Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ЗЛАТАРИШКИЯ ДАСКАЛГЕЙТ ГОНИ ПЕТИЛЕТКА

Повече от четири години 15 бивши и настоящи преподаватели от средното училище СОУ Св. св. Кирил и Методий в град Златарица се въртят в един омагьосан кръг между следствие, прокуратура и Темида.
Случаят, станал популярен сред местните журналисти като даскал гейт, започва през 2004 г. след писмо, получено в Окръжната прокуратура във Велико Търново. Писмото е с подател Стефан Василев Драгнев от Златарица. В него неизвестният Драгнев информира, че от няколко години в градското школо стават куп нередности. Местните учители са писали оценки и са водили присъствие в дневниците на ученици, които реално не са посещавали учебните занятия, се казва в сигнала, адресиран до прокуратурата.
След получаването на писмото държавното обвинение разпорежда на полицията да предприеме разследване по изнесените обвинения. При опит да се срещнат с автора на сигнала разследващите установяват, че на посочения адрес в Златарица не живее лице на име Стефан Драгнев. Както впрочем такова лице не се води и в списъците на жителите на целия град.
Мистериозният случай хвърли за кратко разследването в задънена улица и даде храна за какви ли не версии и хипотези за станалото. Според даскалите сигналът най-вероятно е бил изпратен от бившата зам. директорка на школото Наталия Николова, която е кандидатствала, но не успяла да стане директор и затова сега мътела водата на бившите си колеги. Това е малко вероятно, тъй като самата Наталия Николова впоследствие също се оказва една от подсъдимите.
Въпреки фалшивия подател на сигнала обаче следователите от Елена продължават упорито и методично с изясняването на въпроса. Дневниците и останалата част от задължителната училищна документация били иззети. Назначени били и графологични експертизи на някои от педагозите.
Направените проверки на училищната документация и на учениците показали, че в дневниците действително са съществували мъртви души. Така например едно от момичетата - Василка Станева, напуснала училище още след 9-и клас, за да отиде на гурбет в чужбина с родителите си. Въпреки това обаче през следващите две години все още е продължавало да се води ученичка и да получава оценки.
Пред следователя момичето разказало, че когато решила да напусне школото и си поискала дипломата за 8-и клас, оттам отказали да и я дадат. Няколко години по-късно Василка изведнъж била информирана, че трябва да отиде в училището и да си вземе дипломата за завършено средно образование. Какво средно, като аз през тези две години не съм стъпвала там, чуди се девойката.
Случаят с Василка е бил повторен успешно по познатия механизъм и с още няколко завършващи осмокласници. Освен отказалите са да продължат образованието си в дневниците фигурирали и имената на ученици, които се били преместили да учат в други учебни заведения.
След разследването, продължило почти три години, в края на 2006 г. папките са предадени на Районната прокуратура в град Елена с мнение за виновност и даване под съд на 15-те педагози от школото. Обвиненията срещу тях са по чл. 311 от Наказателния кодекс. Според него длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, с който удостовери неверни обстоятелства… с цел да бъде използван този документ като доказателство… се наказва с лишаване от свобода до 5 години. В по-маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Освен това, според буквата на закона, нарушителите на този член могат да бъдат лишени и от правото да упражняват професията си за определен период от време.
В случая разследващите са успели да намерят най-точната законова рамка за извършеното от учителите. Училищният дневник си е напълно официален документ и вписването на каквито и да е неверни или неточни данни в него е подсъдно.
Разкритията около разследваните златаришки учители започнаха да нарастват като топка от паднала внезапно лавина. Бивши педагози от школото обявиха, че нарушенията продължават и докато тече разследването. Срещу млада учителка бил оказван натиск от директорката на СОУ-то Антоанета Вачева и помощника й Петьо Влахов да не пише отсъствия на ученици, чиято физиономия тя не била виждала нито веднъж през срока. Те са тук в града, но помагат на родителите си да пасат овцете. Пиши им там по една тройка, колкото да не остават на изпит, че да не усложняваш и тяхното и твоето положение, увещавали я ръководителите на школото. Учителката обаче проявила доста голям стоицизъм и инат и отказала да се съобрази с напътствията на шефовете си.
След изнесената в медиите информация за разследването срещу 15-имата учители и за това че нарушенията в училището все още продължават, през април 2006 година. Регионалният инспекторат по образованието във Велико Търново реши да направи изненадваща проверка на място. Проверката бе оглавена лично от шефката на инспектората Зоя Комитова. Образователните експерти влязоха в част от класовете без предварително предупреждение и провериха дневниците им. Оказа се, че в някои от по-горните класове броят на присъстващите в часа ученици е едва 20-30 % от този на записаните в дневника.
Обяснението на учителите бе, че учениците просто са закъснели за часа, защото са отишли да си купят закуски. Междувременно тайният училищен телефон бе задействан със светкавична бързина. Десетина минути след като проверяващите влязоха в школото, от съседните кафенета започнаха да се измъкват на групички ученици, бързащи да се шмугнат в училището. Проверяващите експерти и тяхната шефка г-жа Комитова обаче въобще не си направиха труда да задълбаят и да поискат информация за всеки един от липсващите в момента ученици. За констатираните нарушения така и не беше наказан никой.
В началото на разследването 15-те учители като че ли не гледаха особено сериозно на извършващите се срещу тях следствени действия. Едва когато разследването приключи с мнение за съд, те се стреснаха и наеха едни от най-добрите и скъпоплатени наказателни адвокати от Велико Търново.
В началото на 2007 г. Районната прокуратура в Елена внесе делото в съда. Да се съберат 15 подсъдими, няколко адвокати и голям брой свидетели за едно заседание обаче се оказа направо мисия невъзможна. Започнаха поредица от отлагания, които продължиха почти през цялата 2007 година. Глобите, които съдията Пейо Приходков наложи на неявилите се подсъдими и свидетели, въобще не ги стреснаха. Тяхната цел, подшушната явно от високобюджетните адвокати, е да отлагат до безкрайност. Някои от подсъдимите педагожки се разболяха точно преди заседанието, а други не бяха открити за редовно връчване на призовките.
След няколко поредни отлагания, през май тази година по делото настъпи внезапен обрат. По искане на адвокатите на подсъдимите то бе върнато на прокуратурата за доразследване. И докато следователи и прокурори се потят за събиране и прилагане на нови доказателства, даскалите могат спокойно да си отдъхнат за известно време.
Според местни юристи върнатото дело ще бъде вкарано отново в съда не по-рано от следващата година - ако преди това разследването междувременно не бъде спряно или прекратено. След което отново ще се започне с нескончаемите отлагания. И така, докато даскал гейт не брадяса окончателно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във