Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разковаване на ДПС-обръчите

Разковаването на обръчите на бездънната ДПС-бъчва, в която близки до движението фирми наливаха пари през годините, когато движението беше във властта, изглежда започна. Във фаталния петък (13 ноември) обвинител №1 подхвана теслата и поиска имунитета на двамата депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков .
Поводът прокуратурата да поиска главата на народния представител Гюнай Сефер е образуваното наказателно преследване срещу него по чл. 212 от НК (документна измама). Наказанието, което се предвижда в този член, е лишаване от свобода между 8 и 20 години в зависимост от това дали имуществото, което е обект на аферата, е придобито с пари от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, и от размерите на измамата.
Срещу депутата Митхат Табаков пък е образувано производство по чл. 282 от Наказателния кодекс: Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага, или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация. Наказанието, предвиждащо се по този текст на НК, варира между пет и десет години лишаване от свобода в зависимост от тежестта на деянието.
Искането за свалянето на имунитета на двамата депутати от ДПС заради образуваните производства е постъпило в петък в деловодството на парламента малко преди заседанието на НС в 9 часа. Скоро след това парламентаристите от ДПС са научили за внесеното искане, като са информирали двамата депутати по телефона. По същото време Сефер и Табаков се намирали в Силистра, където щели да участват в Областна конференция на ДПС. В отговор и двамата са заявили, че изпращат писмени заявления, с които дават съгласие да се възбуди наказателно преследване, като парламентът няма да се ангажира с решение по въпроса.
Както Параграф 22 писа през август, бившият кмет на община Дулово, а сега депутат от ДПС д-р Митхат Табаков, беше проверяван от ОЛАФ. Разследването започна в началото на август по сигнал на сдружението Кантиери модерни (Италия) - ГБС - Русе АД, а поводът са резултатите от търг по програма Околна среда на ЕС на стойност 18 млн. евро за изграждане на градска ВиК мрежа в Дулово. През август от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че водният проект в Дулово е замразен до приключване на проверката на ОЛАФ. За скандала с европарите в. БАНКЕРЪ писа подробно още през май тази година. Наред с ОЛАФ екскметът стана обект на проверки и от страна на Икономическа полиция и от прокуратурата заради сигнали за нарушаване на процедурите за обществени поръчки в общината.
За участие в скандалния търг в община Дулово оферти бяха подали трима участници: Понс Одесос ООД - Бургас, Джеми ООД - Варна, и сдружението Кантиери модерни (Италия) - Главболгарстрой - Русе АД. Комисията трябваше да избере икономически най-изгодната оферта. След поредица от машинации и очевидни нарушения италианците и бургазлиите бяха декласирани и търгът изненадващо спечели Джеми ООД - Варна, с ценова оферта за 34 651 510 лв. без ДДС.
Оказа се, че варненската фирма не е случайна - основен съдружник в нея е Захир Мерт, а дъщерята на Мерт е съпруга на Сали Табаков - брат на дуловския кмет Митхат Табаков. Сали е и търговски директор на фирма Джеми. Любопитното е, че в регистъра на АОП липсват вписани обществени поръчки на Джеми, свързани с инфраструктурни обекти. От 2006 до 27 май 2009 г. фирмата обаче печели седем обществени поръчки на Министерството на образованието за доставка на училищни автобуси, като общата стойност на поръчките е за 44 млн. лева. Фирмата е представител на Отойол - марка автобуси и камиони на Коч холдинг. Ще напомним, че срещу софийския й клон преди няколко години започна разследване за злоупотреба със средства на лизингова компания, което не стигна доникъде.
В деня на искането от прокуратурата уточниха, че над 1 млн. лв. са били внесени в лични разплащателни сметки на депутата Митхат Табаков. Общата сума на заплатата на Табаков в периода 2004 - 2008 г., когато той е бил кмет на община Дулово, е в размер на 73 218 лева. Получените по сметките на Табаков средства не са декларирани в Националната агенция за приходите (НАП).
Областният лидер на ДПС в Силистра и бивш общински съветник и депутат Гюнай Сефер пък е известен с това, че фирмите му играят във всички търгове в община Дулово и в 80% от случаите ги печелят поради липса на конкуренти. От 2005 г. досега той е спечелил обществени поръчки в своята община за около 20 млн. лева.
Въпреки че стана депутат, Гюнай Сефер, известен с прякора Кубито, загърби закона за конфликт на интереси и не се отказа да управлява фирмите си. През 2006 г. се оказа, че закъсалата фирма на Сефер Андора УУД Панел индъстри е закупила джипа Крайслер Вояджър на самоубилия се по-късно Ахмед Емин. По същото време фирмата е дължала близо 1 млн. лв. от неплатени осигуровки на работниците си.
В началото на 2009 г. гръмна нов скандал със Сефер - за укриване на данъци. През юли Окръжната прокуратура в Силистра обаче съобщи, че не е събрала достатъчно данни, за да повдигне обвинение срещу Кубито. Гюнай Сефер бе разследван по дело за укриване на данъци в особено големи размери още през 2003-2004 г. и то бе наблюдавано от прокурора Теодор Желев. И това дело потъна без резултат. Остава да видим дали новото разследване на прокуратурата ще наруши традицията...

Facebook logo
Бъдете с нас и във