Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Различно летоброене за Октопода и прокуратурата

Най-титулуваният от МВР и от прокуратурата мафиот и ръководител на организирана престъпна група Алексей Петров се разходи във вторник (29 март) до сградата на Националното следствие на бул. Г.М.Димитров. Според предварителната информация причина за появата на бившата барета в НСлС беше предстоящото предявяване на обвиненията по делото Октопод. Обещание това да стане даде градският прокурор Николай Кокинов миналата седмица. Тогава той и главният прокурор Борис Велчев се възмутиха от факта, че разследването на Октопода не е приключило повече от 14 месеца, и обещаха голямо раздвижване тази седмица.
Раздвижване наистина имаше, но то се ограничи само до Петров и до защитниците му. А и те в рамките на 15-тина минути се изкачиха и слязоха по стълбите на сградата и напуснаха пределите на Националното следствие.
Така и прокуратурата доказа, че
обещанията са за това - да не се спазват
Бившият съветник в ДАНС и адвокатите му Васил Василев и Ина Лулчева прекараха по наблюдения на репортерите четвърт час в НСлС и когато излязоха оттам, се оказа, че не са предявени обвинения. Тримата присъствали на нещо като кратко литературно матине: следователите по делото Октопод им изчели показанията на нов анонимен свидетел, дадени в понеделник (28 март). В тях ставало въпрос за взаимоотношения между Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов.
На излизане от националното следствие адвокат Васил Василев обясни, че във въпросните показания не са посочени нито конкретни лица, нито конкретни събития, които потвърждават тезата на обвинението. Свидетелство по слухове няма да издържи в съда, убеден е защитникът.
Както е известно, разследването на Октопода е в ръцете на прочутия обвинител Светлозар Костов, който според неофициална информация не се занимава с нищо друго освен с това дело. Но за 14 месеца разследването не само все още не е приключило, но и прокурор Костов не поема ангажимент кога ще е краят му, заяви адвокат Василев.
Обвинителят Костов се прочу с участието си в делото срещу несебърския мафиотски бос Димитър Желязков-Очите. Допълнителна слава му донесе и прословутата реплика, че е вързал кънките на Максим Стависки във връзка с разследването срещу шампиона.
Не е такъв случаят обаче с разследването срещу Алексей Петров. Мотаенето на прокурорите даде повод на бившата барета да ги обвини, че
умишлено бавят делото срещу него
за да му се попречи за евентуално участие в предстоящите президентски избори. Според Петров още миналата година прокурор Костов го е заплашил, че ако не изпълни негови искания, делото Октопод ще бъде разделено на две. Главата на Октопода обаче не уточни какво е искал обвинителят. Показателно е обаче, че през есента на миналата година делото наистина бе разделено на малък и голям Октопод, което пак беше използвано от обвинението, за да отказва промяна на мярката за задържане на Алексей Петров.
Тя все пак претърпя промяна - на 12 октомври миналата година, когато Петров се прибра вкъщи под домашен арест, след като близо осем месеца търка наровете в следствието. Екстрата бе разпоредена от Софийския апелативен съд в състав Камен Иванов, Надежда Трифонова и Невена Грозева. Те изтъкнаха, че обоснованото предположение, че Петров е извършил престъпленията, за които е обвинен, е било силно разколебано.
По повод на това решение на САС вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че връщането на бившата барета вкъщи не означава, че той е невинен. Знаете, че домашният арест е втората мярка по тежест след задържането под стража, изтъкна Цветанов. От прокуратурата пък заявиха, че освобождаването на Алексей Петров от ареста изобщо не е провалило делото и няма да попречи то да влезе в съда.
От октомври миналата година досега изминаха почти шест месеца, през които обаче
разследването не дава признаци на живот
За сметка на това Петров става все по-витален и настъпателен. На излизане от сградата на НСЛС във вторник той в прав текст заяви, че премиерът Бойко Борисов се страхува най-много от участието му в изборите. От мен се страхува най-много този, който ме познава най-добре, каза бившата барета. Това са именно премиерът, както и бивши негови колеги от ДАНС, а също и хора с големи интереси в банковия бизнес, обясни Петров.
