Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Районният съд се пука по шевовете

Сградните проблеми на най-голямото съдилище в страната - Софийския районен съд (СРС), явно са неразрешими. Най-малко от десет години насам той прогресивно отеснява за обитаващите го магистрати. През това време се смениха няколко правителства. Върволица премиери неизменно посещаваха окаяната сграда на съдилището на бул. Драган Цанков 6, клатеха загрижено глави, обещаваха да оправят нещата... След което положението си оставаше същото.


Дереджето не се е променило до ден днешен. Въпреки обещанията на предишните управници, че към настоящия момент магистратите вече ще се ширят в нови сгради, те продължават се прескачат в старата си цитадела край Римската стена.


Сега явно е ред и на новия премиер Пламен Орешарски - подобно на своите предшественици Сергей Станишев и Бойко Борисов да отиде да види какво е положението, за да вземе и той мерки. За това, че статуквото реално не се е променило, говори поредното изслушване на избрания неотдавна ръководител на съда от Висшия съдебен съвет. Той ги информира за проблемите на сградния фонд на магистратурата.


На редовното заседание на кадровия орган в четвъртък (13 юни) административният ръководител на Софийския районен съд Методи Лалов заяви пред кадровиците на Темида нещо, което те отдавна знаят. А именно, че условията за работа в сградата на съда до Римската стена продължават да са абсурдни и че е крайно време съдиите да се преместят в бившата сграда на ГУСВ и в т.нар. Военно НДК, каквото решение бе взело предишното правителство.


Очаква се евентуалното преместване на съдиите на нови места да подобри работата значително. Това ще позволи да бъдат назначени и нови магистрати, от каквито се нуждае съдът. Сега това е невъзможно, защото съдиите се прескачат по петима в стая, таваните падат. Съдебният шеф призна, че както той, така и стотиците му колеги са на границата на силите си, но все пак засега лично той не смятал да напуска ръководния пост.


В отговор на исканията за още пари за новите помещения обаче правосъдният министър Зинаида Златанова обясни, че нямала право да посяга на бюджета на съда и прехвърли топката в Министерството на финансите. Там имало много добри специалисти по финанси, които могат да се заемат с този проблем. Предложено бе в координация с Министерството на финансите да се сформира група, която да се заеме с проблема. Още този месец се очаквало да има яснота кои разходи могат да бъдат ограничени или разсрочени, за да се осигурят нужните средства.


Вече била обявена обществена поръчка за оборудване на сградата на Софийския районен съд, но още нищо от нея не било изпълнено, обясниха представителите на ръководството на съда.


Според Златанова обществените поръчки за оборудване и отводняване са задействани и през ранната есен ще има движение по въпроса (каквото и да означава това). Правосъдното ведомство вече било поискало от Министерството на финансите допълнително финансиране към бюджета на ВСС, за да се покрият разходите за новите съдебни сгради. Предвижда се ново оборудване и за съдебния архив, тъй като в сегашния хаос в документацията съдебните служители не можели да направят нормална справка на гражданите, защото нямат възможност да намерят преписките по делата.


Необходими били също и машини за почистването на огромната сграда на бул. Цар Борис III, чиято площ е 22 000 кв. м и не може да се почиства на ръка. Разчетите са за 30 хил. лв. режийни разходи на месец, обясниха от районния съд.


Очаква се идната седмица се да бъде сформирана работна група по всички тези проблеми, в която ще влязат представители на ВСС, на Министерството на финансите, на Министерството на правосъдието и на Софийския районен съд, която да се заеме с проблема.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Прогнозни сметкиПроектът за преместването на Софийския районен съд и на районната прокуратура в сградите на бившето ГУСВ и в занемарената сграда на т. нар. Военно НДК в центъра на столицата беше стартиран в края на лятото миналата година.Според тогавашните финансови разчети, огласени от бившия правосъден министър Диана Ковачева, необходимите средства щяха да са 15 млн. лева. Предвиждаше се след обновлението си занемарената сграда на пъпа на София да има 35 зали, което да даде възможност да се назначат повече съдии и да се намали натовареността им.Правителството отпусна през септември миналата година допълнителни средства в размер на 1 млн. лв. към вече осигурените 6.5 млн. лв. за ремонт на бившата сграда на ГУСВ, разположена на бул. Цар Борис III № 54. Планираше се ремонтът на бившата сграда на строителните войски да приключи до януари 2013 г., а на сградата на т.нар. Военно НДК до юни тази година. Оказва се обаче, че към настоящия момент този ремонт още не е започнал.nbsp;


nbsp;


Личен състав на СРСВ момента щатът на Софийския районен съд наброява общо 149 съдии, разпределени в четири отделения - наказателно и три граждански. Администрацията на съда се състои от 475 съдебни служители и включва съдебни секретари, съдебни деловодители, съдебни архивари, призовкари, куриери и други.Към структурата на съда са включени Служба по вписванията с 21 съдии по вписванията и Служба Държавно съдебно изпълнение, в която работят 31 съдебни изпълнители.Районните съдии и прокурори са пръснати на няколко места из София. Основният състав на съда е разположен на първия, втория, четвъртия и петия етаж в сградата на Драган Цанков 6. Брачната колегия на съда е на бул. Цар Борис III. На третия етаж е свряна Районната прокуратура - в която работят 170 прокурори. Обвинителите са разпилени на още пет места в София, отдалечени на 5-6 км от централата.Всеки граждански съдия гледа средно по четири дела дневно, или над 1100 за последната година. Прокурорите си папките си из София, тъй като кабинетите им не се намират в същата сграда, а са разпръснати из града.Старите дела се пазят на три места - в архива на СГС в Съдебната палата, в сградата на бившето ГУСВ и в сградата на Римската стена. Част от съдиите по вписванията и бюрото по съдимост се намират в бившия нотариат на бул. Патриарх Евтимий в центъра на София.
Методи Лалов, председател на Софийския районен съд:Не може съдиите да работят без мебели
Докъде стигна прословутият ремонт на двете новите съдебни сгради, за който миналата година се отпуснаха много пари?


- В бившата сграда на ГУСВ ремонтът почти е приключил, там са изградени съдебните зали. Стойността му надхвърли 8 млн. лева. Сега остава да се направи хидроизолация на покрива и други довършителни работи за около 700 000 лв., за да не се налага после пак да викаме майстори. Основният проблем е, че няма пари за оборудване и мебели. Що се отнася до другата сграда - т.нар. Военно НДК, тя още не е на дневен ред. Там в момента все още не се извършват ремонтни дейности, текат обществени поръчки за определяне на фирми изпълнители.Колко средства са необходими за оборудване?


- За мебели и оборудване са необходими 5.2 млн. лева. Парите трябва да бъдат осигурени от ВСС, тъй като съдебният съвет има ангажимент за закупуване на мебелите и техниката, докато за ремонта на сградите отговаря правосъдното министерство.Споменахте, че преместването на съда може да стане единствено по време на съдебната ваканция, която започва след един месец. Ще успеете ли дотогава да обзаведете сградата на ГУСВ?


- Тази година я изгубихме. Надяваме се обаче проблемите да се решат възможно по-бързо, защото хората изнемогват в работата си всеки ден. Аз искам да се направи кризисен план, по който работна група с представители от ВСС и другите заинтересувани институции да работи интензивно и всяка седмица нещо да се прави. Процесът е необратим, трябва просто да се побърза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във