Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разследването за Яна зацикли

Вече четвърта седмица продължават свободните и полусвободни съчинения около убийството на Яна Кръстева. Младата жена бе намерена удушена в Борисовата градина на 10 юли. Заподозрени за престъплението бяха 34-годишният преводач и бивш барман Николай Русинов-Чеци и 34-годишният клошар Пламен Стефанов. Няколко дни след трагичния случай Стефанов бе арестуван, а Николай Русинов изчезнал яко дим и бе обявен за общодържавно издирване.
Шефът на Института по психология Неделчо Стойчев обясняваше в детайли как е извършено престъплението и рисуваше щрихи от портрета на почти сигурния извършител, за какъвто бе представен Русинов. Нещата обаче тръгнаха в друга посока с ареста на главния заподозрян. Неочаквано за полицията, която твърдеше, че Русинов е у нас, той се появи на борда на самолет от Турция и бе арестуван на летището в София. Също така неочаквано за всички, 24 часа по-късно, беше освободен от ареста, без да му бъде повдигнато обвинение. Градският прокурор Николай Кокинов обяви, че Николай Русинов няма съпричастност към убийството. Интересно как прокуратурата установи това има-няма две седмици след престъплението? Вероятно са повярвали на
версията на Чеци
Причината за сензационното освобождаване на харизматичния барман се разбра миналия уикенд, когато в предаване по Нова тв чухме откровенията му в разговор по скайпа от Турция с журналиста Мартин Карбовски. Според Чеци той се запознал с Яна във вечерта на убийството, тъй като имали общи приятели. Изпил над два литра алкохол, а взимал и хапчета и не си спомнял как си тръгнали от Маймунарника. Приятели му разказвали още в заведението, че Яна му се хвърляла на врата и го целувала. Когато се събудил, било на зазоряване. Не си спомнял дори момичето, до което лежал.
В същото предаване обаче родителите и сестрата на Яна обвиниха Чеци в лъжа. По думите им той се е познавал с Яна още от 2006 г., което са потвърдили и приятели на убитото момиче. Двамата се запознали на морето. Освен това според тях Николай се оплел в лъжи кога точно е разбрал за убийството. Родителите бяха категорични, че Яна не е пушела, пък още по-малко да е употребявала наркотици. Сестра й изтъкна, че тя не би тръгнала, където и да е с непознати мъже.
От казаното от Русинов излиза, че той е оставил Яна около 5.30 часа сутринта. Това бе потвърдено след направената от полицията справка за движението на телефона му през нощта на 8 юли. Но сянка на съмнение пада върху историята на Николай заради часа на смъртта, който са установили съдебните медици. Според тях Яна е била убита между 2.00 и 4.00 часа сутринта, а той твърди, че когато я оставил, била жива. Николай все още не е разпитван пред съдия, така че официално все още не е свидетел по делото. Елементарният въпрос е: ако той не си спомня нищо от онази нощ, как така се сеща само че Яна е била жива, когато е напуснал Борисовта градина?
Освобождаването на основния заподозрян на такъв ранен етап в разследването предизвика буря от недоволство както сред близките на жертвата, така и в ИНТЕРНЕТ форумите, където темата непрекъснато се дискутира. Вътрешният министър Цветан Цветанов, който в началото заяви на всеослушание, че
имаме категорични доказателства
за съпричастността на Русинов, коментира, че за освобождаването на заподозрения не трябва да се пита полицията, а прокуратурата. Така той за първи път, макар и индиректно, се конфронтира с държавното обвинение, с което иначе работят в пълен синхрон.
