Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Расте недоволството от работата на администрациите

Докладът е представен от настоящия омбудсман Диана Ковачева, но всъщност отчита и свършеното от предшественичката й на този пост: Мая Манолова.

Чувствителен ръст на жалбите срещу действията на държавата и общините констатира Националният омбудсман в доклада си за 2019 г.,който е представен в парламента. А това заключение в голяма степен обяснява от какво са недоволни хората, които протестират, и защо искат промяна.

 

Страниците на годишния доклад на омбудсмана  - 390 на брой - приличат  на каталог на безобразията,  с  които се сблъскват  гражданите: като се почне от калпавото законодателство, та се стигне до всекидневните битови проблеми като  сметките за вода и парно. От документа обаче ясно се вижда

растящото недоволство от работата на администрацията

 и  на държавните агенции.

През миналата година при омбудсмана са постъпили 12 916 жалби и сигнали, а . 5295 от тях са визирали като "нарушител" държавни органи и агенции (38,48%). Още 2 422  изразяват недоволство от общините. Казано иначе -  повече от половината от жалбите до омбудсмана са били срещу действия или бездействие  на ведомства, които по правило би следвало да работят в интерес на гражданите, тъй като чиновниците в тях получават заплати именно затова.

Хората недоволстват например от липсата на яснота за това как се избира кои улици и пътища трябва да бъдат асфалтирани с приоритет. Гражданите настояват за прозрачност при разходването на публични средства, за по-отговорно и ефективно стопанисване на язовирите и ВиК-системите, негодуват срещу  процедурите по отчуждаване на земя за изграждане на инфраструктурни обекти, оплакват се от липса на достъпна среда за инвалидите. Не спират жалбите срещу мръсния въздух в големите градове, от протяжното освидетелстване в  ТЕЛК-овете, от неправилно или несправедливо изчислени пенсии, от откази за социално подпомагане и куп още проблеми, чието разрешаване зависи от органите на властта  – местни или централни.

Не е пропуснат и скандалът на миналата година - изтичането на личните данни на над 5 млн. българи от информационните масиви на НАП, който докара страхове на всички засегнати, а и недоволство, заради първоначалната оскъдна информация и последвалото шикалкавене на приходната администрация.

Докладът боде чиновниците в очите

С 35,5 процента повече са само жалбите за лоша администрация – регистрирани са  1118 такива сигнали. Почти половината от тях  са срещу държавни органи или срещу  изпълнителни агенции.

„Лидер” като обект на  недоволство е АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура”) – основно заради неуредиците с тол системата. Следват МВР, НАП, Дъжавен фонд „Земеделие” и комисиите за защита на потребителите и на личните данни. Сред общините най-много оплаквания логично „инкасира” Столична община, следвана от местните администрации на Варна, Пловдив и Бургас.

Принципно терминът „добро управление” означава, че институциите трябва да работят и да управляват обществените фондове като спазват закона, гарантират спазването на човешките права и не допускат злоупотреба с власт или корупция. Само че у нас невинаги е така.

Омбудсманът е изпратил 319 препоръки до съответните органи  и  „в повечето случаи те са взети предвид”, отчита докладът.  Но не във всички.

Нарушенията на правата  на гражданите  започват от калпавото законодателство

 „Омбудсманът с тревога забелязва, че през 2019 г. е увеличен броят на сигналите за приети разпоредби в нормативната уредба, с които се засягат права на гражданите, както и че административни органи допускат нарушения на законови изисквания”, констатира се в доклада. И един пример за какво на практика става дума : приетите през 2019 г. промени в Закона за местните данъци и такси, които въведоха по-високи данъци върху „ваканционните имоти”,  впоследствие – през април същата година   бяха обявени за противоконституционни. След решението на Конституционния съд  Народното събрание „се поправи” и върна стария начин за начисляване на данъка, но това означаваше, че данъчните органи трябва да преизчислят налога на всеки собственик поотделно, а общините – да върнат надвзетите пари. Оказва се обаче, че в немалко общини са си направили оглушки, продължили са да събират по-високия данък  и дори не са си поправили местните наредби, за да ги приведат в съответствие с последните промени в  закона.

Бездействие за сметка на гражданите

Според омбудсмана не гражданите, а администрацията се е оказала неподготвена за въвеждането на толтаксите, върху  които уж се работеше от години. Срещу фаловете, с които тръгна системата, са подавани множество жалби. По-лошото е, че част от проблемите и до ден днешен се „неглижират” – в ущърб на гражданите, разбира се. И друг  пример от доклада: посочва се, че липсва нормативен ред за връщане на взетите суми за е-винетка в случаите, когато собственикът на автомобила е объркал нещо в данните на колата. Само че наредбата, по която АПИ събира пари за винетките оставя тази грешка „за сметка” на гражданина. В тези случаи се стига до „повторно заплащане на такса за едно и също превозно средство и за един и същи период, дори и в случаите, когато е видно, че няма такъв регистрационен номер на автомобил”, сочи  омбудсманът.  Опитът да се реши проблема  обаче е ударил на камък  - препоръката да се промени уредбата е останала без последствия, а  МРРБ е а отговорило,  че това не може да стане.

Уредбата на адресните регистрации също предизвиква напрежение:  има случаи, в които хора не могат да си направят регистрация заради различни нормативни и административни пречки, а това ги лишава от възможност дори да си извадят нова лична карта, камо ли да ползват помощи, да гласуват и т.н. Има и жалби, че собственици на жилища не могат да „изчистят” регистрираните на адреса им квартиранти или дори хора, които никога не са пребивалали там. В резултат  хиляди граждани са практически „в неизвестност” за държавата, а това затруднява всички и води до куп последици - изкривяване на изборните резултати, „задочни” съдебни дела срещу длъжници, лишаване от права за записване в детски градини и ясли и т.н.

Въпреки, че всичко това   многократно е  представяно  на вниманието на МРРБ,  у омбудсмана  „е останало впечатлението,че

липсва разбиране за сериозността и мащабността на проблемите

и не се поема ангажимент за предприемане на необходимите действия”...

Внушителният по обем отчет на омбудсмана е в ръцете на депутатите, които ще го приемат „за сведение”, както правят с всички такива годишни доклади. Болшинството от тях дори няма да го прочетат (най-много да разгледат картинките, тъй като той е и богато илюстриран със снимки от събитията, провеждани от двамата обмудсмани, работили  през 2019-та -  Мая Манолова, която напусна през септември и наследилата я на поста Диана Ковачева).

Но ако на някого от управляващите все пак му хрумне да се зачете в текста на доклада, може и да започне да разбира защо площадите и улиците са пълни с недоволен народ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във