Параграф22 Weekly

Параграф 33

Разпад на делото срещу Йоско и сие

Йосиф Йосифов и групата му все още са недоказани килъри и навярно ткива ще си останат

Йоско Йосифов се издирва от Интерпол

Ако между стотиците знакови дела трябва да изберем едно, за да илюстрираме колко неадекватна е българската правораздавателна система, ще бъдем изключително затруднени. Изборът е толкова богат, че случаите са достатъчни за съставянето на една бяла книга на 25-годишния преход на нашенската Темида. В последната година най-пресният пример за неадекватност на правосъдната ни система е разследването на дейността на прословутия бандит Йосиф Йосифов- Йоско от костинбродското село Безден и неговата група за мокри поръчки, заведена под №4 в поредицата на МВР и прокуратурата "Килърите". Достатъчно е да споменем, че процесът се води в отсъствието на лидера на групата Йоско, тъй като избяга, а от останалите седем членове на бандата двама са убити преди години, един и безследно изчезнал, а другите четирима все още са недоказани килъри и навярно такива ще си останат.

Точно една година се навършва от онзи ноемврийски ден на 2013 г., когато специализираната прокуратура гръмко обяви, че е повдигнала обвинения срещу петимата живи участници от организираната престъпна група, създадена с цел убийства и отвличания за откуп.

Те бяха задържани на 6 ноември 2013 г. при специализирана операция на Главна дирекция "Национална полиция" и СОБТ под ръководството на Апелативна специализирана прокуратура и специализираната прокуратура. Според спецмагистратите Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския е ръководител на групата,а Ивайло Симеонов - Богьовеца, Вергил Кирилов Славов, Александър Благоев Йорданов и Мариян Атанасов са участници. Като бивши членове на бандата спецпрокуратурата посочи Ради Калинов ( до 19 юни 2009 г., когато изчезнал безследно), Асен Петров-Шаки (убит на 1 септември 2004 г.) и Борис Арсов-Борчо (разстрелян на 29 ноември 2003 г.). Всички те действали заедно още от 2003 г. и са съпричастни към серия убийства, опити за покушения, отвличания с цел откуп, твърди специализираното обвинение.

От деня на повдигане на обвиненията срещу Йоско и хората му до днес все още очакваме категорично потвърждение на подозренията на прокуратурата, че бандата стои зад покушението над кръстника на контрабандата Филип Найденов-Фатик (19 август 2003 г.), отвличането на Димитър Стефанов (април 2004 г.), син на собственика на ФК "Славия" Венци Стефанов, похищението на бизнесмена Стефко Колев през 2001 г. и опита за убийство на Кирил Киров- Японеца през лятото на 2003 година.

Делото беше подложено на динена кора още през февруари 2014 г., когато шефът на бандата Йоско напусна пределите на родния Костинброд и по неведоми пътища изчезна от територията на скъпата ни родина. Това се случи след съдебна драма с преобладаващ комедиен елемент. През февруари т.г. Специализираният наказателен съд остави Костинбродския без мярка за неотклонение и го остави на свобода. Спецсъдът прецени, че престъпленията, за които задържаният бе обвинен в края на 2013 г. от прокуратурата, са различни от посочените в Европейската заповед за ареста му от 29 февруари 2012 година. Както е известно, тя бе издадена във връзка с организирана транснационална престъпна дейност на Йосиф Йосифов, заради която през 2012 г. бе обявен от Интерпол за издирване. Йоско бе открит в Солун и заловен, като същата година на основание европейската заповед бе екстрадиран в България.

Всъщност спецсъдът нямаше друг избор освен да се съобрази със Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, според който Йосифов не може да бъде съден в България за престъпление, извършено преди предаването му, различно от това, за което е издадена заповедта. А спецпрокуратурата твърдеше, че Йосиф Йосифов е взимал решения за отвличания и убийства, давал разпореждания на участници в организирана престъпна група и разпределял между тях парични средства, получени от осъществяваната от групата престъпна дейност. Тоест деяния, които не се покриваха с посочените в европейската заповед.

Така това, което адвокатите на Йосиф Йосифов не успяха да свършат за клиента си, всъщност го стори спецпрокуратурата, която сякаш никога през краткото си двегодишно съществувание не е разгръщала Закона за екстрадицията. Благодарение на това Йоско Йосифов се озова на свобода. И когато три дни по-късно спецпрокурорите представиха нови според тях данни за престъпленията, извършени от него, Йосифов последва светлия пример на дупнишките братя Избегалеви и изчезна яко дим. Сега той отново се издирва от Интерпол, като отново е издадена Европейска заповед за ареста му.

Едва ли обаче Йоско Костиндбродски ще се върже втори път и ще се остави да попадне в ръцете на преследвачите му, размахали поредната еврозаповед. Твърди се, че той не само е последвал примера на Пламен Галев и Ангел Христов, но е отчел и прекрасния климат на Дубай и най-вече предимствата на Обединените арабски емирства, с които България не е подписала спогодба за правна помощ.     

Любопитен детайл е, че от височината на "Кулата на Халифа" или "Бурж Дубай", както е известен този небостъргач, Йоско държи под око делото в българския специализиран съд. Той е предоставил защитата си на известния адвокат Васил Василев, който чинно се явява на заседанията в спецсъда. Адвокатът на Йоско присъства и на последното заседание тази седмица, по време на което трябваше да бъде разпитан защитен свидетел номер 54. Оказва се че под този номер се крие свидетелят Николай Генов, който има твърде печална слава като кошаревски свидетел. Рецидивистът Генов е прочут с това, че свидетелства по знакови дела - например в процеса срещу групата за мокри поръчки на Валентин Янев-Бореца, по делото за обир на банка срещу Емил Милев-Крокодила.

Вечната Амбър на свидетелите обаче не се яви на разпит. За да не се провали заседанието от спецобвинението предложиха вместо Генов да бъде разпитан друг свидетел - Хрисим Хрисимов. Защитниците на Йосифов и хората му обаче бяха против, тъй като вече били подготвили въпроси към Генов. Адвокат Василев настоя съдът да посочи причините, поради които призоваването и разпита на свидетели се решава от прокуратурата, а не от съда. "Нашата представа е, че съдът ръководи процеса", посочи Василев.

Спецсъдът разкри, че промяната се наложила поради факта, че Генов всъщност вече е защитен свидетел и процедурата по включването му в програмата за защита е задействана. И тъй като съдът не е успял да открие други свидетели от петък до понеделник, прокуратурата излезе с предложението за разпит на Хрисим Хрисимов. И този свидетел на обвинението обаче не се яви, и в крайна сметка процесът бе отложен.  

Какво ще разкажат пред съда тези свидетели, засега никой не знае. Факт е обаче, че въпреки досегашните им показания, делото не върви в желаната от спецпрокуратурата посока. През август т.г. килърите на Йоско бяха пуснати на свобода и те чинно се явяват на заседанията, очевидно спокойни за бъдещето си. Не са доказани твърденията на обвинението за участието им в отвличането на Димитър Стефанов, няма факти в подкрепа на подозрението за участието на групата в отвличането на Стефко Колев, нито за убийството на Фатик. Единствената спасителна следа, по която все още се тътри спецпрокуратурата, е за съпричастност на групата в стрелбата срещу Киро Японеца. Тук обаче всичко се крепи на "честната дума" на рецидивиста -свидетел Николай  Генов. Бъдещето му може и да е защитено, но това едва ли ще помогне на разпадащото се дело срещу Йоско и компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във