Аз трябва да остана с неустановен статут, за да може да се твърди, че съм престъпникът на прехода, заяви той по повод на това, че вече 14 месеца няма обвинителен акт по Октопода. Според Петров разследването срещу него се намира в нова фаза на изпълнение на политическа поръчка на наблюдаващия прокурор Светлозар Костов. Мисля, че се налага нова целесъобразност покрай изборите, коментира бившата барета.
Екссъветникът в ДАНС призова главния прокурор да отстрани хора като Светлозар Костов от прокуратурата заради грубото им вмешателство в икономическия и политическия живот на страната. Крайно време е обвинението от обслужваща да влезе в ролята на контролна институция. В момента прокуратурата е единствената безконтролна институция пред публиката, отсече Петров.
Нападките си срещу обвинението не спестиха и от адвокатите на бившата барета. Защитникът Василев иронично подметна, че не той и колегата му Ина Лулчева трябва да напишат обвинителния акт, а може би е редно някой от подчинените на главния прокурор да го направи. А по повод на неизпълнените обещания на обвинението Василев припомни клетвените думи на прокурор Светлозар Костов от лятото на миналата година: че до две седмици делото ще е в съда. Коментарите на адвокатите приключиха с каламбур: Значи още не са минали две седмици по календара на българската прокуратура.
Бившата барета пък показа огромна
загриженост за държавата и нейните институции
Прокуратурата е една от институциите със сбъркан подход, каза той. Не може цялата държавна машина да се занимава с мен една година, а в същото време г-н Цветанов да извършва редица престъпления пред очите на обществото. Този двоен стандарт съсипва държавата, обобщи Петров.
Държавническо мислене бившата барета демонстрира и ден преди да се яви в сградата на НСлС, за да се запознае с материали по делото му. В телевизионно интервю в понеделник (28 март) той призова държавата да придобие дял в частните банки, които държат най-големи суми от парите на държавните предприятия. Този дял трябва да е пропорционален на депозирания държавен капитал в трезорите. Така банките няма да печелят на гърба на държавните предприятия, парите ще се използват за нисколихвени кредити, а банките няма да бъдат декапитализирани и да фалират, обясни главата на Октопода. Предложението си бившият съветник в ДАНС направи от позицията на шеф на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).
Любопитно е, че ареста си преди година той свързва с друго свое предложение, изложено в писмо до финансовия министър Симеон Дянков през декември 2009 година. Става дума за идеята му парите на държавните предприятия да бъдат преместени от частните банки в Банката за развитие и да бъдат предлагани за кредитиране на бизнеса срещу по-ниски лихви.
По повод на новата си инициатива Петров обясни, че тепърва му предстои разговор с финансовия министър. Дали пък тази очаквана среща няма да съвпадне с предявяване на обвинителния акт и евентуално с нов арест на главата на Октопода?

Прокурор Светлозар Костов стана герой на деня през 2008 г. (тогава той бе заместник окръжен обвинител на Бургас) покрай мегаделото срещу наркобоса Димитър Желязков-Митьо Очите, което завърши с осъдителна присъда от четири и половина години лишаване от свобода за участие и ръководство на организирана престъпна група. Костов извади на бял свят цялата йерархична структура на групата на Очите и многократно посочи, че в хода на разследването са събрани над 70 тома с доказателства срещу членовете й.
Делото срещу Очите съвпадна и с това срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки и се наложи Костов да избира между двете. Очевидно е, че не мога да се клонирам и да присъствам едновременно в две съдебни зали. Затова заедно с окръжния прокурор обсъдихме ситуацията и преценихме, че е по-важно да участвам в делото срещу Димитър Желязков. То е твърде голямо и сложно, за да може друг прокурор да го проучи и бързо да влезе в час, обясни тогавашният заместник окръжен прокурор избора си.
Светлозар Костов е 44-годишен, зодия Риби. Той първи нарече групата на Очите наркомафия и го доказа. Срещу групата на Алексей Петров обаче прокурорът е далеч по-сдържан и засега внимателен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във