Параграф22 Daily

§22 Анализи

Разликата между политическата сатира и откровената простотия

Политическата сатира е един от най-силните жанрове и най-адекватната реакция срещу „едно“ поведение на героите на деня. Тя обаче е такава, само ако е поднесена качествено, с вкус и най-вече – без да си личи (доколкото е възможно) омразата на автора.

Залитането в злободневие, клюки, злоба и комплекси е откровена гнусотия, която не е от полза за никого. Долнопробната песен, публикувана от Слави Трифонов, в която се пее за говорителката на кабинета Петков – Лена Бориславова, също не е от полза за никого, най-вече за самия Трифонов.

„Телевизия 7/8“ пусна в четвъртък вечерта песен върху мелодията от хитовото за 90-те чалга парче „Хищна хиена“. В претенциозния кавър Бориславова е описана като „уморена кака Лена, гладна хиена“, „без пукнат грош в джоба“ и „с мустаци натъкмена“. А видеото е придружено със субтитри, в които

са описани клюките, тиражирани от булевардните парцали и жълтата преса,

тиражирани преди месеци уж като факти от кариерното развитие на Бориславова.

“Скъпи шарлатани, не забравяйте, че в живота освен лъжи за “Капитан Андреево” и за мафиоти, има и хумор. Нека се посмеем заедно”, написа Трифонов към клипа.

Подобно поведение от човек, чиято партия в рамките на година се срина от първа политическа сила до изритана от парламента, е меко казано неуместно. Да не говорим, че Бориславова вече не е нито в правителството, нито в парламента и няма никакви амбиции да се връща. Така че

не става ясно каква точно е причината тази атака да я споходи точно днес.

Освен цел, вкус и качество, в т. нар. клип липсва и здрав разум. От телевизията на Трифонов твърдят, че това не е техен текст, а народно творчество. Но защо тогава тази глупост не може да бъде открита никъде в интернет, но за сметка на това адски много прилича на десетките „хитове“, излезли изпод перата на прословутите сценаристи?

В този случай дори не става въпрос за лично отношение към Бориславова, както смятат мнозина. Тя е поредната жена в политиката (а и не само), която трябва бъде „удавена“ в стандартната сатирична (уж) помийна яма.

Гаврата

с външния вид на хората е най-честата „закачка“.

Жертва на тази пошлост станаха Искра Фидосова, Николина Ангелкова, Цецка Цачева, Лиляна Павлова, Корнелия Нинова и много други.

Няма проблем те да бъдат критикувани и дори разгромени като политици, но грозни коментари и карикатури за фигурите и лицата им са абсолютно недопустими.

Все още се помни, как едновремешния депутат от БСП Румен Петков, коментира колежката си Татяна Дончева с думите: „Тишината в спалнята ражда безумия!“

Парадоксът е, че ако жената е красива, значи е влязла в политиката „с друго предназначение“, при това – съчетавайки полезното с приятното. Ако видът й обаче не е подходящ за модел на „Виктория сикрет“, значи тази жена заслужава само едно – нестихващи подигравки.

Слави Трифонов показа за пореден път

най-грозното лице на хората, свързани с политика в България  – компромати, сеир, очерняне… Или казано вкратце – оръжия за атака, която няма нищо общо с професионалните качества на „мишената“.

В петък Лена Бориславова обяви, че ще съди екипа на Слави Трифонов заради обидната песен. А “Продължаваме промяната” декларира, че ще подкрепи всички предприети от нея правни мерки.

“Към списъка от ответници в съда току-що се присъедини и група неосъществени сценаристи. Зад тях се крие проваленият политически шоумен, който се чувства най-голям мъж, когато удари жена, която го превъзхожда във всяко отношение”, пише още в съобщението, публикувано във Фейсбук.

Щетата обаче вече е нанесена и за двете страни: и за Бориславова – защото шокът от подобна гнусотия едва ли се преживява лесно, и за Трифонов , който – вместо

да се отърве от тротоарния си образ „Простак на републиката,

направо го циментира во веки веков.

Ако някой иска да критикува чрез изкуство, нека го прави- все пак живеем в демократична държава и свободата на словото си съществува, кой каквото и да приказва по този въпрос. Това обаче трябва да се прави по адекватен начин.

През 1908 г., при откриването на Народното събрание, Чудомир нарисувал цар Фердинанд разкрачен на входа, а под него минават народни представители като стадо овце.

Арестуваха ме, биха ме, а баща ми присъди: „Който рисува царя с такъв дълъг нос, от него човек не става!”, разказал по-късно талантливият писател и художник. Чудомир обаче е залагал на талант и добро чувство за хумор, а не на злоба. Това е разликата!

Facebook logo
Бъдете с нас и във