Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разпит за българина, изнесъл в САЩ Пакард-а на вожда

Държавното обвинение е пуснало следствена поръчка за разпит на място на човека, който вероятно е изнесъл бронираната лимузина Пакард, принадлежала някога на вожда Георги Димитров. Това заяви в сряда (3 октомври) Десислава Пиронева, прокурор по делото за кражбата на уникалния автомобил от музея на Георги Димитров на ул. Опълченска. Подареният от Сталин Пакард изчезна мистериозно на 12 октомври 1992 г., два дни след като участва в ретро шоу на Околовръстното шосе в столицата. До този момент автомобилът е престоял 40 години в подземие в музея.


Делото е било възобновено преди няколко месеца и се води срещу неизвестен извършител. Според прокурор Пиронева все още няма ясен кръг от заподозрени по случая. Шансовете колата да бъде върната в България са 100%, категорична е обвинителката. Като наблюдаващ прокурор по делото аз и колегите ми полагаме всички усилия, за да докажем, че откритият автомобил е нашият, заяви тя.


Колата е открита в частен музей в Чикаго, след като през 2011 г. в специализиран сайт в САЩ е публикувана обява за продажбата й. Предлагаме за продан пакард, 12 цилиндъра, произведен през 1937 година. Стъклата му издържат 50-калиброва картечница. Вкаран е от Белгия през 1997 година. Първоначална цена 6 млн. долара, пише в нея. Подобна обява е публикувана и през 2007 г., като обявената цена е 3 млн. долара.


За първи път след кражбата от 1992 г. пакардът се появява през 1997 г. в САЩ. Според някои версии неизвестните крадци са натоварили колата на ТИР, след което е приложена популярна в онези години схема за износ на автомобили като скрап. По онова време предприятието Вторични суровини е имало право да оценява подобни стари автомобили и да ги квалифицира като отпадни продукти. Снабден с такъв документ, пакардът съвсем легално е напуснал границата и е отпътувал отвъд океана.


Досега държавното обвинение е установило, че българин е внесъл колата в САЩ като старо желязо. Той вече не е български гражданин, но според прокурор Пиронева може да подпомогне разследването, ако американските ни партньори изпълнят навреме следствената поръчка за разпита му. Една следствена поръчка отнема месеци, до години. Но ние разчитаме на факта, че има медиен интерес, за да ускорим делото и да върнем по-скоро автомобила в България, заяви тя.


Първоначално българското следствие е оценило антиката на скромните 1,4 млн. долара. Според експерти цената му към момента е около 7 млн. долара. Още три такива автомобила съществуват в света. Подаръкът на Сталин тежи около 5,5 тона заради бронираната каросерия. Стъклата му са дебели 7 см и издържат стрелба на картечница 50-и калибър. Стъклата се вдигат и свалят както подобава на лимузина. Механизмите, които изпълняват това действие, всъщност са маслени крикове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във