Параграф22 Daily

§22 Анализи

Разграденият двор на ГКПП "Капитан Андреево" - настояще с бъдеще

Скандалът около партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" се разгаря. След като в понеделник (13 юни) петима души от ИТН се отцепиха и заявиха подкрепата си за "Продължаваме промяната", бившият депутат от ИТН проф. Николай Радулов разби на пух и прах политическата формация и методите на работа в нея.

 

„Чувствам се облекчен. Дълго ни повтаряха, че ние сме никой, че ще гласуваме, както ни се разпореди. Това е много унизително за нас. Мен няма как да ме купят и напазаруват. Тези обвинения показват манталитета на хората, които ги отправят. Цялата работа да напусна е заради това, че имаме лидерска партия с лидер, когото не познаваме, но от негово име ни се казва какво да правим", разясни проф. Радулов мотивите си за напускане на групата на ИТН.

С разгарянето на скандала се появяват все повече информации от кухнята на партията, както и обвързаността й с текущи корупционни разследвания на управляващите. Депутатът от „Продължаваме Промяната" Росен Костурков разкри в понеделник (13 юни), че връзката между

„Има такъв народ” и фитосанитарните контрольори

на ГКПП „Капитан Андреево” започва да се подрежда.

"Наблюдавахме внимателно по време на комисии какво се случва с ИТН.  Има неща в партията, които наистина не са много чисти. Истината е, че откакто овладяхме обстановката на „Капитан Андреево”, нещата в коалицията ескалираха рязко”, заяви Костурков. И допълни, че според хорските приказки, истинските собственици на граничния пункт са Размиг Чакърян-Ами и небезизвестния бизнесмен със спорно минало Христофорос Аманитидис-Таки.

„Тепърва случаят ще се разплита. Там са замесени и министри на земеделието и шефове  на БАБХ. Като се навърже това със забавянето на закона за КПКОНПИ и искането на Гроздан Караджов за 3,9 млрд. лв. и нещата започват да се подреждат", заключи Костурков.

Както е известно, в българското медийно пространство се появи аудиозапис, който

съдържа данни за подкуп, предложен на шефа на БАБХ.

Според съдържанието на записа, от проф. Христо Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево“. Срещу това са му били предложени пари, който той категорично отказва да вземе.

Героят от изтеклия в медиите аудиозапис е проф. Пламен Моллов, бивш шеф на Агенцията по храните и още по-бивш народен представител. Това бе разкрито от самия Даскалов. "Това е записът, който аз направих на 19 януари. Как изтече той – това вече за мен е неизвестно”, разкри директорът на БАБХ.

Според Константин Бачийски, депутат от „Продължаваме промяната“ и член на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в парламента, шефът на БАБХ вече е сезирал ДАНС и ГДБОП за разговора си с Моллов.

За изясняване на обстоятелствата около техния разговор, парламентарната антикорупционна комисия покани проф. Моллов за изслушване тази седмица. Председателят на комисията Михаил Камбарев обаче съобщи в понеделник (14 юни), че

изслушването на проф. Моллов се е провалило.

Той не е бил открит от парламентарната комисия по антикорупция, а от Университета по хранителна промишленост, където работи, съобщили, че професорът е в отпуск до края на месеца. "Направихме проверка, г-н Пламен Моллов въобще не е идвал. Опитахме да се свържем с него по телефоните му, изпратихме му и покана по мейла. Отпускът не е извинение за неявяване. Комисията ще продължи да опитва да се свърже с него по повод изнесените записи с корупционен елемент в него", заяви Камбарев.

"Проваленото изслушване засега пречи на депутатите от комисията да сезират прокуратурата за записа. Трябва да съберем съответните данни, тогава можем да го направим", коментира Бачийски. В същото време няма никакви индикации, че

държавното обвинение се е самосезирало и проучва скандала.

Евентуалното явяване на Моллов в комисията едва ли би ускорило процедурата.

Самият Бачийски бе скептичен в очакванията си, че бившият шеф на агенцията по храните ще се яви в комисията. И предположи, че Моллов се притеснява от въпросите, които ще му зададат депутатите.

Какви ли са тези въпроси? Ако те се отнасят до вече известното от скандала, Моллов ще е подготвен. Например - за твърденията, че въпросната фирма "Евролаб 2011" е свързана със знаковите лица от ъндърграунда Христофорос Аманитидис-Таки и Размиг Чакърян-Ами. За това говори депутатът Бачийски още на 26 май на заседание на антикорупционната комисия, а участието на споменатите в златната касичка "Капитан Андреево" бе разкрита от медиите още преди десетина години.

Връзката на Таки и Ами с "Евролаб 2011" е адвокатът на компанията Венцислав Милушев, твърди Бачийски. Тогава той попита собственика на фитосанитарния контрольор Васил Димитров от колко време познава Ами и каква е връзката му с Таки, след като един и същ адвокат представлява "Евролаб" и фирми на Таки? И още -

откъде дружеството "Евролаб 2011" има 102 млн. лв.

за оборудване, след като е регистрирано едва на 12 януари 2021 година?

Съвсем естествено, собственикът Димитров отрече да познава Ами и Таки, така че какво пречи на Моллов да каже същото? Нищо. Тогава от какво да се притеснява?

Моллов, Димитров и всички свързани с дейността на "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево" биха се притеснили сериозно, само ако ГДБОП и антикорупционната комисия бръкнат по-надълбоко в блатото, наречено граничен фитосанитарен контрол. И разчоплят политическите протекции над овързаната по мафиотски игра за милиони на граничния пункт.

Обяснимо е и мълчанието на нашенската прокуратура. И отново ставаме свидетели на абсурда да разчитаме

някой друг да ни свърши работата.

В случая - Европейската прокуратура.

Докато антикорупционната комисия чака героят от записа Моллов да благоволи да се яви на изслушване, за да бъдат събрани данни за сезиране на държавното обвинение, Антикорупционният фонд (АКФ) прати сигнал със записа на Лаура Кьовеши. Аргументите са солидни: безобразията около фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево" със сигурност са довели до нарушаване на финансовият интерес на Европейския съюз.

Според АКФ, така създадената "частна практика" на този европейски вход може да е довела до ощетяване на бюджета от несъбрани такси. Освен това, "каналът" най-вероятно е бил използван и за продължителен контрабанден внос на територията на ЕС, и за трафик на дрога.

Лаура, Лаура, ти си нашата надежда!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във