Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗСЛЕДВАТ БИЯЧИТЕ НА ЧОРАТА ЗА УМИШЛЕНО УБИЙСТВО

Петимата полицаи, участвали в респектирането на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората, ще бъдат разследвани за умишлено убийство. В сряда (18 януари) Софийският военен съд отмени като незаконосъобразно и неправилно постановлението на прокурор Мирослав Ангелов от Софийската военноокръжна прокуратура, с което той преди един месец прекрати предварителното производство за смъртта на Чората.
Според съда петимата полицаи трябва да бъдат разследвани за престъпление по чл. 116 от Наказателния кодекс(НК) - умишлено убийство, защото по делото няма никакви доказателства, че смъртта на Ангел Димитров е настъпила при оказване на съпротива. Освен това, според военните съдии, престъплението е тежко - защото е извършено от служители на реда, а побоят е нанесен по особено жесток и мъчителен начин на лице, което е в безпомощно състояние.
Както е известно, Ангел Димитров-Чората бе пребит зверски на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на прословутата операция Респект. В хайката срещу него са участвали петима служители на РДВР-Благоевград: редовите ченгета - Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски, както и Мирослав Писов - ръководител на група в РЗБОП-Благоевград .
Според версията на МВР във фаталната вечер полицаите са спрели колата на Ангел Димитров за проверка. Още не излязъл обаче от возилото, Чората моментално хукнал да бяга. Полицаите успели да го настигнат, но тъкмо понечили да го арестуват, и беглецът започнал да оказва толкова яростна съпротива, че се наложило служителите на реда да го усмирят с помощта на физическа сила и помощни средства. В завързалата се ръкопашна схватка Димитров е бил набит и закопчан с белезници. Малко по-късно обаче той изведнъж притихнал, а извиканият лекар констатирал, че Чората е издъхнал. Два-три след инцидента от РДВР-Благоевград оповестиха, че смъртта е настъпила от кардиогенен шок, а ръководството на МВР продължи да поддържа това твърдение докрай.
Версията за неволната смърт на Чората бе разбита напълно както от свидетели на инцидента, така и от петорната съдебномедицинска експертиза. Според лекарите Димитров е умрял от множество удари с твърд предмет по главата, от скачане върху гърдите и т. н. Като част от ударите са били нанесени, докато Ангел Димитров е бил на земята. Тази констатация е била потвърдена от неколцина свидетели, според които Чората е бил закопчан веднага, след като е излязъл от колата си. И нито е бягал, нито е оказвал яростна съпротива.
Въпреки очевидните данни за престъплението, извършено от благоевградските ченгета, на 14 декември 2005 г. прокурор Мирослав Ангелов от Софийската военноокръжна прокуратура прекрати делото срещу биячите, защото те са действали в условията на неизбежна самоотбрана. За да потули окончателно истината за инцидента, на 20 декември униформеният обвинител забрани на адвокат Васил Василев, нает от роднините на Чората, да припарва до папките по делото. И то със съвършено незаконния мотив, че роднините на пострадалия нямали никакво процесуално право да обжалват постановлението, с което той е прекратил делото срещу биячите.
На 27 декември обаче кълбото на истината взе да се разплита въпреки всички усилия, положени от прокурор Мирослав Ангелов. Най-напред Софийският военноокръжен съд уважи жалбата на адвокат Василев и му разреши достъп до делото. А онзи ден (18 януари) военните съдии отмениха постановлението на прокурор Ангелов и разпоредиха разследването да започне отначало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във