Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разкъртване с тефтерчета

Филип Златанов
S 250 da3d28b5 388e 49c4 821e 5edaa5262f63

До месец Софийският апелативен съд ще реши дали да оправдае бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, или да потвърди присъдата му от първата инстанция - 3.5 години затвор при първоначален общ режим.

Но едва ли би ще има голямо значение какво ще реши съдът - за всички е ясно, че Филип Златанов е бил просто маша. А след като фамозните му тефтерчета така удобно изчезнаха в джобовете на неизвестния им крадец, очевидно други подсъдими просто няма как да има.  След изчезването на най-важното веществено доказателство историята просто свършва до бушона. И "разкъртването" на държавата ще си продължава,

както засега.

Всъщност, никой няма интерес да търси "неизвестния извършител", задигнал тефтерите на Златанов. Затова и никой не очаква той изобщо някога да бъде открит. Това беше простичко обяснено от един от главните герои в записките му - бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров: "Да не забравяме, че тази комисия е съставена на квотен партиен принцип и вътре имаше представители на всички парламентарно представени партии. Тази комисия гласува с мнозинство, като в парламента. И след като всички са минали по инструкциите от тефтерчето, нали може да си представите как изглежда задкулисието? Неслучайно, когато се коментира темата за 40-те посещения на Д.П. в МВР, винаги казвам, че не е важно колко са на брой, а какво се е говорило на тези срещи...".
Колкото и да е спорна репутацията на Емил Димитров, не можем да не признаем, че вметката му насочва в правилна посока - останалите членове на Комисията за конфликт на интереси също са гласували според указанията в тефтерчето и са участвали в изпълнението на поръчките, за които става дума там. Но подсъдим е само Златанов. Всъщност и той е само "все още подсъдим". Защото изглежда все по-вероятно Златанов да се изниже от този скандал с оправдателна присъда и всичко да бъде напълно забравено.

Да припомним, че историята около бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси от времето на ГЕРБ Филип Златанов започна миналата година, когато в бюрото му бяха открити два тефтера с поръчки кой политически противник или вътрешнопартиен опонент да бъде "ударен" и кой - "оправен" чрез ръководената от него комисия. Тогава прокуратурата свика грандиозна пресконференция, на която пусна слайдове от тефтерите. На тях се виждаха инициалите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. и логиката сочеше, че поръчките са идвали или отчитани на тях. В тефтерчетата изобилстваха  имена на политически деятели, бизнесмени и магистрати. Впоследствие бе сформирана парламентарна комисия, която установи, че поръчките са изпълнени почти на сто процента и тези ,за които е било записано, че трябва да бъдат "ударени", наистина са били уличавани в конфликт на интереси. Златанов обаче бе изправен на съд само защото е скрил от обществеността, че е имало преписка срещу президента Плевнелиев и не я е качил в сайта на комисията. А освен това не е уведомил бившата вече съветничка на Плевнелиев - Димана Ранкова, че е уличена в конфликт на интереси, за да може да си потърси правата в съда. Заради тези две прегрешения Златанов бе осъден на 3.5 години затвор от Софийския градски съд. Той обаче обжалва и сега се чака какво ще реши Апелативен съд-София.
Кои са И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. обаче така и не стана ясно - само Искра Фидосова подаде оставка, след като гръмна скандалът. А Бойко Борисов и Цветан Цветанов, чиито инициали така подозрително съвпадат с тези от тефтерите, и до ден днешен отричат, че имат каквото и да било общо с Филип Златанов и с неговите записки. Нямаше как да не направи впечатление обаче, че след като тефтерите изчезнаха, хората от ГЕРБ преминаха в контраатака и заговориха, че тефтерите са изфабрикуван политически компромат, подобен на бюлетините от Костинбродската печатница.

Дали е така наистина? Кой да ти каже, след като прокуратурата се сви за пореден път в ъгъла и тактически се смълча. Въпреки че точно тя дължи най-много отговори на въпросите, които продължават да се трупат, макар и вече при изчезнали тефтерчета.

