Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗПАД В КОМИСИЯТА КУЙОВИЧ

Офицер на средно ниво с регламентиран достъп до оперативни данни е бил информатор на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, чието задържане в края на миналата година все още продължава да тресе машината на МВР. Ченгето е донасяло на Куйович къде е ходила съпругата му Валерия, която, както е известно, живее с дъщеря им Будимира в Пловдив.
Това стана ясно след последното заседание на временната парламентарна комисия Куйович на 5 март, сряда. То беше последното, в което комисията работи в пълен състав, тъй като депутатите от опозицията я напуснаха. Няма да участваме в междуличностите борби в МВР и други служби, които се борят с престъпността, заяви от името на напускащите депутатът от БНС Борислав Българинов.
Шестимата представители на опозицията се оттеглиха поради нежеланието на управляващите да установят причините за продължителното пребиване на сръбския наркобос Будимир Куйович в България и издаването на личните му документи, бе мотивът им.
Ден преди тази стъпка председателят на комисията Надка Балева (от Коалиция за България) внесе проекторешение за удължаване с три седмици срока на действието й. Сред мотивите се казва, че са взети предвид технологичното време за изискване, получаване и запознаване с писмените документи и изслушване на лица, свързани с предмета на дейността на комисията.
В сряда депутатите изслушаха в пълен състав бившия главен секретар на МВР Илия Илиев и бившия заместник-началник на ОДП Разград Тодор Димов. Чутото даде основание на депутата от ДСБ Атанас Атанасов да отбележи, че комисията не е получила особено много информация по интересуващите я въпроси.
Въпреки забележките му изслушването все пак потвърди широко коментирано досега предположение - над Куйович е имало чадър от служители на МВР. Пониженият заместник-шеф на ОДП-Разград Тодор Димов, който бе върнат на работа в системата, заявил, че Будимир не е бил обект на разработка от разградската полиция. Той попаднал в полезрението й, докато ченгетата се занимавали с друг случай. След като полицията се фокусирала върху Куйович, е установено, че той е бил подпомаган от двама служители на МВР. Единият е подавал информация за движението на съпругата му, като е проследявал това след засичане на разговорите й по мобилния телефон с данните от клетките на мобилния оператор. Вторият служител е от Гранична полиция и е информирал Куйович кога и как е преминал границата неговият приближен Николай Писков.
Според запознати данни за мобилните разговори на Валерия Куйович и засечките с клетките на мобилния оператор могат да бъдат придобити само когато телефонът й е бил качен на контрол и е подслушван. Такива данни се придобиват от дирекция Оперативна техническа информация по искане във връзка с оперативна разработка. Такава разработка може да бъде водена в полицията, звената на НСС или ГДБОП по места.
Любопитно е признанието на Димов, че срещу сърбина няма разработка в ОДП-Разград. Картинката става още по-пикантна, тъй като се оказва, че бившият главсек на МВР Илиев е разписал несъществуваща такава, а сегашният професионалист №1 на МВР Валентин Петров се е завтекъл в почивен ден да я прибере от касата на разградското ченге Димов. А в същото време са съществували категорични доказателства за връзките на Куйович с две ченгета на отговорни места.
До ден днешен не се е чуло каква е съдбата на въпросните двама МВР-служители, които са пеели на Куйович. Може би това е причината да не е ясна и съдбата на парламентарната комисия. За работата й - да не говорим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във