Параграф22 Daily

§22 Анализи

Расизмът – част от делника на малцинствата в Швеция

Имигрантите в Швеция много бързо разбират, че не са добре дошли в държавата, в която са искали да намерят нов живот. И започват да се страхуват за сигурността на семействата и децата си. Пришълци от Нигерия, Сирия, Румъния и Афганистан, са се оплакали от фанатично поведение и нападки към всеки, който не прилича на швед, в интервюта, проведени от журналисти. И са поискали да останат анонимни, защото са се опасявали да не провокират агресивно отношение от местните.

Всичките живеят в Клипан – град в южна Швеция, заобиколен от ферми, на един час път с кола от Малмьо, превърнал се в бастион на “Шведски демократи” – дясна националистическа популистка партия, която през 2022-а стана най-големият член на десния управляващ блок на страната. Един пастор от Нигерия дори се оплакал, че толкова му е писнало от лошото отношение, че е напуснал и вече работи в датската столица Копенхаген, където се вписва по-лесно в околната обстановка.

Големите градове не са по правило убежище за новодошлите, които не изглеждат “по шведски”. На територията на страната едно от всеки четири деца от имигрантски произход са били обиждани на расистка основа или са били нападани заради цвета на кожата, произхода на родителите им или религията, показва последният доклад на шведския клон на неправителствената организация с идеална цел “Спасете децата”. Огласените криминални престъпления от омраза са скочили с 20% в национален обхват в периода от 2008-а до 2018-а, за който са публикувани последните официални данни за сравнение. Повече от 3 хил. случая са документирани през 2020-а, въпреки че истинският им брой е далеч по-голям, защото много инциденти не са докладвани.

В едно училище в Клипан една трета от общо 400 ученици са потомци на имигранти. Директорката твърди, че ксенофобската реторика и подвеждащата информация процъфтяват в социалните медии и националният дебат се прехвърля и в училищните коридори. Расистки конфликти между отделни групи и индивиди са често явление, което се проявява основно чрез вербални нападки, както и във физически стълкновения от двете страни. Една от най-важните задачи на преподавателите пък е да провокира диалог между учениците чрез уроците в час и чрез организиране на специални сесии. Общината също изпраща свои екипи в училищата, за да говорят по тези въпроси.

Силна скрита расистка тенденция съществува от десетилетия сред отделни политически кръгове в Швеция. Днес обаче тя вече се приема от обществеността и не е нужно да се прикрива.

Йонас Люкман – шеф на локалния клон на “Шведски демократи” в Клипан – твърди, че няма проучвания, доказващи, че ксенофобията или други форми на расизъм са се увеличили след победата на партията му в региона. И че на практика става по-скоро въпрос за “провалената интеграция на имигрантите, който трябва да намери решение”. Той обаче може да бъде изключен от политическата сила след като номинира двама бивши неонацисти за членове на общинската администрация. Засега “Шведски демократи” нямат официален коментар по темата.

Швеция отдавна се гордее, че е отворена за идеи, търговия и пришълци от всички краища на света. В последните десетилетия тя предостави убежище на чилийци, избягали от режима на Пиночет, на иранци – след Ислямската революция, и на косовски албанци, спасили се от войната на Балканите.

Сирийският конфликт предизвика масов бежански поток и през 2015-2016-а се превърна в най-голямата бежанска криза в Европа след втората световна война. А Швеция прие най-много кандидати за убежище на глава от населението от която и да било друга държава в региона.

Поредица от правителства обаче не успяха да тушират безпокойството на местните от самоличността на имигрантите в комбинация с по-големите тревоги за потенциални затруднения на щедрата система за социално подпомагане от люлката до гроба, превърнала се в гръбнак на нацията от 30-е години на миналия век. “Шведски демократи” пък ги разпалиха и на парламентарните избори през септември 2022-а загубиха подкрепа само в една община в цялата страна, а в 50 от общо 290 получиха над 30 процента. Нещо повече, симпатизантите им на възраст между 18 и 21 години се увеличиха с 10% – до 22%, което ги направи втората по популярност политическа сила сред младите хора.

Въпреки че “Шведски демократи”, която има неонацистки корени, не са официално в правителството, те са най-голямата сила в дясната коалиция и за първи път имат значително влияние върху политиката на страната – от енергията до здравеопазването. Премиерът Улф Кристерсон пък прие техния твърд подход към имигрантите в замяна на парламентарна подкрепа. А от 1 януари Швеция е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

Крайно десни вече управляват в Италия, Полша и Унгария и на практика оглавяват опозицията във Франция, което прави Швеция част от по-широката тенденция на Стария континент, попаднал под растящ демографски и фискален натиск, а от десет месеца – и от военните действия в Украйна.

Шведската министърка за равнопоставеността на половете Паулина Брандберг твърди, че правителството ще следва задействаният още през 2016-а план за обучение на хората, за предотвратяване на онлайн речта на омразата и за натиск върху правната система да се бори с произтичащите от нея престъпления. Кабинетът ще подобри и статистиката за по-лесно проследяване на различните форми на дискриминация. Особено след като ООН периодично критикува страната, че не събира данни за расите или етносите.

“Шведски демократи” пък обвиняват пришълците за скока на въоръжените нападения и за растящата пропаст между богати и бедни – въпреки икономическата мощ на Швеция страховете на улицата растат в условията на катастрофиращ жилищен пазар и риска страната да попадне в една от най-тежките рецесии сред 27-е члена на ЕС.

В Клипан пък безработицата е по-висока от средната за държавата; хартиената фабрика, която от векове е била основен работодател за общността, вече няма същата функция и местните работят основно фермите за прасета, едър рогат добитък и пилета, в по-дребните производствени предприятия или в строителството, както и в общината. Което превръща притока на толкова много чужденци в шок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във