Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разногледо

България ще прави две нови агенции срещу хайдутлука, съобщи правосъдният министър Маргарита Попова. Едната ще бори корупцията, другата ще пресича конфликта на интереси. Целта била да се отърсим от опетнения си имидж на най-корумпираната страна в Евросъюза. Новите структури щели да бъдат независими, за разлика от сегашните инспекторати, които се навеждали според захода на съответния министър. Агенцията за конфликт на интереси ще налага глоби и ще уволнява, а антикорупционната ще предотвратява корупцията в зародиш, обещава Попова.
Човек поема, поема антикорупционни правителствени инициативи, и тъкмо когато реши, че е обръгнал, му стоварват още две нови агенции. И минавайки край огледалото, съзира с ужас, че е станал разноглед. Като си пооправи фокусът, се сеща за роднините и метресите в новата ДАНС, които смучат стръвно бюджетна кръв, за да си мерят колите, дрешките и някои други атрибути в работно време. Сеща се и за колегите им в комисията Кушлев, която усвои няколко десетки милиона лева, без да докара лев конфискувано имущество от необяснимо богатите. И за други толкова ефективни държавни органи с правомощия за защита на правовия ред.
В същото време управляващите дават заден ход за специализираната магистратура, която ще разследва и съди бързо и справедливо тежката престъпност. Чува се, че министри, депутати, областни управители, кметове, шефове на държавни агенции и комисии, както и магистрати ще бъдат извадени от неговата подсъдност, за да не биело на извънредно съдилище. Има логика, но при още една-две крачки назад няма да го бъде и специализираното съдилище, което и без това породи повече врява, отколкото надежда. И двете нови агенции ще се изправят наред със старите срещу съдебната система в познатия й вид. Останалото го знаем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във