Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Равенство

Тази седмица един вопъл от Румен Боев, член на ВСС, ни припомни за годините на Френската революция. По повод отказа на финансовия министър Владислав Горанов да даде на ВСС допълнителни пари, за да си актуализират заплатите, той обобщи, че сме бедна държава, но това не пречи да има равенство между властите. Боев имаше предвид, че за депутатите се намират пари за увеличение, а за магистратите - не.

В декларацията за правата на човека и гражданина от 1795 г. се казва, че "равенството се състои в това законът да е еднакъв за всички, независимо от това дали наказва, или дава защита. Равенството не признава никакво различие по рождение, никакво онаследяване на властта".

Нашият републикански бюджет спазва принципът за равенството на властите и определя коя власт какви пари получава. Законът разпорежда властите да си правят точно сметката, за да не похарчат парите си по-рано. 

Да оставим настрана Френската революция, нашенското правило сочи, че каквото за всички, това и за гол Асан. Родните депутати се простират според чергата, определена им с републиканския бюджет. Същото се отнася и до магистратите. А Горанов си е прав, че ако даде на едните допълнително, ще наруши закона за бюджета, който отрежда, че пред него всички са равни.

Друг е въпросът, че у нас от години доминира принципът, че законът е врата у поле. Резултатът от прилагането му в живота е очевиден за всички - ошушкана държава, разбита икономика и невиждана корупция. По тази причина около 700 000 българи живеят с под 100 лв. на месец, всеки пети българин е в риск от бедност, а всеки десети - в дълбока нищета.

Май ще е по-добре Горанов да даде на магистратите онези пари. Иначе те ще си ги вземат с лихвите от нас, които знаем, че равенство отдавна няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във