Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗЛИЧЕН АРШИН ЗА УБИЙСТВАТА НА ПЪТЯ

Дълбока мъка ни наляга напоследък, когато ставаме свидетели на коренно различната практика на съдилищата по отношение на убийствата по пътя. Тягостното чувство е изцяло породено от неизвестността за бъдещето на Темида, която явно страда от нещо подобно на дислексия - пише с лявата ръка, бърка някои букви на закона и т.н. Казват, че хората с такива проблеми са свръхинтелигентни, хора на бъдещето, с шест сетива. Практиката на българските съдилища не дава основание чак за такъв оптимизъм.
Поводът за тази горчива констатация дойде от състав на Софийския градски съд през изминалата седмица. Магистратите пратиха пияния до козирката шофьор, който уби шоумена Емил Трифонов-Кембъла, за пет години зад решетките и му треснаха 100 000 лв. кръвнина за роднините на загиналия. Наглед една съвсем справедлива присъда, би отбелязал всеки лаик.
Шофьорът Боян Георгиев беше изправен на подсъдимата скамейка по обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост след употреба на алкохол (чл.343, ал.3 от Наказателния кодекс). Наказанието предвижда затвор от три до десет години.
След като чуха присъдата във вторник (13 май), близките на шоумена изръкопляскаха на решението на председателя на съдебния състав Алексей Трифонов. И с насълзени очи повярваха, че съдебната система възмездява справедливо и Боян Георгиев е получил заслуженото.
За разлика от тези хора обаче, сълзите на други нещастни българи, които загубиха най-близките си, така и не успяха да трогнат някои магистрати. И вместо адекватна ефективна присъда, както в случая с Георгиев, те си затвориха очите, забравяйки буквата на закона, може би заради поредно проявление на дислексия.
Сред тях са Красимир Горсов (бащата на Мануела Горсова, която изпадна в кома след катастрофата край река Ропотамо, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки) и роднините на загиналия Петър Петров. Те на два пъти изслушаха волята на бургаските магистрати бившият световен шампион да бъде възмезден с условна присъда от две години и половина заради инцидента.
Първо това стори състав на Бургаския окръжен съд, а в началото на май т.г. и апелативният съд в морския град потвърди присъдата. Ако трябва да направим паралел между фиркания шофьор Боян Георгиев и Максим Стависки няма да се открият много съществени разлики. Но не така мисли българският съд.
На 17 март 2007 г. с 1.9 промила в кръвта Георгиев се удари в Рено Сценик и после се вряза в стълб на столичния бул.Цариградско шосе. От зверския удар на място загина седящият до него на предната седалка Емил Трифонов-Кембъла.
Преди да започне процесът, съдия Алексей Трифонов на два пъти връща обвинителния акт на Софийската градска прокуратура (СГП) за отстраняване на груби процесуални грешки по вина на наблюдаващия прокурор Васил Михайлов.
Например - разминаване между текстовото изписване на обвинението и неговата цифрова квалификация. Освен това беше объркано името на обвиняемия - вместо Георгиев прокурорът го е кръстил Трифонов.
На заседанието в началото на март т.г. съдът отказа да гледа делото по съкратена процедура, въпреки че тогава Боян Георгиев призна обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. На същото заседание бащата и една от сестрите на Кембъла - Невена, заявиха, че ако подсъдимият се беше извинил на семейството за трагедията, роднините нямаше да завеждат граждански иск за 500 000 лв. за неимуществени вреди.
С много надежди за справедлив изход на делото тогава роднините се разотидоха. И го дочакаха само два месеца по-късно, защото сюблимно се оказа следващото заседание на 13 май.
Още в началото на заседанието облаците над главата на Боян Георгиев се сгъстиха. Автотехническа експертиза доказа, че подсъдимият се е носил по Цариградско шосе точно със 135 км/час. Което ще рече, че е карал с 55 км/ч над разрешеното в участъка.
Повече от категоричен в този момент беше инж. Николай Иванов, извършил експертизата:Ако шофьорът е карал с 80 км/ч, каквото ограничение има в този участък, нямаше да се стигне до фаталния изход. Тогава нямаше да се стигне до инфарктния удар в микробуса, а в краен случай щеше да спре на 15 м от стълба, отсече вещото лице.
