Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Р.А.Л.И.Ц.А. тръшна Бореца от Наглите

Свидетели по Килърите затънаха в преспите

Докато в съда продължава процесът срещу групата за отвличания Наглите, антимафиотите арестуваха разхождащия се на свобода техен сподвижник Валентин Янев с прякор Вальо Бореца. Той бе обвинен, че е съучастник в групата за похищения, а МВР дори го спрягаше като мозък на отвличанията. За неговото залавяне при спецоперация с кодовото име Р.А.Л.И.Ц.А. съобщи в четвъртък (26 януари) шефът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров. От пресцентъра на МВР уточниха, че името на акцията е абревиатура от думите рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. Неофициално обаче се твърди, че всъщност акцията е кръстена на името на съдия Ралица Манолова, която освободила бандита под домашен арест.


Според информацията от МВР Янев и още четирима негови съучастници са задържани в района на столичния квартал Горубляне, докато изнудвали човек за 3000 лв. и дори го заплашили за убийство. Бандитите са арестувани в момента, когато получават парите.


Вальо Бореца беше арестуван на 24 май 2010 г., след като го издирваха в продължение на няколко месеца. По информация на полицията Бореца е замесен в няколко убийства. Неофициално се твърди, че е свързан и с похищението на криминално проявения Кирил Божилов-Цигането. При развръзката на друг случай - отвличането на Румен Гунински - син, по тялото на младежа беше намерено ДНК от Вальо Бореца, което сега е основна улика на прокуратурата. Но въпреки тези данни на 15 юли 2010 г. Софийският апелативен съд (САС) го освободи срещу 10 000 лв. парична гаранция. Мярката му беше променена в домашен арест, защото беше отчетено, че здравословното му състояние сериозно се е влошило. Вместо да седи в къщи и да се лекува обаче, Янев се оказва жив, здрав, деен, рекетира и плаши с убийства.


Иначе делото Наглите - макар и при липсата на Вальо Бореца, продължи и през тази седмица. В понеделник (23 януари) в залата на Софийския градски съд (СГС), където тече процесът, се разбра, че има сериозни съмнения доколко коректно са извършени обиските в т. нар. къщи на ужасите. В тях според прокуратурата са били държани и изтезавани похитените и са им рязани пръстите.


Повод за тези съмнения дадоха показанията на няколко поемни лица, присъствали на тези обиски. Те бяха призовани от съда по изричното настояване на адвокатите на подсъдимите. Оказа се обаче, че тези хора, които по принцип не трябва да са свързани със системата на вътрешното ведомство, са две бивши курсантки в академията на МВР, електротехник и чистачка в ГДБОП и един надзирател от Перник. Формалната връзка на тези хора с разследващите органи предизвика негодуванието на защитата, тъй като според Наказателнопроцесуалния кодекс поемните лица се избират от органа, извършващ съответното действие по разследването, между лица, които нямат друго процесуално качество и не са заинтересовани от изхода на делото.


Тази разпоредба обаче често се нарушава. Явно е, че и в този случай хората, извикани да наблюдават обиските на полицията, не са били съвсем безпристрастни. Това може да изиграе лош номер на прокуратурата, ако адвокатите на подсъдимите намерят нарушения в процедурите.


Делото срещу Прокопи Прокопиев - Културиста, Ивайло Евтимов - Йожи, Даниел Димитров - Релето, Любомир Димитров - Гребеца, Павел Петков - Павката, Цветозар Славчев - Църо, Кирил Кирилов - Монтанския и братята Радослав и Митко Лебешковски продължава с разпит на още поемни лица. Очаква се в следващите заседания подсъдимите да дадат обяснения и да се премине към четенето на пледоариите и на евентуалната присъда.


Тази седмица се оказа доста наситена с дела срещу нашумели фигури от престъпност. Магистратите настъпваха срещу мафията със същата упоритост, с която булдозерите се борят с преспите. Но природата причини забавяне и на делото срещу групата за поръчкови убийства Килърите. В четвъртък (26 януари) поредното заседание, от продължаващата цялата седмица поредица, бе отложено за първи път не заради болни подсъдими или адвокати, а по метеорологичната обстановка. В съдебната зала трябваше да се яви поредната многобройна група свидетели да дават показания - Деян Маринов, Грета Николова и Веселина Василева. Първите двама обаче пътували с автомобил, а третият идвал с влак от потъналата в сняг Великотърновска област. Те обаче своевременно бяха уведомили адвокатите по телефона за закъснението си. След проверката на присъстващите в залата подсъдимият Петър Стоянов - Сумиста почерпи със шоколадови бонбони за рождения си ден...


Ден преди това стана ясно, че адвокатите Марин и Димитър Марковски и Божидар Терзийски ще трябва да заплатят глоби от по 1000 лв. всеки заради отсъствието им от предишното заседание, довело до отлагане на делото. Друг адвокат - Розалина Апостолова , пък ще бъде глобена с 500 лв. заради грубо нарушаване на реда в залата, довело до прекъсване на заседание. Остава в сила и наказанието на подсъдимия Янко Попов, глобен с 200 лв. заради реплика към свидетел.


Тази седмица съдията по делото Димчо Луков се произнесе по повече от двадесет доказателствени искания, направени от защитата в средата на декември. Не бе удовлетворена молбата на адвокат Николай Беров да се проведе заседание по делото в Ловешкия затвор, както и искането на сумиста Петър Стоянов един от свидетелите да бъде разпитан с полиграф. Съдът отказа също в залата да бъде призован на разпит бившият депутат Дончо Димитров - Провадиеца, както поиска защитата на подсъдимия Георги Вълев, за да бъдат проверени показания на свидетеля Найден Недялков.


Процесът срещу групата за мокри поръчки Килърите тръгна в края на юни 2011 година. По него обвиняемите са шестима: - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туци, Райчо Стойнев, Георги Вълев и Петър Атмаджов. Те са подведени под отговорност за редица престъпления, три от които са поръчковите убийства на Борислав Георгиев, Румен Рачев и Петър Лупов. До края на миналата година за 50 дни бяха проведени седем заседания, на които бяха разпитани около 60 свидетели, но те са половината от записаните в списъка. Десет пъти бе искан и отвод на прокурори и съдии. Междувременно, докато тече делото тези дни, се появиха информации, че единият от подсъдимите - Георги Вълев (бивш акционер на Тракия банк), е успял да продаде почивната база на бившия Окръжен комитет на БКП в курорта Вонеща вода за 840 000 лева. Сделката е извършена от пълномощник на фирмата му Поликомерс СГ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във