Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗНОЕЗИЧИЕ

Откъм Албиона долетя любопитна вест - английският език в настоящия му вид щял да изчезне след години. На негово място ще се появи т.нар. панглийски език, който ще се разпространи навсякъде по света. Така най-сетне човеците ще заговорят на един език и, образно казано, светът ще стане един континент. Нещо като древния свръхконтинент Пангея, съществувал преди 200 милиона години. С тази разлика, че не е бил населен.
Няма как идеята да не предизвика радост сред мислещите хора у нас. Това са хората, които твърдят, че България е прекрасна страна, но изразяват съжаление от факта, че е населена. Неродени пангейци...
Всъщност с какво тезата за бъдещия всечеловечески език печели поддръжници, тук и сега?
Една част от приобщените са от бизнес средите. Както сочи едно изследване бизнесмените ни използвали във всекидневието си не повече от 400 думи. С изключение на Николай Банев, който по образование е филолог. Как е станал милионер с тая специалност, да го пита човек... Както и да е. Понеже езикът на парите е международен, значи те са готови.
Съществената причина голямата част от обществото да желае страстно панглийския език е друга. Тя се крие в политическото говорене. Например премиерът казва: вътрешният министър поема политическата отговорност. На Острова това биха го разбрали така: вътрешният министър подаде оставка. Може би и на Пангея, ако имаше население. И неродените пангейци така го тълкуват.
Явно обаче те изобщо не вдяват от този език, защото знаем какво се случи след репликата на премиера - министърът остава.
Разноезичие. Досущ като в библейската притча за Вавилонската кула...

Facebook logo
Бъдете с нас и във