Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разследване срещу трио фалшификатори за Гинес

Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Включително и Темида. Особено във феноменален случай като този, при който трима фалшификатори на банкноти получиха присъди след близо 22-годишно разследване на престъплението им. Сагата, достойно за книгата на рекордите Гинес, приключи тази седмица със споразумение в Добричкия окръжен съд между прокуратурата и подсъдимите, единият от които е в предпенсионна възраст.
Тримата фалшификатори са разследвани близо четвърт век, защото през далечната 1988 г. са подправили 14 хил. щ. долара в купюри от по 20 и 50. Ако не беше задухал вятърът на промените през следваща преломна 1989 г., престъпниците отдавна да са забравили кога са лежали в затвора, но нейсе - времена...
В понеделник (26 април) 57-годишният побелял вече Иван Гелов получи наказание от една година и три месеца лишаване от свобода, 51-годишният Димитър Костадинов бе осъден на година, 4 месеца и 11 дни затвор, а за 52-годишния Георги Драганов наказанието бе една година две месеца и 12 дни решетки. На практика обаче тримата няма да влязат в затвора, защото присъдите са определени в рамките на задържането им под стража по време на съдебното следствие. Жалко, че в съдебната зала не присъстваха френският посланик Етиен Дьо Понсен или американският му колега Джеймс Уорлик, за да затвърдят повода за милото си отношение към скоростта правораздаването у нас.
Прокурорът в процеса Златко Тодоров поясни пред медиите, че делото е внесено в съда в началото на 90-те години на миналия век, след което е било връщано неведнъж за доразследване. Първоначално със случая се е занимавала районната прокуратура в град Генерал Тошево. По-късно материалите са били прехвърлени в Добричката окръжна прокуратура. По-късно пък взели, че сменили прокурора. Така неусетно годините минавали, за да се стигне до 14 май миналата година, когато най-сетне обвинителният акт бил внесен в Добричкия окръжен съд.
Припомнени са факти и обстоятелства от делото, по всяка вероятност отдавна забравени от обвиняемите. А именно, че през юни 1988 г. тримата решили да правят фалшиви банкноти. Георги щял да ги пласира, Иван и Димитър купили 200 щ. долара и ги обърнали в банкноти от по 5 долара и една от 50 долара. Нелегалната печатница за долари менте заработила в дома на Димитър във Варна. Намерението на фалшификаторите било да отпечатат посредством клише номинал от 50 долара върху мястото на заличената стойност от 5 долара на оригинална купюра. Впоследствие идеята им се развила и тримата решили да произвеждат изцяло фалшиви банкноти, като започнали правят клишета за 50 и 20 долара. През юни 1988 г. фалшификаторите изработили около 2800 купюри от по 50 долара и ги пласирали чрез Георги. Втората серия от около 5000 фалшиви банкноти обаче не успели да реализират. През юли същата година измамното трио прехвърлило дейността си в село Кардам, община Генерал Тошево. Там отпечатали още 3500-4000 фалшиви долара от двата вида купюри. За целия период на своята дейност те изработили фалшификати на стойност около 14 хил. долара, по голямата част от които били продадени в Добрич, Варна, Русе и други населени места на територията на страната чрез различни лица.
В хода на досъдебното производство са били намерени и иззети клишета, фотографски валяци, доларови банкноти и други вещи, послужили за изработването на фалшивите пари. Не е много ясно защо досъдебното производство се е точило толкова продължително при това изобилие от доказателства и при положение, че и тримата обвиняеми са се признали за виновни още в началото на разследването. През 2008 и 2009 г. обаче Иван Гелов отрекъл вината си.
И тримата подсъдими се явиха чинно в съдебната зала в понеделник (27 април 2010-а). От думите им стана ясно, че сега Гелов живее и работи като търговец във Виена. По Живково време той е осъждан пет пъти, включително и за фалшифициране на банкноти. Димитър Костадинов пък работи в Германия. Той също е търговец, осъждан е четири пъти. Георги Драганов живее във Варна и е строителен работник. До 1980 г. четири пъти е осъждан.

КАРЕ
Любопитно
Групата от Добрич е действала по технология за фалшифициране, сходна с изобретената още през 30-те години на миналия век от българския емигрант в САЩ Тодор Кривналиев. Българинът разработва собствена технология за фалшифициране на долари. Знанията и уменията, които получава в цинкографско училище там, му помагат да разгадае кодовете за изработката на фалшификати. По онова време нашенецът е сред най-търсените личности отвъд Атлантика заедно с босовете на мафията .
Кривналиев първоначално избелва доларовите банкноти с хлорна вар. След това ги клишира по фотопът, като по този начин се получава изключително високо качество на продукта, който той предлага на пазара. Българинът всъщност използва оригиналната хартия на банкнотата, като само подправя стойността й - от 1 на 20 или на 50 долара.
През 1933 г. Тодор Кривналиев е заловен от щатската полиция, осъден е по бързата процедура на 15 години затвор, но не излежава присъдата зад Океана, а по решение на правителството като човек, застрашаващ националната сигурност, е екстрадиран в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във