Докато Чеци шета на свобода, другия заподозрян, Пламен Трифонов, остава да търка наровете в ареста. Което едва ли е голяма неудобство за него, при положение че обичайното му жилище е стълбищна площадка в блок в кв. Сухата рака, която дели с майка си Емилия. През тази седмица майката се отметна от първоначалните си показания, дадени пред полицията. Тя отрече синът и да е бил през фаталната нощ в Борисовата градина и да се е прибрал чак на сутринта, както обясняваше първоначално. Според нейната нова версия Стефан се прибрал в жилището им към 1.30 ч., но искал да остане насаме и седнал в градинката зад блока. Тя разбрала в колко се прибрал, тъй като я събудил без да иска, а го попитала за часа. Пламен е едно културно, възпитано момче, което даже служеше на митница. Колко престъпници имаше, колко награди за хванати с пренасяне на наркотици получи, хвали Емилия сина си.
Риторичен е въпросът доколко може да се вярва в безпрестрастното отношение на една майка? Иначе арестуваният продължава да твърди, че не само не е изнасилил, нито пък убил жената, а и въобще не я познавал. На Стефанов е било направено изследване с детектор на лъжата и той е издържал на теста. Само че според българското законодателство тестовете, направени по този метод, все още не се приемат като доказателство в съда. По тялото на жертвата са намерени пет косъма, но те не били годни да се извлече от тях генетичен материал, а под ноктите и не била открита чужда епителна тъкан, от която да се извлече ДНК
Тези дни се пръкна и
версия за вероятен трети замесен
тъй като на местопрестъплението е намерен панталон, който не бил притежание на нито един от двамата заподозрени досега. Лобното място на жертвата било направено като заслон и там се събирали наркомани. Самата жертва била завита с шушляков спален чувал, от който не можели да се извадят отпечатъци.
Между многото небивалици, които се появиха тези дни, особено изпъква откритието, че Николай Русинов бил пряк потомък на покойния бивш президент Петър Младенов. В едно жълто издание се появиха снимки на двамата с текст лика прилика, като е очевидно, че такава въобще не съществува. Ако информацията от разследването продължава да е толкова оскъдна, нищо чудно барманът да бъде изкаран и роднина на папата...
Един от малкото официални източници, който се осмели да внесе малко повече яснота по случая през седмицата, бе заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Спиридонов. Той открехна завесата, като заяви, че до момента са били разпитани 50 души от хората, които са били около Яна във фаталната за нея нощ. Но всички те били пияни до безпаметност и спали из храстите в Борисовата градина в нощта на убийството. Какво точно се е случило тогава никой не можел да каже.
Тази седмица стана ясно също така, че известният адвокат Йонко Грозев, който до неотдавна работеше към Българския хелзински комитет, а сега има самостоятелна кантора, става адвокат на близките на Яна. Родителите на жертвата ми се обадиха по телефона и аз приех по принцип да стана техен защитник. Но преди да съм се срещнал лично с тях и да съм се запознал в детайли със случая, не бих искал нищо да коментирам, каза Грозев пред Параграф 22. Според него на този етап има много силно медийно отразяване на събитието, а
от страна на МВР са сбъркали
като изпреварващо са обявили заподозрените едва ли не за доказани убийци. Това е навредило на по-нататъшното разнищване на убийството.
Грозев е спечелил не едно и две дела на негови клиенти срещу българската държава в Страсбург. Той е адвокат на ДПС в Европейския съд по правата на човека срещу решението на Конституционния съд за отмяната на 18 000 гласа на партията по време на парламетарните избори.
Драмата с разследването продължава и явно има защо източниците от полицията (да не говорим за прокуратурата) да стават все по пестеливи в изказванията си. Липсата на особен напредък подтиква към един паралел с нашумялото убийството на сестрите Белнейски през 2006-а. Независимо от множеството доказателства за съпричастността на Лазар Колев към престъплението той бе осъден (на доживотен затвор) едва тази година. Сега пък се оказва, че убиецът имал още един съучастник. Заяви го не кой да е, а главният разследващ по делото Веселин Мартински. Актуални ДНК-следи сочат и друг извършител, призна тези дни Мартински. И всичко това след шест години разследване и след направените 400 експертизи.
Така че нищо чудно и случаят с Яна да има подобна съдба, че и по-незавидна. Особено при толкова пияни свидетели, които нищо не си спомнят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във