Параграф22 Weekly

В навечерието на важна среща в Тел Авив:

Разногледие по атентата

МВР и следствието влязоха в опасен конфликт по най-значимото разследване у нас - атентата на бургаското летище, който отне живота на седем души, сред които петима израелци.


В ябълка на раздора между двете институции тези дни се превърна оптимистичното изявление на шефката на Бургаското следствие Станелия Караджова, която в интервю за столичен вестник смело заяви, че вече е идентифициран един от атентаторите. Ако новината беше излъчена от името на анонимен източник, никой нямаше да й обърне особено внимание. Но когато го казва шефът на следствената служба, която нищи терористичния акт, няма причина да се съмняваме в достоверността на информацията. Ето защо повечето световни агенции, сред които Ройтерс , Франс Прес , Итар ТАСС , да не говорим и за израелските медии, начаса разпространиха вестта по цял свят.


После останаха сащисани - още на следващия ден не кой да е, а самият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов де факто обвини в лъжа началничката на бургаските следователи, съобщавайки по всички медии, че все още нито един от участниците в бомбения атентат не е идентифициран. Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура е започнал проверка срещу Караджова заради изнесената от нея информация. Възмутен съм, че човек от системата може да прави безотговорни изказвания, разгневи се Цветанов. Той опроверга и информацията, че е обявено за издирване конкретно лице, както твърдеше шефката на следствието в черноморския град.


Караджова била привикана в кабинета на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, който поискал от нея обяснения за интервюто и за фактите в него.


На пръв поглед излиза, че лявата ръка не знае какво прави дясната - че МВР знае едно, а следствието приказва друго. Подобна ситуация изглежда малко абсурдна. Двете структури би трябвало да работят в пълен синхрон. Полицията подготвя материалите на по-ранен етап, докато следствието обикновено става водещо в по-късната фаза от досъдебното производство. Малко театрална изглежда изненадата, която демонстрират висшите началници от действията на набедената следователка. Защото е малко вероятно Караджова сама да е решила да говори пред медиите, при това по такъв важен казус.


Ако изключим изречението, че има идентифициран участник в атентата (което не е издаване на класифицирана информация, тъй като не е посочено име), другите информации в широко коментираното интервю на Караджова все вече известни факти. Не е ясно за какво толкова ще я проверява прокуратурата, при положение че не е казала нищо конкретно, което да не е вече казано.


Някои медии например изведоха като нещо ново информациите за трима или четирима атентатори. Но ако се върнем двадесетина дни назад, ще установим, че същата новина по темата оповести самият министър Цветанов. През декември той заяви, че атентаторите в Бургас са между трима и четирима човека и не са българи. Спряганите имена Жак Фелипе Мартин и Ралф Уилям Рико като вероятни участници в атентата, снимани с перуки и показани неведнъж от МВР, информацията за съдебните поръчки, които се чакат от чужбина, за намерена сим карта и прочие подробности пък са отдавна известни. И Параграф 22 писа за тях още своя в бр. 35 през есента на миналата година.


Лошото в случая е, че стълкновението между МВР и следствието се разигра (като по поръчка) в навечерието на посещението на главния секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев в Израел. Той ще замине за там на 7 януари по поръчение на премиера Бойко Борисов. Основната му задача ще бъде да съобщи натрупаната в България информация за атентата и да я сравни със събраните от израелските служби доказателства. Георгиев ще остане в Тел Авив три дни, а заедно с него ще пътуват и двама директори на служби във вътрешното ведомство.


Десет дни по-късно - на 17 януари, пък ще заседава Консултативният съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Атентатът в Сарафово ще бъде сред основните обсъждани теми. Очаква се след завръщането на Калин Георгиев от Израел да бъде обявена и официалната позиция на България по разследването на атентата.


Няколко дни преди скандалните разправии между МВР и прокуратурата около атентата заместник генералният директор в Министерството на обществената сигурност на Израел Елиезер Розенбаум потвърди, че продължава обмяната на информация с българските им колеги, която обаче не може да бъде огласена. Розенбаум изрази увереност, че накрая ще стане ясно кой точно направи този атентат и се надява България да открие коя група е отговорна за него. Не е тайна обаче, че в Тел Авив също не са доволни от мудните действия на българското разследване и не ни го казват само от дипломатичност.


Още преди два месеца Интерпол отчете липсата на напредък в разследването по терористичния акт. И това бе отбелязано не от кого да е, а от самия генерален секретар на международната организация Роналд Ноубъл. Той определи зациклянето на процеса като аномалия, въпреки общите усилия на много държави да се разкрие терористичният акт. Ноубъл заяви, че за него било необяснимо как, след като има и снимка, и видеозапис на самоубиеца атентатор, все още не е установена неговата самоличност. Интерпол използва и своята мрежа за информация срещу заплащане, но резултатът засега е нулев. Европейски дипломати вече съобщиха, че от разследването на атентата зависи дали ЕС ще признае Хизбула за терористична организация.


Както е известно, веднага след трагедията на летището в Сарафово израелският премиер Бенямин Нетаняху открито посочи, че Хизбула стои зад атаката. Но българското правителство подхожда предпазливо към темата и не се ангажира с категорични твърдения кои са организаторите на кървавата баня. Въпреки заявените намерения на държавните ни органи за по-експедитивни действия по разследването съществени резултати няма и май не се очакват в близко бъдеще. Но задължително ще има още скандални изявления за напредък по случая...


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Лекарите от бургаската болница, които спасиха израелските туристи веднага след атентата в Сарафово, изразиха своето възмущение от изявленията на свои колеги от софийски болници. От шест месеца столичните медици се опитвали да присвоят успехите на колегите си от Бургас и техните заслуги, признати от целия свят, се казва в декларация на засегнатите доктори.В първите, критични часове след атентата, бургаските лекари не допуснаха жертви сред ранените, спасиха всички докарани в болницата израелци и ги стабилизираха. Лекари от други клиники дойдоха да помагат, но едва в нощните часове, когато всички ранени вече бяха по отделенията. В същото време медици от определени софийски болници не спират с изявления по медиите как са били водещите, спасявали израелските туристи. Според бургаските доктори за всички мероприятия и за целия престой на израелските пациенти е имало перфектна документация по часове и в нея е отразено кой лекар каква дейност е извършил.Там липсвали имена на софийски лекари, а във всички дейности са посочени имената само на медици от Бургас. С дълбоко уважение сме към всички колеги, които дойдоха да помогнат. Не искаме да отричаме техния принос, но те дойдоха през нощта, когато всичко вече беше спокойно. Първи пристигнаха колеги от Варна и Стара Загора, а едва след това от София. Проведе се обсъждане и задълбочен анализ на всичко, което сме правили, и бе отчетено, че извършените дейности са в пълен обем.За бързата си реакция бургаските лекари получили признания от здравното министерство и от Лекарския съюз, а израелски медици също отбелязали бързите реакции и добрата координация на бургаските екипи в първите минути след атентата.


Facebook logo
Бъдете с нас и във