През седмицата се оформи поредният скандал: оказа се, че има разминаване между копията от тефтерчетата, които медиите получиха по свои си канали, и това, което прокуратурата е показала не само пред тях, но и на депутата от БСП Кирил Добрев, който ръководеше парламентарната комисия "Златанов". Липсват едни инициали, при това твърде фамозни - Д.П. Асоциациите с името на Делян Пеевски дойдоха веднага. Кирил Добрев сам занесе всички документи, по които е работил, в студиото на bTV и тогава се видя, че в неговите листи инициалите Д.П. са заменени от безличното и несвързано по никакъв начин с текста число 10. Съвсем логично журналистите поставиха въпроса: чии документи са истински, имало ли е поправки в тези, които прокуратурата е дала на Кирил Добрев, имало ли ги е изобщо инициалите Д.П., или името на Пеевски, изписано в тефтерите на Златанов? И очакваха най-малкото някой да каже какво е пишело в оригинала. Но от прокуратурата ни стон, ни звук.

Интригата допълнително се нажежи по време на делото срещу Златанов в четвъртък (20 ноември). Тогава се разбра, че тефтерите всъщност са изчезнали "съвсем случайно" в единствения момент, в който са били извадени от касата на следствието. Дотогава те не били давани на никого. Не ги получил дори и експертът, натоварен да направи почеркова експертиза по делото срещу Златанов. Вещото лице Валери Костадинов разказа, че по време на разследването тези тефтери са били в касата на следствието. Извадили му оттам само единия, колкото да види, че го има, и да си направи снимки, по които да работи. После го прибрали и повече никога не го видял, работел само върху копията. Незнайно защо обаче в протокола, който експертът е подписал, изрично е записано следното: експертизата се прави върху ксерокопие на копие, а не върху оригинал. Кой лъже: протоколът, или експертът - ще преценява съдът.

И още една любопитна подробност бе припомнена през седмицата: че в бюрото на Златанов всъщност бяха намерени не един, а два тефтера. Какво е пишело във втория с цвят "бордо" обаче можем само да гадаем - пред медиите очевидно е показвано съдържанието само от единия. А и не само пред тях. Вторият тефтер не е бил даден на експерта по делото срещу Златанов, не е бил предаден и в съда, който пет пъти е искал оригиналните документи, пазени от прокуратурата. Единственият "външен" човек, извън следствието и прокуратурата, който е държал в ръцете си тефтера с цвят бордо, се оказва точно експертът, от чиято кола той така навреме бе откраднат - съвсем случайно, разбира се. А не е нелогичен и въпросът той държал ли е също истинския тефтер?!

Защо следствието е проявило предпазливост пред едното вещо лице, а на другото направо е харизало ценните веществени доказателства на юнашко доверие, можем само да гадаем. Както гадаем и какво всъщност става с това разследване, в хода на което всъщност изчезнаха тефтерите на Златанов. Защото адвокатите на бившия шеф на КПУКИ бяха категорични, че никой не им е казвал и дума за разследването - Златанов не е привлечен под отговорност, не е викан дори за разпит, те не знаят нито срещу кого се води такова следствие, нито за какво. А очевидно оттук нататък вече няма и да разберат - без документите дело просто няма как да има...

 

Всеки е бил на синджирката

"Хората, които разпитвахме в нашата комисия, казваха: упражняван беше натиск върху мене, за да ми бъде взет бизнесът. Или обратно, кмет казва: държат ме на полусъединител, докато дам тази обществена поръчка на фирма на Фидосова, ако не я дам, отново ме връщат в комисията... И.Ф. е разкъртила кметовете по Монтанско, буквално ги е разкъртила. Всеки един е бил на синджирката в продължение на година. Емил Димитров е побъркан в тефтера. Той, тъй като е бил политически неудобен или е бил неконтролируем, тук са го държали на синджир в продължение на повече от година. Въпросът е, че 100% от записаното съвпада с решенията на комисията. Затова този тефтер е истина. Затова И.Ф. е Искра Фидосова, защото кметовете от Монтанско го потвърдиха. Затова Ц.Ц. е Цветан Цветанов, защото общинските съветници от Варна казаха, че той е поръчител на това да се случва, на тези неща с тях", заяви депутатът от БСП Кирил Добрев пред bTV в началото на седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във