Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разхлабват примката на Брендо

От известно време прочулият се като наркотрафикант Евелин Банев-Брендо е върнат от италианското правосъдие и се намира в български затвор. Но като едното нищо може да смени раираните одежди с халат, да нахлузи домашни пантофи и отново да заживее охолно в своята хасиенда в полите на Витоша.


Това може да се случи още следващата седмица, когато ще стане ясно дали Софийския апелативен съд (САС) ще потвърди решението на колегите си от Градския съд в столицата да отменят мярката за неотклонение на Брендо от задържане под стража на по-леката - домашен арест.


По някаква странна ирония тъкмо съдията Костадинка Костадинова, която тази седмица взе решение да пусне Брендо, през май миналата година го вкара в ареста по подозрения, че смята да бяга. През февруари тази година същият магистрат даде на Евелин Банев седем години и шест месеца затвор за пране на повече от 11 млн. евро, придобити от трафик на дрога. По същото дело като негови съучастници условни присъди получиха жена му Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и неговият доведен брат Симо Карайчев. Неотдавна излязоха и мотивите за тази присъда, от които ставаше ясен механизмът, по който Брендо е прехвърлял милиони долари от трафика на наркотици от една на друга офшорни фирми, за да прикрие следите на престъпния си бизнес.


През юни тази година Евелин Банев получи 20 години решетки от съда в Милано за трафик на тонове кокаин от Латинска Америка към страни от Западна Европа. Така че в момента две присъди срещу Брендо са произнесени само на първа инстанция. Присъдата на българския съд за пране на пари, по която е и променената мярка за неотклонение, е протестирана от прокуратурата (която иска по-тежко наказание), а също е обжалвана и от подсъдимите. Тъй като обаче са постъпили допълнителни изложения към протеста на държавното обвинение и по една от жалбите на подсъдим, делото за пране на пари още се намира в Софийския градски съд и не е изпратено в САС. По тази причина мярката се гледа в този съд. Молбата за промяна на неговия статус е на самия Брендо и внесена от неговия адвокат Ина Лулчева.


Заседанието на СГС беше закрито, а на медиите бяха изпратени мотивите за решението. В съобщението до пресата пише, че според съдия Костадинка Костадинова опасността от укриване на Евелин Банев от миналата година досега е намаляла до степен, че мярката за неотклонение може да бъде сменена с по-лека такава.


Това решение е малко странно. Защото единственото, което се е променило, откакто кокаиновият крал беше заловен през миналата година досега, са двете присъди, за трафик на наркотици, произнесени в Италия и у нас. Ако Брендо вече е толкова безопасен, защо в Италия го държаха в един от най-охраняваните зандани на Апенините, а от съображения за сигурност присъдата беше произнесена в специален бункер в затвора Сан Виторе...


Определението на съда не е окончателно. Наблюдаващия прокурор по делото не е съгласен с мотивите и ще протестира решението пред Софийския апелативен съд, заяви пред Параграф 22 новият говорител на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Но ако и на втората и последна в подобни дела инстанция мярката бъде потвърдена, то предстоящият екшън около Брендо е леснопредвидим .


Повечето от столичните медии тази седмица коментираха, че Брендо нямало как да се възползва от евентуален домашен арест, тъй като в момента е задържан в арест на Апенините заради италианското дело. Оказва се обаче, както писахме в началните редове, че без много шум през юли кралят на кокаина е бил прехвърлен от италианския зандан в Софийския централен затвор.


Трафикантът е бил предоставен на българските власти заради предстоящия старт на делото за пране на пари на втора съдебна инстанция, обясни източник от Министерството на правосъдието. Дали обаче ще бъде опазен подсъдимият, дали ще бъде въобще в наличност, за да се яви в съдебната зала на по-горната инстанция по българското дело?


Всички знаем как на родна почва се опазват престъпниците, докато те се намират под домашен арест. Блестящ пример в това отношение са братя Красимир и Николай Маринови - Маргините. Те бяха съдени (и впоследствие оправдани) като поръчители на серия поръчкови убийства. Но докато уж трябваше да седят под домашен арест, те се разхождаха без контрол. Малкият Маргин дори ходеше да играе футбол и се замеси в убийство, докато се водеше под домашен арест. По-леката мярка позволи на Николай Маринов да духне преди три години и го няма и до ден днешен.


Друг фрапиращ случай, при който леката мярка за неотклонение стана причина известни гангстери да духнат зад граница и повече да не се върнат, беше казусът с прословутите дупнишки главорези Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви. Както е известно, те бяха осъдени на последна инстанция от Върховния касационен съд на по пет години затвор като главатари на престъпна група за рекет и изнудване. При оповестяването на тази присъда сочените за едни от най-големи престъпници в страната незнайно защо се разхождаха на свобода с мярка подписка и този лек режим им позволи да изчезнат безследно. Интерпол ги издирва без резултат и до ден днешен. Нищо чудно подобен сценарий да се повтори и при Брендо.


Още повече че не се очертава съдебните драми около кокаиновия бос да приключат в обозримо бъдеще. Макар и с ефективна присъда в Италия, Банев продължава да е подсъдим на Апенините. Предстои дело в Апелативния съд в Милано. Според съдията Енрико Мандци (който постанови присъдата от 20 години срещу Банев) процесът на втора инстанция би могъл да започне най-рано през юни-юли 2014 година. Едва след това ще дойде финалната присъда на третата и последна инстанция на италианския съд. За да бъдат организирани тези процеси, е задължително присъствието на Банев в Италия на всяко от заседанията - в негово отсъствие те не могат да се състоят.


Нека да не забравяме, че срещу Евелин Банев има разследване за наркотрафик и в Румъния. През февруари тази година оттам беше получена европейска заповед за арест, но СГС прекрати засега делото за екстрадиране, тъй като все още не е ясно кой трябва да плати разноските по пътуването на Брендо до Букурещ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във