Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Размисли по оста София-САЩ-Опанец

Две събития в столицата, отразени както винаги досега с фанфари, описаха във вторник (8 юни) пълната картина на борбата с престъпността и в същото време осветиха огромната пукнатина в разгърнатия от МВР фронт.
Първото - по достойнство, ранг и важност - бе визитата на американския помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на борбата с наркотиците и престъпността Дейвид Джонсън в Министерския съвет. Макар че нашата помощ за България е ограничена, планираме допълнителна помощ за съвместните екипи за борба с организираната престъпност и корупцията, обяви на пресконференция в МС Дейвид Джонсън. Много сме доволни от залавянията, които бяха направени тази година, резултатите са впечатляващи, подчерта той. Необходимо е да се продължат започнатите усилия, но по по-фокусиран и концентриран начин. САЩ ще предоставят експерти, които да консултират правителството и да представят нашия опит - грешките, които са правени и как са преодолени, обяви още Джонсън.
Заместник-секретарят на САЩ каза още, че отвъд Океана приветстват силната политическа воля на България за нейните реформи и подкрепят създаването на специални съдилища за възпиране на организираната престъпност и повишаване на доверието на гражданите във върховенството на закона.
В отговор видимо доволният премиер Бойко Борисов рапортува, че държавата е мобилизирала всичките си ресурси (като служби) и за наша радост САЩ се явяват наш първостепенен партньор в борбата с контрабандата, прането на пари, трафика на хора. Външните оценки показват, че пътят ни е правилен, подчерта той. На похвалата за извършените арести тази година премиерът скромно отбеляза, че не е важно колко са задържаните, а как се придвижва след това производството, което да доведе до присъди. Първото сме го доказали и сега остава второто, и в това отношение - за прозрачни производства и присъди - трябва да помогнат специализираните съдилища, каза той в отговор на заявената подкрепа на САЩ в тази насока.
Горе долу по същото време друга силна фигура от кабинета - вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов слушаше в зала Запад на Народното събрание доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема Динамика на конвенционалната престъпност в България 2009-2010 г. В него бяха представени основните изводи от Националното изследване на престъпността през 2010 г. и резултатите от работата на МВР по противодействие на престъпността през 2009-а.
Според изнесените по време на дискусията данни общо регистрираните престъпления за 2009 са повече от 123 хил., което е повишение с 8% в сравнение с 2008 година. Традиционно високи остават престъпленията срещу собствеността - 77 982, или 63% от общия брой криминални деяния. Сред тях преобладават кражбите - те с 9% повече спрямо 2008 година. 34.7% от дела на престъпленията са измамите, което показва значително увеличение на този вид криминални деяния, сочат резултатите от изследването. Общоопасните престъпления са 24.7%, което е с увеличение от 5% в сравнение с 2008 година. Намалял е делът на кражбите на автомобили, а най-големият процент на такива кражби е регистриран в Областната дирекция на полицията в София. Трийсет и седем са взривяванията през 2009 година, като в тези случаи не става дума за терористични актове, а най-вече за разчистване на лични сметки и бизнес отношения. Данните на МВР също сочат, че има трайна устойчивост при извършването на убийства.
В изказването си при откриването на дискусията вътрешният министър Цветан Цветанов направи няколко предложения, които на фона на описаната по-късно в доклада картина на престъпността изглеждаха така, сякаш са правени за ушите на заместник държавния секретар Дейвид Джонсън. Министърът разкритикува промяната на мерките от съда на хора, регистрирани за разпространение на наркотици и кражба на автомобили. Когато бъдат задържани лица с количества от по пет-шест килограма наркотици и те бъдат пуснати на свобода с по-лека мярка за неотклонение, след това започват да се занимават отново със същото и го правят много по-умело и по-предпазливо, отбеляза Цветанов. Ще излезе по-евтино на данъкоплатеца те да си стоят в ареста и да бъдат изведени от обществото, за да не правят повече престъпления, допълни министърът.
Другото предложение на Цветанов е да се разшири обхватът на комисията Кушлев и да се отнема имущество за всякакъв вид престъпна дейност. Законодателството трябва да бъде оптимизирано, посочи вицеприемиерът.
И тази негова идея, както и предложението за вечния арест на наркодилърите, обаче е насочена срещу организиран вид престъпност и изобщо не може да се отнесе към битовата й посестрима. Там я стяга чепикът полицията, според изнесените на дискусията данни, да не говорим за т.нар. данъкоплатец. В деня, когато и двете събития се развиваха тържествено пред очите на този платец, жителите на плевенското село Опанец се жалваха през сълзи пред телевизионни репортери от набезите на крадци, ошушкали дворовете и къщите им. Крадци върлуват всяка нощ, почти няма къща, която да не е обрана. Обирджиите влизат през нощта и задигат нафта, метал, инструменти. Ограбеният Владимир Илиев, от чиято работилница взломаджиите задигнали инструменти за 5000 лв., занесъл фактури и документи от оценител в полицията. Оттам обаче му пратили писмо, че делото е прекратено поради неизвестен извършител. Подобна била и участта на съселянката му Галя Петрова, от чийто дом през март било изнесено имущество за около 1500 лева. Преписката също била прекратена, тъй като според полицията кражбата не била с взлом, защото не била разбита вратата. По данни на полицията в Плевен от началото на годината жителите на Опанец са подали над 22 сигнала за кражби, като са разкрити едва пет от тях. Нашите крадци МВР може да ги нарече Недосегаемите нагли, беше една от горчивите шеги на опанчани, прозвучали в ефир по повод работата на полицията.
А вътрешният шеф бодро посочи на форума в парламента, че около 630 души в страната са част от организираната престъпност, до които МВР е стигнала, а реалните субекти, извършили престъпление, които са приведени в известност, са 2400 души. Едва ли в това число обаче влизат недосегаемите нагли от Опанец, които нито полиция ги лови, ни комисия Кушлев им тръска джобовете, нито специализиран съд ще ги съди.
За сметка на това стана ясно, че МВР разработва нова инструкция за заявителските материали, така че да отпадне субективният фактор при регистрирането на престъпленията. По всяка вероятност целта на инструкцията е превенция на този фактор сред полицията по села и паланки. Как обаче тя ще преодолее недоверието на обраните данъкоплатци, от МВР не съобщават, макар че възлагат надежди инструкцията да стимулира хората да съобщават за престъпленията, от които са потърпевши.
Заслужава внимание идеята на заместник главния прокурор Валери Първанов да се промени наказателната политика по отношение на рецидивистите. Проучване на Центъра за изследване на демокрацията сочи, че близо 23% от общата престъпност е рецидивизъм, като основен проблем остава превенцията към масовата престъпност. Според Първанов трябва да се сумира наказанието за всяка извършена кражба, така че извършителят им да изтърпи реалното си наказание за всички. Тази идея обаче си остава красиво пожелание, по простата причина, че за да стигне до съда крадецът, обрал няколко къщи в Опанец например, трябва да бъде хванат от полицията. А това, както показа практиката там, се случва едва в пет от 22 заявени, документирани и залегнали в преписки случая.
Така че г-н Джонсън и хората отвъд Океана могат да са доволни от усилията на българското правителство за задържане на представителите на организираната престъпност. Ако обаче те живееха в село Опанец, със сигурност някоя сутрин щяха да се събудят с мисълта да зарежат всичко и да си бият камшика нанякъде. Ако не към Щатите, поне към Брюксел, за да се радват с тамошните на българските успехи срещу организираната престъпност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във