Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗБИХА БАНДА, ИЗТОЧВАЛА ДИЗЕЛ НА БДЖ

Афера с дъх на нафта, в която са топнали ръце и две пернишки ченгета, бе разнищена в края на ноември от прокуратурата и от Областната дирекция на МВР в миньорския град.
След едногодишно разследване са разкрити двама полицаи от ОД- МВР, които заработвали допълнително, като се правели на охранители, докато крадци източвали нафта от цистерни на БДЖ. Униформените изкарвали по някоя и друга пара покрай банда, която според предварителната информация е крадяла минимум по тон дневно от железниците. Освен т.нар служители на реда в групировката активно участвали четирима машинисти и двама пласьори на горивото.
Нефтената банда действала в района на пернишката жп гара Разпределителна. Според първоначалната информация от разследването далаверата се е въртяла от години и е носила повече от прилични печалби на участниците в нея.
Първите сигнали за организираните кражби официално са били подадени в Районната прокуратура - Перник, преди около година. За случая знаели и в ОД на МВР в миньорската столица. Тогава районът на товаро-разтоварната гара е бил поставен под наблюдение.
През май тази година започва и активната работа по сигнала. В началото Пернишката районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Причината е, че още при първия оглед на мястото на действието, посочено в сигнала, са намерени и иззети около 30 двадесетлитрови туби, пълни с дизеловото гориво. Назначената техническа експертиза дава категоричен отговор - според специфичните й индикации нафтата е на БДЖ. Кой го е източил от цистерните и го е налял в тубите така и не се разбира.
Въпреки наблюденията и разпитите на служители от железниците, работещи на гара Разпределителна, държавното обвинение не успява да събере достатъчно доказателства за конкретния извършител на кражбата. Сигналът и находката се оказват недостатъчни основания и прокуратурата е принудена да прекрати производството. Случаят обаче не е забравен, а полицаи и прокурори продължават да държат под око гарата и машинистите.
Завесата на второ действие на случая е вдигната миналия месец, когато на 28 октомври наказателното производство е възобновено. Под наблюдението на районния прокурор Кремена Господинова започва изключително активна работа за събиране на доказателства както с процесуални, така и с оперативни способи, в разследването са използвани и специални разузнавателни средства.
Резултатът не закъснява - на 25 ноември през нощта шест души са задържани за 24 часа по Закона за МВР. Направени са множество огледи, претърсвания и изземвания в домове и автомобили, лично са обискирани на шестимата задържани.
Четирима от тях са машинисти на товарни композиции, двама са т.нар. помагачи, които са получавали горивото и са го транспортирали до базовите складове в Перник и столицата.
Според председателя на Районна прокуратура - Перник, Бисер Ковачки бандата е реализирала добър оборот - около един тон дневно. Машинистите са източвали нафтата от мотрисите на БДЖ и са ги предавали на други лица, които на свой ред са ги реализирали на черния пазар. Нафтата е продавана на по-ниски от пазарните цени - между 1.30 и 1.50 лв. за литър по предварително събирани заявки. Според неофициална информация на обвинението някои от пратките са достигали и до три тона дневно.
Алъш-веришът вървял гладко, тъй като униформените пазители на реда осигурявали спокойния трансфер на горивото между машинистите и прекупвачите. Така всички участници в далаверата са си осигурявали повече от прилични приходи.
От БДЖ признаха - случаят в Перник не е единствен. От началото на годината заради посегателства върху имуществото на Български държавни железници АД са уволнени дисциплинарно 25 служители на дружеството. Четиримата, пипнати да крадат на гара Разпределителна, са машинисти от локомотивното депо - София. Според експерти поведението им е било изключително нагло. Няма железничар, който да не знае, че посегателство над гориво от дизеловите мотриси на дружеството е лесно за разкриване заради уникалния специален оцветител, с който то е индикирано, коментират експертите.
Според пернишки железничари може би колегите им са проявили такава смелост заради полицейското покровителство. Помагали сме и ще продължим да оказваме активно съдействие на органите на реда и на прокуратурата, се казва в официалната позиция на ръководството на БДЖ по скандала.
В същото време ръководството на ОД на МВР в Перник се държи като ощипана госпожица. Дни наред директорът на ОД-МВР комисар Димитър Шереметев и подопечните му мълчат, сякаш нищо не се е случило… Всеки опит да се изясни дали само началникът на група от Първо районно управление в Перник Олег Борисов и сержант Борислав Иванов са замесени в далаверата, или има и други техни колеги, които са си допълвали заплатите като охранители в нафтената схема, среща стена от мълчание. А сред редовите полицаи се шушука, че поне седем-осем ченгета са си докарвали прилични приходи от това, поне по още една заплата месечно.
Като знаят толкова, да ви кажат от прокуратурата, отговори на наш въпрос пресслужбата на дирекцията.
Може би органите на реда ще проговорят едва след като се произнесе Темида и осъдителните присъди станат факт. Защото е вярно, че не е приятно сам да си вадиш кирливите ризи.
А съдебни процеси по случая Гара Разпределителна със сигурност ще има. В момента вече се повдигат обвинения - за кражба, за злоупотреба със служебно положение или помагачество, съобщи прокурор Алексов.
Ако от събраните доказателства на един по-късен етап се установи, че става дума не просто за кражба, а за организирана престъпна група за извършване на кражби, срещу заподозрените ще бъде повдигнато обвинение по чл.321 от Наказателния кодекс. Районната прокуратура ще предаде всички събрани доказателство на Окръжната прокуратура, уточни районният прокурор Бисер Ковачки. Според него разкритията около потопените до шията в нафтената афера ченгета, машинисти и помагачи водят именно в тази посока...

Facebook logo
Бъдете с нас и във