Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗОБЛИЧИХА ИСЛЯМИСТИ РАДИКАЛИСТИ, МАСКИРАНИ КАТО ТЪРГОВЦИ

Ислямистки център за религиозно обучение, прикрит зад фасадата на търговска фирма в Пловдив, бе разкрит в началото на седмицата. Във вторник Окръжна прокуратура, икономическата полиция и данъчните власти нахълтаха в прясно ремонтирана сграда на бул.6-ти септември, откъдето бяха иззети томове ислямска религиозна литература с доста радикално съдържание.
По документи на това място е трябвало да се помещават офисите на фирма Гюнеш 2004- ООД с предмет на дейност търговия с мебели и осветителни тела. Фирмата е регистрирана от турските граждани Сюлейман Акбулут, Сюлюн Дженгиз и Реджеп Сормагеч. Няма данни обаче те да са развивали каквато и да било търговска дейност.
Според прокуратурата търговското дружество Гюнеш 2004 е представлявало прикритие за активна социална и религиозна просветна дейност на турската ислямска религиозна организация Сюлейманджълар. Тя обаче няма официална регистрация у нас, следователно е незаконна.
Пловдивската окръжна прокуратура е внесла в съда иск за прекратяване на дейността на Гюнеш 2004- ООД, от чиито представители няма и помен. Сградата, която е бивша кланица, била закупена от тримата турски граждани през 2005 година. В нея обаче вместо офиси са открити учебни зали и стаи с легла, бюра и гардероби. По неофициална информация там живеели студенти от турски произход, които учели в Пловдив. Пансионът бил създаден, за да предпази младите хора от изкушенията, които щял да им предложи животът в големия град. Според друга версия мястото било подготвяно като учебен център за религиозно обучение, дори пазачът в караулката пред входа бил имам...
По данни на Държавната агенция Национална сигурност мюсюлманската организация разполага със значителни капитали и има структури в почти цяла Европа. За основна нейна цел се смята разширяването на турското влияние сред религиозните общности и малцинствени групи. В самата Република Турция обаче й е забранено да развива религиозно-просветна дейност сред деца под 16-годишна възраст.
Познавачи на исляма коментират, че идеологията на Сюлейманджълар отрича държавата и светското образование и позволява многоженството. Според нейните канони болните не бивало да бъдат лекувани и като цяло се проповядвал краен ислямизъм. У нас Сюлейманджълар контролира и финансира някои от мюсюлманските религиозни училища (медресета), твърдят осведомени. Както е известно, подборът на децата в тези училища е насочен предимно към социалнослабите слоеве, които биват привличани с безплатна храна и пансион, а в перспектива - и с продължаване на духовното обучение в Турция.
Името на организацията Сюлейманджълар (по името на нейния основател Сюлейман Жълар ) се появи в медийното пространство през април миналата година. Тогава добричка телевизия алармира за отварянето на медресе от сектата в гр. Тервел. В Лудогорието плъзнаха слухове, че хора от организацията обикалят из съседните села и търсят момченца, които да вземат за обучение в школата, за да получат т.нар. хафъско образование - т.е. да назубрят Корана и да станат посланици на крайния ислямизъм. Спрягано бе името на някой си Изет Акьол, турчин от Холандия, който с помощта на местни жители купил триетажна къща в Тервел и я ремонтирал, за да я пригоди за мюсюлманско училище. Не стана ясно обаче каква е по-нататъшната съдба на това школо.
Смята се, че в България има не по-малко от седем нелегални и полулегални училища, където се промиват мозъците на децата на турското малцинство. Школите били ситуирани в Доспат, Сърница, Сливен, Устино, Смолянско, Люляково, община Руен, Каварненско и исперихското село Делчево, твърди лидер на едно от мюсюлманските вероизповедания у нас. Вероятно в Пловдив, където има малко турци, организацията Сюлейманджълар е планирала да привлече за каузата деца от ромския квартал Столипиново.
В България има три законно действащи мюсюлмански средни училища. Те са в Русе, в Шумен и в Момчилград. Там се получава светско и духовно образование по програми, одобрени от МОН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във