Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗСЛЕДВАТ КМЕТОВЕ ЗА ПЕНСИОННИ ДАЛАВЕРИ

Окръжната прокуратура в Русе е установила редица нарушения на селски кметове на реда и начина за промяна на участие и прехвърляне на натрупани средства на осигурени лица от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг, управляван от друго пенсионно дружество. Представителите на Темида уточниха, че такива нарушения, които по същността си са документни престъпления и престъпления по служба, са били констатирани при кметовете на с. Хотанца, община Русе и на с.Щръклево, община Иваново. Става дума за прехвърляне на средства от 700 такива партиди. Установено е, че кметовете лично са заверявали заявленията на лицата на работните им места и после са ги вписвали в книгата на кметството. Работата по изясняване на нарушенията продължава.
Поне петима бивши и сегашни кметове в Русенска област могат да станат клиенти на прокуратурата заради друга проява на творчество. Извършвали са прехвърляния от партидите на хора, които не са подозирали за това и никога не са го искали. В схемата за допълнително пенсионно осигуряване са включени всички работещи, родени след 1959 година. Те сами избират в кой фонд да постъпват отчисленията от заплатите им, които след време ще формират втората им пенсия. Както се оказва, с едно фалшиво заявление цялата натрупана до момента сума на тяхно име може да бъде прехвърлена на друг фонд, без изобщо осигуреният да знае за това. Врътката може да излезе на светло едва след като клиентът получи писмо, че е прехвърлен.
За тези злоупотреби в Русе се заговори още през май. Тогава стана ясно, че прехвърлянето е ставало с фалшиви документи, които са били заверявани от нотариус или кмет. И че голяма част от работещите в момента пенсионни фондове са потърпевши от тази престъпна схема. Районната прокуратура тогава съобщи, че при тях има 15 сигнала. Голяма част от тях били от села, където прехвърлянията са узаконени от кметовете, тъй като те са овластени да извършват и нотариални действия на територията на населените си места. Тази измама ще взема жертви, докато хората не започнат да се интересуват какво се случва с парите им, защото голяма част от тях просто казват, че не им пука какво ще стане след 20 - 30 години, предупредиха още през лятото брокерите от пенсионните фондове. А сега припомнят, че гражданите имат най-голям интерес да проверят какво се случва с партидите им и трябва да го направят, за да не се окаже, че и те са в списъка на преметнатите.
Вероятно след няколко месеца поредната група кметове от Русенско ще се изправят пред съда, каквито случаи напоследък зачестиха. Последният с присъда бе бившият кмет на Ценово Петър Петров, наказан условно заради нарушения при отдаването под аренда на каменна кариера. Преди това пък градоначалникът на Ветово бе осъден на пробация, а други все още са следствени заради нарушения с пари по САПАРД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във