След като чуха смъртоносните думи, защитниците на Боян Георгиев поискаха да се назначи нова автотехническа експертиза, която да отговори на важни задачи, които не са решавани досега. А именно:
- възможен ли е фатален изход от катастрофата, ако Емил Трифонов е бил с предпазен колан;
- съществувала ли е реална възможност шофьорът на Рено-то, преди да тръгне да изпреварва товарен микробус да погледне в огледалото за обратно виждане и да забележи, че отзад лети с висока скорост Мерцедес? (според защитната теза Рено-то е опитало да изпревари буса, без да погледне назад. Шофьорът е засякъл Боян Георгиев, който хвърчал с немското си возило в крайната лява лента на Цариградско шосе и се опитал да изпревари Рено-то);
- колко време е било необходимо на Рено-то да извърши изпреварването и да освободи крайната лява лента;
- могъл ли е при скорост от 135 км/ч шофьорът на Мерцедес-а да предотврати катастрофата?
След това защитата направи още едно искане. А именно - да се призове свидетел, който със своите показания да докаже, че Боян Георгиев е предупредил Кембъла, че е пил, но загиналият е настоял той да го закара от столичния квартал Дружба до фолкклуб Рим. И пак бе изтъкнат аргументът, че Емил Трифонов не е бил с предпазен колан.
След кратко умуване съдия Алексей Трифонов отхвърли и двете искания. Първото от тях с мотивите, че повечето от поставените въпроси са в сферата на теорията, на друга част от тях вещите лица няма как да отговорят, а всички останали са изяснени от показанията на свидетели.
По второто запитване магистратът в черна тога беше категоричен - не е необходим разпит на свидетел точно за тези обстоятелства. След като съдия Трифонов се произнесе, не остана нищо друго освен да се изслушат пледоариите на двете страни.
Прокурорът от СГП Стелияна Кожухарова поиска четири години затвор за шофьора:Боян Георгиев е шофирал с многократно превишена скорост. Сам е създал опасността на пътя и негова е вината за инцидента. В крайна сметка, ако се движеше с 80 км/ч, нямаше въобще да се стигне до катастрофата и нямаше да си говорим за слагане на колани, обяви държавният обвинител.
Магистратът в червена тога поясни, че трябва да се вземат предвид смекчаващите вината обстоятелства - чистото съдебно минало на подсъдимия, добрите му характеристични данни и изразеното от него съжаление за трагичния инцидент. А като утежняващо - превишената скорост.
От своя страна адвокатът на роднините на Кембъла, конституирани като граждански ищци, заяви, че Боян Георгиев съзнателно е продал през есента на 2007 г. две жилища. Става въпрос за апартаменти от по 85 кв. м в столичния квартал Лагера и на бул.Янко Сакъзов. Заради това подсъдимият вдигал рамене в съдебната зала и казвал, че няма пари да плати иска на роднините, убеден беше защитникът. И поиска шест и половина години затвор за Боян Георгиев.
Защитата на Георгиев отстояваше твърдо тезата, че шофьорът на Рено-то е предприел неправилно изпреварване и е засякъл летящия зад него в крайна лява лента Мерцедес. Освен това Кембъла и шофьорът на френския автомобил имали също вина за инцидента.
Първият пил заедно с подсъдимия и на своя глава го накарал да го закара до фолккръчмата. В мерцедеса пък не си сложил колана.
Вторият е могъл да не прави маневрата, благодарение на което Боян Георгиев е щял да изпревари безпроблемно и Рено-то, и товарния микробус. Затова в това дело трябваше да има още един подсъдим, категорична беше защитата.
Що се касае за гражданския иск от 500 000 лв., адвокатите бяха убедени, че е прекалено висок. Аргументите - подсъдимият взимал заплата от 700 лв. и трябвало да работи 80 години, без да си купува нищо и без да яде, за да изплати парите.
В крайна сметка съдия Алексей Трифонов прати за пет години на топло фиркания шофьор при първоначален лек режим и намали сумата на иска на 100 000 лева. Освен това Георгиев беше лишен от правото да шофира през следващите седем години.
Изводът? Ами изводът най-добре го илюстрираха роднините на Кембъла, които изръкопляскаха на решението на съда. А прокурор Стелияна Кожухарова с усмивка съобщи, че това е най-положителното, което можеше да се случи.
Съдбата на едни от най-сложните от фактическа гледна точка случаи може би започва да бъде такава, каквато хората очакват да бъде. Винаги обаче върху делото за причините за трагичната смърт на Кембъла ще тегне дебелата сянка на делото Стависки. Поне дотогава, докато Върховният касационен съд не промени или отмени присъдата. Или пък реши да върне процеса за ново разглеждане. Зависи от това, дали случаите Стависки и Кембъла се разглеждат еднакво от гледна точка на непристрастния закон. Всичко друго е дислексия, макар и е признак за съвършенство от бъдещето.
Борислав Радославов

* Дислексията е неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои букви с други, например „б с „д или „н с „п. Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят. Дислексията не е вид умствено изоставане и дори понякога при наличието и се наблюдават феноменални способности в други направления. Тя може да се причини от органични увреди на мозъка, например инсулт или тумор.
Уикипедия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във