Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разпасано

Паметникът на съветската армия в София осъмна в петък(17август)отново шарен. Фенове на руската пънк група Пуси Райът (Pussy Riot) изрисували в нощния мрак разноцветни качулки върху главите на войниците, разгневени от това, че Дядо Иван съди строго Мария, Надежда и Катерина. Трите се подхилкват вече няколко месеца зад решетките, доволни от пиара, който си спретнаха в главния катедрален храм в Москва Христос Спасител. През февруари триото нахлу там, скочи на амвона и изпълни пънк молитва с призив Богородица да изгони президента Владимир Путин. Молитвата премина във вид на чепатене, чиято хореография се състоеше в това пуситата на гърлите да останат възможно най-дълго пред очите на вярващите.


Руският прокурор има наглостта да иска три години затвор за пуситата. Съдийката по делото им пък работи на принципа: Лошият съдия е добър съдия. В същото време дори видни представители на московската адвокатура не отричат, че в крайна сметка става въпрос за хулиганство, но не са убедени, че тези млади, неособено умни жени с малолетни деца биха получили ефективни присъди.


Що е Pussy се знае. Но какво казва речникът за Riot? Ето какво: буйство, вълнение, гуляй, пиршество, оргия, разпуснатост, опиянение. Авторите на среднощната творба в София са се обозначили като Група човеци, защитаващи свободата на словото. Всички сме Пуси Райът!, твърдят те. Преди година паметникът пак беше изрисуван, но войниците и партизаните се преродиха в американски комикс герои и рекламни образи, а творбата беше кръстена В крак с времето.


Всичко е, разбира се, политика. Но и право. И морал. Последните две у нас не са в крак с времето.


Може би е по-оправдано родните гуляйджии да изпълнят пънк молитва на голо в Съдебната палата - там прокурори и съдии, които отдавна са объркали и времето и крачката, с лопата да ги ринеш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във