Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разкритите престъпления - повече от извършените

Твърдението звучи абсурдно. Но ако се вгледаме внимателно в отчетните доклади на Министерството на вътрешните работи, нищо чудно такъв парадокс да се окаже възможен. Поне на книга.
От края на февруари и областните дирекции на МВР, и структурите на държавното обвинение ръсят статистика за успешната си работа в борба с престъпността през 2010 година. В миналия брой на Параграф 22 описахме как Софийската градска прокуратура (СГП) би тъпана за успехите си, въпреки продължаващата вълна от оправдателни присъди по знаковите дела и повсеместните отлагания на важните процеси заради калпави обвинителни актове.
Сега разбираме, че има и друг проблем - данните на прокуратурата и на МВР, отразяващи резултатите от войната с престъпността, тотално се разминават. Тази констатация бе направена не от кой да е, а от районния прокурор на София Александър Налбантов в края на миналата седмица. Според него имало драстични разминавания между отчета за разкриваемостта на престъпленията на МВР и от този на прокуратурата за миналата година. Това излязло на бял свят, когато сравнили статистиките на двете институции.
Всъщност за подобно разминаване загатна градският прокурор Николай Кокинов още в края на февруари, когато в негово присъствие бяха изнесени данни от отчета на Столичната полиция за работата й през миналата година. Месец по-късно това разминаване в статистиката констатира и Налбантов. От СДВР обаче не казаха нищо, за да обяснят разминаването.
Така например според статистиката на софийската полиция разкритите кражби в Столицата за миналата година са 25% от регистрираните, а според сведенията на районната прокуратура те са едва 4.62 процента. СДВР се перчи, че е разкрила 42% от грабежите, а районната прокуратура отчита едва 12% успеваемост. При присвояванията разликите са 54 към 17% в полза на МВР, а при телесните повреди - 56 към 20 процента.
Най-малко са автомобили - 4% в полицейската статистика и едва 1% - според прокурорската. Според тълкуването на районния прокурор Налбантов разминаването се дължи на различните критерии, по които едно престъпление се смята за разкрито. От началото на тази година обаче (след заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов) въпросните критерии са уеднаквени и полицията ще отмята като разкрити единствено престъпленията, по които вече са повдигнати обвинения.
Очевидно досега полицаите са смятали, че достатъчен критерий за успешната им работа е броят на досъдебни производства. Най-вероятно те са в основата на разминаващите се данни на МВР и на прокуратурата.
Не е без значение е и фактът, че все още не е изградена Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), за която се говори от 1997 година насам. Междувременно за изграждането й през всичките тези 14 години бяха похарчени 14.5 млн. лв. от бюджета, отделно и пари от донорски програми на ФАР, от Американската агенция за международно развитие и др. Но кой знае защо и досега тази система работи само частично, а в последните две години работата по нея е в пълен застой.
От миналата година прокуратурата ръководи системата, за чието доусъвършенстване се търсят още пари от Министерството на финансите, но то все още не ги е отпуснала. Преди няколко месеца заместник-шефът на националното следствие Румен Георгиев, който ръководи екипа, контролиращ системата се оплака, че правосъдното министерство още не може да намери счетоводната документация по проекта, трупана от няколко предишни министри.
Въпреки че много пари са потънали неизвестно къде, все пак софтуерът е изграден. В системата са вкарани всички данни, постъпвали в отделните звена през годините. Със заповед на главният прокурор Борис Велчев от февруари 2010 година е създаден единен регистър на хората с висящи производства в цялата страна. Сега всеки прокурор би трябвало да може да провери кое лице в коя прокуратура в страната има висящо дело и за какво.
Въпреки тази информационна възможност бандити с множество криминални прояви незнайно защо се разхождат на свобода. Отделно в момента съдилищата в страната използват различни деловодни системи, които предстои да бъдат интегрирани в системата. Трябва обаче да се намери и начин за отсяване на огромната информация, натрупана в МВР, не всичко от която е необходимо да влезе в ЕИСПП. Все пак оптимистичните прогнози са, че най-късно до края на 2012 г. системата ще заработи с пълния си капацитет.
Миналата седмица и Висшият съдебен съвет даде своя принос в тази посока, като прие на свое заседание Информационна стратегия на правораздавателните органи на Република България за периода 2011-2013 година. Тя е разработена по договор по оперативна програма Административен капацитет (ОПАК) и е подпомогната със средства от Европейския социален фонд и от държавния бюджет на страната. В дейностите по нейното осъществяване е залегнала опцията Интеграция и предаване на данни - ще рече обмен на данни между органите на съдебната и на изпълнителната власт и други субекти.
Дано всички тези добри намерения за уеднаквяването на статистиката на съдебната власт, към която се води прокуратурата, и на изпълнителната, в рамките на която е МВР, най-после доведат до реални резултати. Защото сега, както виждаме, батакът е пълен и никой не знае каква е действителността. Ако пък МВР по стара традиция слага по някой и друг процент успеваемост отгоре , без да се интересува от реалното положение, нищо чудно сметките му да излязат на минус и разкритите престъпления наистина да се окажат повече от извършените. Но при липсата на точни критерии и това няма как да се установи.


ГДБОП увеличава щата си заради кражби от банкомати
И Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) се включи към всеобщия хвалебствен тон, характерен за полицейските отчети. Според вътрешният министър Цветан Цветанов след възстановяването на тази структура през септември 2009 г. последвалата 2010 година се оказала изключително успешна за дирекцията. Съвместните операции, извършени с чужди спецслужби, са върнали доверието на евроатлантическите ни партньори. Държавният департамент на САЩ също й писа червена точка. Пример за успешни операции бяха акциите по конфискуването на 21 тона оцетен дехидрид и разбиването на печатницата за фалшива валута в Долно Сахране. Извън пределите на страната са задържани 164 лица за притежание на наркотици и за друга престъпна дейност. Отчетена бе ефективна работа в борбата срещу киберпрестъпленията. В тази връзка МВР- шефът обеща да увеличи щата на дирекцията с няколко служители, които ще разследват основно кражбите от банкомати и ДДС измамите. При последната операция на ГДБОП съвместно с чешки антимафиоти бяха задържани 8 измамници, източвали АТМ апарати, а в жилищата им в Силистра бяха конфискувани скиминг устройства. Според отчета новообразуваните досъдебни производства за 2010 г. са 1036, а повдигнатите обвинения за ръководство и участие в организирани престъпни групи са 422.
През 2010 г. прекратените досъдебни производства са със 17 % по-малко, отколкото през предишната година. Според анализа последните промени в НК и НПК са изиграли положителна роля и това се отчитало и от прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във