Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разкриха хитра банкова измама

Полицаи от сектор Борба с организираната престъпност (БОП) в Стара Загора разкриха непозната досега и изключително интелигентно изпипана схема за банкова измама.
Задържани са и тримата основни извършители на престъплението, което е ощетило финансова институция в Стара Загора с 4.5 млн. евро. С постоянна мярка задържане под стража в ареста са 50-годишният Иван Стойчев, съпругата му Снежана Маркова (41 г.) и техният съдружник в Евро инвестмънт АД - Стара Загора, Свилен Стоянов (38 г.). Фирмата им се занимава с производство на тестени изделия, но очевидно се е ориентирала и към изкарване на лесни пари в разрез със закона.
През 2007 г. банка в Стара Загора е предоставила кредит от над 4 млн. евро на две старозагорски фирми, собственост на задържаните, едната от които е Евро инвестмънт. Той е обезпечен с недвижимо имущество, с техническо оборудване и със стока - предмет на ипотеки и особен залог.
Гратисният период на заема е изтекъл през 2009 г. и е трябвало да започне погасяването му, но вноски не постъпвали, а кредиторът установил, че фирмите длъжници са започнали да прехвърлят собствеността си на други юридически лица.
Схемата е изключително сложна, съобщи директорът на областната дирекция на МВР в Стара Загора комисар Алекси Алексиев. Собствеността си кредитополучателите прехвърляли през оплетена мрежа от дружества, регистрирани в САЩ, Испания, Белиз и България. Целта е да се прикрие истинската собственост на новорегистрираните дружества и следите на авторите на измамата, уточни шефът на полицията.
Антимафиотите са извършили множество претърсвания в частни домове и офиси в София, Плевен, Велико Търново и Стара Загора. Открити и иззети са документи на въпросните фирми, които изясняват сложния механизъм на извършената банкова измама.
Продължава работата по установяване и на други съучастници в престъпната схема и не е изключено съставът на бандата да набъбне, както и кредитът, който с лихвите вече е достигнал до 4.5 млн. евро. Не е изключено пръст в цялата история да имат юристи, добре познаващи законодателството в офшорните зони.
В интерес на разследването прокуратурата скри от медиите съдебното заседание, на което се гледаха постоянните мерки на задържаните. Проверка на Параграф 22 показа, че на 27 октомври 2009 г. регистрираната в Испания фирма Е 24 Х Продуктос де ла Уерта Сосиедат Лиматада със седалище гр. Мерида, представлявано от гражданин на Велико Търново - едноличен собственик на капитала на Продуктос да ла Уерта ЕООД - Стара Загора, купува фирмата Евро Инвестмънт, която е получател на кредита. Купувачът получава недвижимите имоти на дружеството с цялото оборудване, стокови наличности, вземания, задължения и др. След това той учредява особен залог на цялото търговско предприятие Кампо Екстременьо Е 24 - ЕООД със седалище в Пловдив, чийто едноличен собственик на капитала е посочената по-горе Е 24 Х Кампо Екстременьон Сосиедад Лимитада.
На 2 ноември 2009 г. пловдивското дружество продава всичко на Хелсинг Трейд ЕООД. Едноличен собственик на капитала на новото дружество със седалище в Стара Загора, е Булбасаур ООД - учредено и регистрирано във Вашингтон, окръг Колумбия, а в България фирмата се представлява от упълномощено лице от Бургас.
Също така става ясно, че преди на 19 октомври Евро Инвестмънт АД е било продадено на Продуктос де ла Уерта, дружеството сключва петгодишен договор за аренда с Проджект България БГ ЕООД, чийто собственик на капитала е дружество, регистрирано в офшорната зона Белиз.
Потърпевшият от измамата банков клон в Стара Загора е образувал изпълнително дело, но има съдебно решение за спиране на изпълнението. Причината е, че последният собственик на Евро Инвестмънт АД - Хелсинг Трейд ЕООД, е обжалвал вземанията от страна на кредитора, тъй като според дружеството длъжникът бил Продуктос да ла Уерта ЕООД...
Както личи от описаното по-горе, схемата е доста засукана. Ред е на съда да се оправи в нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във