оправдаеш - че не е имало претоварване на камиони ли, или какво?
Н. М.: Разбира се.
В. Ф.: Сигурно и камионите, които са паркирани със задниците един към друг, и дружината от 15-20 човека само прехвърлят стоката от единия в другия ТИР. След това претоварените камиони ги извозват някъде из милата ни родина, където и да е... Ти си знаеш.
Н. М.: Това са пълни глупости, просто предположения. Ти дори не знаеш, че имам паркинг в Правец и мога да закарам там по всяко време колкото си камиони искам, без никой да разбере. Как така ще имаш дори и най-малки подозрения? Ти дори не си наясно, че върху мен са оказвали натиск. Едни хора по високите етажи на съдебната власт се опитаха да ме рекетират, но аз им казах, че не се поддавам и че не давам пари за такива глупости.
В. Ф.: Кои са те?
Н. М.: Няма да ти кажа.
В. Ф.: То и без това вече няма значение. Аз очаквам с пълно съзнание оправдателна присъда. Дори се готвя вече да обжалвам пред Софийския градски съд. Но тези седем години, които поисках за теб, са си напълно оправдани.
Н. М.: Нали сме наясно откъде идва цялата атака срещу мен - от МВР, и по-точно - от бившето ръководство. Никой не знае, че патрулният екип, който го пратиха да следи през нощта на 18 срещу 19 юли 2003 г., да не би нещо съмнително да стане в склада, е бил в изчаквателна позиция два дни по-рано - още от 16 юли? А най-тъпото, което са направили, е, че са застанали не там, където трябва. Просто не са уцелили точния обект, който да наблюдават, и са висели на друго място.
В. Ф.: Ето ти ново пет. Но аз знам, че ти не си контрабандист от най-високо ниво. Ти си средна класа. Над теб има други, на които ти се отчиташ, и аз знам кои са, но няма да ги кажа. След края на това дело срещу теб се отказвам да гоня вятърните мелници и започвам да се занимавам само с кокошкарски истории. Някой откраднал 100 лева, друг цапардосал приятеля си в пиянска свада и така нататък.
Н. М.: Пожелавам ти успех - и в новото начинание, и на делото.
В. Ф. : Нали знаеш, че ако аз извадя късмет, това ще е пагубно за теб?
Н.М.: ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във