Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗКРИТА И ОСЪДЕНА УБИЙЦА ОТНЕМА ВТОРИ ЖИВОТ

Преди шест и половина месеца бургаското с. Люляково (община Руен) си отдъхна. На 11 април 2006 г. Бургаският окръжен съд осъди на 15 години затвор при първоначален строг режим 58-годишната Златка Кръстева, която уби с мотика по-големия си син. За тази история Параграф 22 писа в бр.15 от 15 април тази година, но понеже случаят е уникален, днес ще забравим за малко журналистическите стандарти и ще започнем не с новината, а с нейната предистория.

Кървавата саморазправа с 29-годишния Тодор Младенов се разигра на 30 април 2005 г. през нощта. Малко преди Великден Тодор се върнал от курорта Слънчев бряг, където бил общ работник по строежите, след което го ударил на денонощен запой. Във фаталната вечер той се прибрал мъртвопиян и още от вратата започнал да псува майка си, после й налетял на бой, а накрая я вдигнал и я тръшнал на земята. От удара жената изпаднала в безсъзнание. Когато се свестила, тя излязла на двора, грабнала мотиката и се върнала в стаята на сина си, който вече бил потънал в дълбок пиянски сън. След кратък размисъл над проснатото по корем отроче колебанието у Златка Кръстева се изпарило, тя вдигнала мотиката над главата си и с четири удара - два в главата и два в гърба, преселила сина си в отвъдното. После слязла на долния етаж, дочакала съпруга си Кръстьо, който бил овчар, да се прибере и двамата си легнали да спят.
На сутринта Златка се качила при сина си, уж за да го събуди. Няколко секунди по-късно тя огласила махалата с писъците си и изтърчала до съседката си, където започнала да се вайка, че синът й е убит. Привечер, когато мъжът й прибрал селското стадо и се върнал вкъщи, Златка го излъгала, че в дома им нахлул непознат мъж, който пребил и нея, и сина им.
По случая е образувано следствено дело, а на 3 май 2006 г. Златка Кръстева е арестувана. По време на първите два-три разпита версията й за непознатия убиец рухва и тя прави неуспешен опит да натопи за убийството на Тодор приятелите му, с които той е пил на 30 април вечерта и които го докарали у тях.
При аутопсията на трупа съдебните лекари констатират, че в кръвта на жертвата има... 7.5 промила алкохол. Те са категорични, че само половината от това количество спирт е достатъчно да убие нормален човек. Феноменалната издръжливост на покойния Тодор обаче, както и всекидневните побоища, за които Златка разказва пред съда, така и не стават тема на обсъждане по делото.
Според заключението на съдебнопсихиатричната експертиза Златка Кръстева е с ясен разсъдък, в нощта на престъплението е имала представа какво точно прави и може да носи наказателна отговорност.
Убих го, защото ме тормозеше. Биеше ме всеки път, като се напие. Един зъб не ми е останал в устата. Нямам право да убия детето си, но той беше жесток към мен. Не исках така да се случи, но какво да правя, заяви в залата на 11 април 2006 г. Златка Кръстева.
Съдебният състав, председателстван от съдия Галина Тодорова, обаче отхвърли обвинението по чл.118 от Наказателния кодекс (НК), който гласи За убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида или клевета или с друго противозаконно действие, от което са настъпили или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния или негови ближни, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години. И осъди Златка Кръстева на 15 години затвор за престъпление по чл.116, ал.1, т. 6 от НК: За убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.
Тежкото наказание е наложено заради особената жестокост, с която е извършено престъплението, се казва в мотивите на бургаските магистрати, а тогавашният ни материал по темата завършва с изречението, че Златка Кръстева може да обжалва присъдата си пред Бургаския апелативен съд в 15-дневен срок.
Доколкото Параграф 22 успя да научи, в хода на следствието, образувано за убийството на Тодор Младенов, е установено и още нещо. През годините Златка Кръстева често е пребивала не само съпруга си, но е вдигала ръка и срещу свои съселяни. Особено внимание тя е отделяла на бившия кмет на с. Люляково (1999-2003 г.), чието име няма да цитираме. На няколко пъти той отказвал на Златка да я уреди в списъка на безработните, които получават социални помощи, а тя до такава степен го намразила, че няколко пъти е налитала да го пребива, а веднъж дори се опитала да залее дъщеря му със сода каустик.
Ето защо веднага след като на 11 април 2006 г. бургаските окръжни магистрати осъждат Златка Кръстева на 15 години затвор, тя е въдворена в Сливенския затвор, където да дочака влизането на присъдата си в сила и да излежи наказанието си докрай.
В средата на юли 2006 г. обаче Златка Кръстева внезапно се прибира в родното Люляково и два месеца по-късно... заколва като яре съпруга си - 57-годишния Кръстьо Кръстев.
Кървавата трагедия се разиграва по познат сценарий. На 25 септември, около осем и петнайсет вечерта, между Златка Кръстева и съпруга й Кръстьо избухва свада, защото... той й миришел на алкохол. За разлика от убийството на Тодор обаче този път схватката е кратка: още след първата гневна тирада Златка Кръстева грабва кухненския нож и с всичка сила го забива във врата на мъжа си, прерязвайки сънната му артерия.
Не по-различно се развиват събитията и след като Кръстьо Кръстев издъхнал. Златка отишла при съседката си и й съобщила, че мъжът й е починал. Жената тутакси уведомила кмета на Люляково - Добрин Стоянов, а той - в 20.35 часа - уведомил за инцидента дежурния в РПУ-Руен.
Час и половина по-късно огледът на местопроизшествието приключва и Златка Кръстева е арестувана отново. Този път - за умишленото убийство на съпруга си.
Без никакви обяснения Областната дирекция на полицията в Бургас съобщава за кървавия инцидент едва на 10 октомври. Проверка на Параграф 22 обаче установи, че крушката си има опашка и тя никак не е за пренебрегване.
Според жители на Люляково Златка Кръстева от години е известна с екзотичния прякор Златка Лудата, защото - както стана дума по-горе - тя често е налитала на бой (веднъж дори е гонила един свой съселянин с вила). Според кмета на селото - Добрин Стоянов, през юли тя се е прибрала в родното гнездо, защото при преглед в Сливенския затвор било установено, че е неизлечимо болна от рак и не й оставало много живот. Ето защо жената била върната в селото, а движението на делото за убийството на сина й към Върховния касационен съд било прекратено.
Като разбрахме, че е тежкоболна, я заведохме на лекар, а после й предложихме да се върне при майка си в с. Завет, но Златка категорично отказа, сподели пред Параграф 22 кметът на с. Люляково Добрин Стоянов.
Колкото до 15-дневното закъснение, с което Областната дирекция на полицията в Бургас огласи кървавия инцидент - чак на 10 октомври, официалното обяснение е следното: показанията на Златка Кръстева били противоречиви и се наложило оперативните работници и дознателят да ги изясняват допълнително.
Според осведомени обаче истината е малко по-различна. Освен от рак в напреднал стадий в Сливенския затвор е установено, че Златка Кръстева страда и от лека форма на... шизофрения. Заболяване, което ако е било открито още по време на съдебнопсихиатричната експертиза по делото за убийството на сина й, днес жената със сигурност щеше да е настанена там, където й е мястото - в психиатричното отделение на болницата към Ловешкия затвор. А съпругът й Кръстьо Кръстев, за когото негови съселяни казаха, че от доста време е прикован на легло от тежка болест, със сигурност щеше да изживее дните, които са му отредени на този свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във