Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разбити са цехове за дрога и долари менте

Спецполицаи от Главна дирекция Борба с организираната престъпност се развъртяха във вторник на територията на София и Варна. Те проведоха успешни операции, при които бяха разкрити организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, както и група фалшификатори на пари. Арестувани са общо девет души, съобщиха в сряда (20 април) от МВР.
При специализирана операция срещу наркоразпространението, на сторичния бул. Витоша, в близост до НДК е бил арестуван Д.Т. (46 г.), който носел полиетиленов плик с марихуана. Малко след това на друг адрес на бул. Витоша е задържан и доставчикът на тревата - 54-годишният столичанин Т.Б. От направени справки в масивите на МВР се оказва, че и двамата са без криминални регистрации.
В хода на същата акция антимафиотите претърсили още едно жилище на бул. Витоша. Според първоначалната информация на ГДБОП там групата съхранявала марихуаната, преди тя да поеме към потребителите. Там спецполицаите открили и иззели полиетиленов плик с около килограм марихуана, по-малък плик с хероин, фалшив международен паспорт и 1600 щ. долара. В апартамента са заловени 62-годишният рецидивист Г.М., който живеел там под наем. Той е криминално проявен и вече е бил осъждан в съседна Турция за притежание и разпространение на наркотици. Тук се намирал и О.Т. (34 г.), обявен за общодържавно издирване след влязла в сила през 2010 г. шестгодишна присъда лишаване от свобода за противозаконно отнемане на кола и опит за убийство.
Спецполицаите продължили да разплитат мрежата, обискирайки жилища в други райони на столицата, в които също се съхранявали наркотици. В мезонет в ж.к. Дианабад, намиращо се на ул. Никола Габровски, антимафиотите попаднали на истинска находка - лаборатория за производство на амфетамин. На мястото са били хванати 2-3 килограма от субстанция амфетамин и голямо количество прекурсори, необходими за производството му - фенилоцетна киселина и БМК-основна суровина. Поточната линия за дрога разполагала със сериозно лабораторно оборудване, а също и кофеин в оригинални опаковки, който е смесван с амфетамина, за да увеличи печалбата при продажбата.
Антимафиотите отрили и оригинални опаковки с холандски семена канабис, два чувала с марихуана, празни кофички за разсад на канабис, прекурсор ефедрин за извличането на метамфетамин. Освен това лабораторията била снабдена и със солидна научна библиотека - специализирана литература и рецептурници за добиване на различни видове наркотични вещества, включително и разновидности с халюциногенен ефект като LSD.
Мезонетът лаборатория е използван от 54-годишния Т.Б, заловен на бул. Витоша. Според информация на ГДБОП производството на самоделния цех за амфетамин е било предназначено изцяло за пласмент на вътрешния пазар.
Разкрито е и междинно депо за складиране на марихауна извън столицата, в къща в радомирското с. Прибой, стопанисвана от Д.Г.(47 г.). В мазето и на втория етаж в къщата са били намерени и иззети около 100 кг трева в чували и бидони. По случая е образувано досъдебно производство.
Същия ден (вторник) е бил фатален и за група фалшификатори на долари, действащи на територията на Варна и Шумен. Акцията е осъществена под ръководството на Варненската окръжна прокуратура и е резултат от разследване, започнало още през декември миналата година. Антимафиотите нахлули на 10 адреса, и задържали 4 автомобила. Оттам са иззети 67 банкноти с номинал 100 долара в завършен вид. Задържани са и четиримата майстори на ментетата, криминално проявени. Двама от тях са осъждани за подобни престъпления. В дома на едния в Шумен е била инсталирана офсетова печатна машина с прилежащо оборудване, разполагаща и с консумативи за работа. Върху плота на машината и до нея са намерени хиляди листи с отпечатано лице и гръб на банкнота от 100 евро с воден знак и осигурителна нишка. Освен това в печатницата са намерени плаки и сита, използвани за отпечатване на воден знак за различни видове банкноти. На друг адрес, отново в Шумен, са намерени още една офсетова печатна машина, три професионални полиграфски машини и пълно техническо оборудване за производството на парични знаци - менте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във