Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рапърът Ванко 1 остана без хотел и дом

На връх Деня на детето 1 юни сводникът рапър Ванко 1 и баща му трафикант на жени Петър Главчев прибавиха още една печална страница към безславната напоследък биография на фамилията. След като в продължение на две години не можаха да докажат, че произходът на парите им не е престъпен, те загубиха семейния хотел в Пловдив барабар със статуята на Христос, която се извисява на покрива.
В първото от двете дела за имотите на семейството, заведени от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Пловдивският окръжен съд постанови 7-етажната сграда на обща стойност 810 502 лв. да бъде отнета в полза на държавата.
Явно не им е било леко на магистратите, които мъдруваха върху това решение близо два месеца. Но най-накрая те заключиха, че разходите на семейството на Петър Главчев, чиято собственост по документи е хотелът, превишават с повече от 1 млн. лв. декларираните приходи. В съда беше представена пълната справка за законните доходи на Главчев-баща от 1981 г. досега заедно с данни за осигуровките, данъчните му декларации и банковите кредити.
Данните освен показателни са и прелюбопитни. Преди 1989 г. главата на фамилията е работил какво ли не - шофьор, бюфетчик, управител на заведение. Оказва се, че за 17 години е получил общо 32 860 лв., т.е. по около 160 лв. на месец. С идването на демокрацията Петър Главчев става съдружник и управител в КФ (колективна фирма) Плиска, в трудовата му книжка обаче не пише да е получавал заплата. За 1993 г. той декларира пред данъчните печалба от 14 720 лв. от арендата на заведението към Наркооп.
В следващите четири години се осигурява върху различни суми - от една до три минимални заплати на месец, 6632 лв. са парите, отчетени пред данъчните като общ доход от 1999 г. до ареста му през 2003-а. От 2001 г. той има фирма ЕТ Петър Главчев и е обявил, че до 2003 г. е получил оттам 3777 лева. Според заключението на съда, за проверявания период от 1981 до 2006 г. законните доходи на Петър Главчев и семейството му са едва 155 905 лева. В същото време фамилията е похарчила 1 165 136 лв. за издръжката на домакинството, за покупка на недвижимо имущество, за лични вноски във фирмата, както и за пътуванията в чужбина.
В хода на делото се установи, че между 1996 и 2003 г., когато беше задържан за трафик на жени и по-късно осъден на три години затвор, бащата на Ванко 1 е пътувал във Франция, Белгия и Италия около 100 пъти. На бял свят излязоха и други прелюбопитни факти около покупката на терена, където е вдигнат семейният хотел. За Петър Главчев парцелът има сантиментална стойност, защото именно там се е намирало заведението Комина, което той взима под аренда през 1993 година. Четири години по-късно купува терена от частна фирма за 263 080 лв., а през 2001 г. го продава на семейната фирма Главчев Груп, т.е. на себе си и жена си, за... 6500 лева. За довършването на 7-етажната сграда тегли 400 000 лв. кредит, който е погасен предсрочно.
В декларацията си пред комисията Кушлев Петър Главчев опита да заяви и доходи, които обаче не успя да докаже с документи. Той твърдеше, че от 1995 до 2002 г. е спечелил 60 000 лв. като земеделец, обработвайки две ниви на тъща си. От 1981 до 1994 г. пък изкарал 40 000 лв. от отглеждане на малки прасенца. Документи за аграрния бизнес обаче не бяха представени, напротив, оказа се, че той не е бил регистриран като земеделски производител и не е подавал необходимите по закон декларации за доходите от такава продукция.
Бащата на Ванко1 декларира и парите, които е дал сам на дружеството си за хотела, плюс 151 000 лв. от продажба на двора на роднина и лека кола, както и 25 000 лв. от гоблени, които жена му продала на немски турист. Главчев твърдеше, че е взел два заема - 100 000 лв. от тъста си и 90 000 от брат си. Проверката обаче показа, че нито един от двамата не е разполагал с такива големи суми.
Възрастният Главчев не можа да докаже, че строежът на хотела е финансиран с 400 000 лв. заем от ЕВРОБАНК. Вярно, има теглен кредит и той е погасен предсрочно през май 2003 година. От Главчев груп е изплатено цялото задължение към банката, без обаче да са налице законни източници на тези средства, смятат магистратите.
Решението за конфискацията на хотела не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд.
Наскоро пловдивски фоторепортер беше уловил в обектива си как няколко момчета ритат топка върху покрива на сградата под благия поглед на Спасителя, като се предполагаше, че сред тях са и децата на Ванко 1. От известно време петчленното семейство на добилият печална известност рапър обитава апартамент във вече отнетата в полза на държавата сграда. Очаква се до края на юни да бъде огласено съдебното решение и по другото дело, в което комисията Кушлев е завело иск срещу Ванко1 за недвижим имот, две коли и дялове във фирми за близо 100 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във