Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗКОЛЕБАНАТА ТЕМИДА ПУСНА МАЛКИЯ КЛЮН НА СВОБОДА

С лека ръка, сякаш за това е родено, правосъдието сътвори поредния абсурд. Софийският апелативен съд промени във вторник (8 юли) мярката на небезизвестния Камен Милтенов - Малкия Клюн, от задържане под стража на парична гаранция, с мотив, че магистратите в черни тоги са се разколебали в авторството на извършеното от Малкия Клюн престъпление.
Явно апелативните съдии разчитат много на интуицията и действат като в онзи стар виц за каубоя, който посъветван от вътрешния си глас, убил вожда на индианците, за да се спаси. Какво става после всеки знае.
Вътрешният глас на магистратите, слава Богу, не е бил толкова категоричен, както този на каубоя. По човешки неуверен, той нашепнал на съдиите, че може пък Камен Милтенов да не е извършил приписваното му деяние. Вярвайки в заложеното добро във всеки човек, съдът прецени, че няма никаква опасност Милтенов да се укрие или пък да извърши ново престъпление. В резултат на това Малкия Клюн се озова на свобода, бъркайки се за 2000 лв. гаранция.
До появата на този невидим герой нещата около задържания Милтенов изглеждаха сравнително простички. Той беше хвърлен в ареста на Шесто РПУ на 15 март тази година, след като се опита да заколи трима души в заведение на столичния булевард Пушкин. След като Милтенов размаха ножа, с голяма кръвозагуба и опасност за живота в Пирогов бе настанен 27-годишният Стефан Коджаиванов, колегата му по участ 28-годишният Светослав Христов с прободни рани в гръдния кош и 30-годишният Милен Божилов с прободни рани в бедрото и таза.
МВР извести тогава, че Малкия Клюн се е развихрил, след като собственикът на заведението отказал да обслужи него и компанията му. Последвало наказанието, а след него Клюна и придружаващите го се изнесли набързо от кръчмата. Малко по-късно полицейски автопатрули засекли Форд Мондео, управлявано от Камен Милтенов, с когото пътували мъж на 39 години и жена на 30 години. Тримата бяха задържани в Шесто РПУ. МВР тогава информира добросъвестно, че Камен Милтенов многократно е регистриран в полицията за кражби, грабежи и противозаконни отнемания на автомобили, а спътникът му също бил с криминални прояви.
Дали от информацията на МВР, дали от събраните по случая доказателства, но на 18 март Софийският градски съд постанови постоянна мярка задържане под стража за Клюна, след като прокуратурата му повдигна обвинение по чл.116, ал.1 от НК за убийство.
Тази мярка на СГС беше потвърдена и от Софийския апелативен съд на 25 март. Защитата на Милтенов обяви раните на Светослав Христов и Милен Божилов като леки телесни повреди, а намушкването на Стефан Коджаиванов, чийто живот висеше на косъм, за средна телесна повреда, тъй като нямало засегнати жизненоважни органи.
Отделно защитниците обявиха, че Клюна бил много уплашен, защото собственикът на заведението и негови приятели му се нахвърлили и затова при опит за самозащита извадил ножа. Това даде основание на адвокатите да поискат от съда промяна на мярката за неотклонение. Апелативните съдии тогава не отстъпиха от позицията си и отрязаха мераците на Клюна и защитата му.
Търкането на следствените нарове обаче не се хареса на Милтенов. На 30 юни адвокатите му отново поискаха промяна на мярката, тъй като нямало кой да се грижи за малолетната дъщеря на Милтенов. Софийския градски съд отхвърли и това желание на Клюна и той се залежа в ареста.
Решението на СГС беше протестирано и случаят пак стигна до портата на апелативните съдии. Кой знае защо обаче жестокостта им се сломи. И ако човек се замисли над формулировката разколебаване в първоначалното обвинение, може да направи няколко извода. Първият е, че Камен Милтенов изобщо не е бил в заведението през въпросната нощ, не той е въртял ножа и незаслужено е бил арестуван по-късно. Продължението на тази версия би изглеждало повече от логично - полицията се извинява на Камен Милтенов и му плаща обезщетение.
Втората посока, към която тласка мотивировката на апелативните съдии, е тезата на защитата на Милтенов от март за вида на телесните повреди, причинени на опонентите му. И в развитието на тази теза има здрава логика - раните са драскотини, а ранените са хленчещи симуланти, които биха могли и да бъдат обвинени в опит за заблуда на почтения съд.
И двете хипотези изглеждат възможни в рамките на тази съдебна система. И щом апелативните магистрати в черни тоги могат да се разколебават за очевидни неща, няма защо да се чудим, че доверието на обществото към тях в много случаи клони към нула. Без колебание...

Facebook logo
Бъдете с нас и във