Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РАЗСТРЕЛЯХА МАЙКАТА НА ДИШЛИЕВ! И КАКВО ОТ ТОВА?

ЖЕРТВИТЕ
След прекрасно проведената едногодишна съвместна операция, наречена Приемане на България в Европейския съюз, във взаимодействието между прокуратурата и МВР нещо проскърца. И то толкова зловещо, че не друг, а държавните обвинители първи хукнаха да се оправдават.
Във вторник (24 април), около 11 часа, 51-годишната Йорданка Запрянова Запрянова бе намерена мъртва в жилището й на ул. Горски пътник № 47 в елитния столичен кв. Лозенец. По данни на МВР жената е била екзекутирана с шест куршума поне 12-15 часа по-рано, като смъртоносен е бил първият изстрел, а останалите пет са били контролни.
Доколкото е известно, по време на първоначалния оглед на местопрестъплението криминалистите със сигурност са установили няколко много важни обстоятелства. Жената е била убита в понеделник (точният час на смъртта й ще стане известен след аутопсията на трупа), нито един от съседите й не е чул изстрели или викове, а по входната врата не са открити следи от взлом.
За криминалистите това обикновено е знак, че Йорданка Запрянова най-вероятно е познавала своя убиец и съвсем доброволно му е отворила. А пък той, досущ като професионален килър от американски екшън, най-хладнокръвно е извадил пистолет със заглушител и още по-хладнокръвно е изпълнил мократа поръчка.
Повърхностната справка в информационна система Дакси сочи, че до понеделник (23 април) Йорданка Запрянова е била равноправна партньорка на италианеца Монтеки Марко в Итафууд ООД, което се занимава с неспециализирана търговия на едро с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, имала си е и фирма за търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - ЕТ Дани- Й.З.З. - Йорданка Запрянова Запрянова, и е притежавала 4% от капитала на Елма АД, в което мажоритарен собственик (със 72%) е лицето Ивелин Александров Тодоров.
Пак според Дакси синът на Запрянова - Константин Дишлиев, разстрелян на 14 май 2005 г. насред София с десет куршума в главата и тялото, приживе е бил съсобственик и управител на К. Л. Е. АД (с предмет на дейност: търговска дейност в страната и в чужбина, лозарство, производство и търговия с вино и т. н.), в което е делил мегдан с майка си и с нейния дългогодишен приятел - италианския гражданин Лука Кобре (в момента К. Л. Е. АД е собственост на споменатото вече Елма АД и на италианската фирма Т. Е. А.).
Другата фирма, в която Дишлиев е държал 99% от акциите, е Прайм Асетс Мениджмънт АД. Управител на това дружество е съпругата му Десислава Дишлиева. То е собственик на Пам-инженеринг ЕООД и съсобственик (със 75%) в Пам-електрик ООД, а пък тези две фирми са специализирани в бизнеса с недвижими имоти.
Безспорно най-голяма гордост от себе си Константин Дишлиев е изпитал на 31 януари 2003 г., когато по ф. д. № 901/2003 Софийският градски съд регистрира неговата бизнес перла - Прайвит Файнънс юниън ООД, което има строго специфичен и изключително представителен предмет на дейност: покупка на менителници и записи на заповед; финансов лизинг и консултации на дружества относно капиталовата им структура; промишлена стратегия и свързани с това въпроси; консултации и услуги относно преобразуване на дружества; сделки по придобиване на предприятие; гаранционни сделки; внос, износ и реекспорт и т. н..
Днес това дружество се нарича АФО, а собственик на 97% от капитала му е австрийската фирма Юрам Инвест Холдинг Фийр. Управител на АФО АД е Милен Митев Велушев, който от 1998 г. насам неизменно е в... Списък на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в прозводство по несъстоятелност по Търговския закон, а пък вдовицата на Дишлиев - Десислава, е най-обикновен член на директорския борд.

ИНТРИГАТА
Никак няма да е пресилено, ако кажем, че на някого страхотно много му се иска Европа и цивилизованият свят да повярват в приказката за баджанаците, каквито са двамата замесения в наркотрафика Евелин Банев-Брендо и Константин Дишлиев. По един или друг начин двамата със страшна сила са въртели мръсните милиони на сикаджиите Красимир и Николай Маринови (Големия и Малкия Маргин) - некоронованите крале на кокаиновия трафик от Латинска Америка към Западна Европа, но накрая, както се казва в приказките, са си получили заслуженото: единият бе убит, а другият ще влезе в затвора.
Подобна развръзка хем е лесно обяснима, хем е достатъчно приемлива. От една страна, за ръководствата на МВР и прокуратурата, както и за еврочиновниците в Брюксел, е изключително престижно на подсъдимата скамейка да бъдат изправени наркобарони и перачи от световна величина, а не някакви си мафиотчета от регионално значение. А от друга страна - на обикновения българин хич не му пука как точно Брендо, Маргините и останалите бизнесмени с екзотични прякори влизат в затвора: като супермафиоти или като обикновени мутри, които току-що са се научили да четат и да пишат. По-лошото е, че босовете и на тази мутренска компания се измъкнаха от ареста по здравословни причини.
Но големият проблем в случая е не защо тръгна поредният кръстоносен поход срещу организираната престъпност, а защо той отново ще завърши по познатия сценарий: приказки - трупове, трупове - приказки, а пък накрая... нищо и половина.
Както е известно, на 14 май 2005 г. вечерта, пред индийския ресторант Тадж Махал Константин Дишлиев бе направен на решето. Кой знае защо, по-паметливите си спомнят, че жертвата е разстреляна, докато е вървяла от заведението на Тишо от Биг/Вип брадър към чисто новия си джип Порше Кайен. Никой обаче не благоволи да обърне внимание, че лобното място на Дишлиев се намира на някакви си 25-30 метра от резиденцията на папския нунций в България (на ул. 11 август № 6), на 50-60 метра от централата на Националната агенция за приходите, на 150-200 метра от Столичната община и от Храм-паметника Св. Александър Невски. Тоест - на място, където денонощно би трябвало да се разхождат униформени полицаи. Ей така, защото работата им е да опазват обществения ред, особено на такива места.
На 17 май 2005 г., бившият вече главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов на всеослушание обяви, че убийството на бизнесмена Константин Дишлиев е свързано със заловения близо тон кокаин в испанския град Кадис преди дни. Тогава Борисов заяви, че става дума за българо-испанска операция, по време на която са арестувани 12 души - шестима от тях българи. Освен това е иззето огромно количество огнестрелно оръжие, 700 000 евро в брой и общо 956 килограма кокаин: 819 кила в трюмовете на яхтата Есприта и 137 кила - в един от апартаментите на бандитите в Кадис. Според тогавашните приказки на сегашния столичен градоначалник преди акцията в Испания по този канал са минали повече от четири тона наркотици, а убийството на 28-годишния Дишлиев има пряка връзка с успеха на разработката.
Ден по-късно - на 18 май 2005-а, стана известно, че генерал Бойко Борисов малко се е объркал, тъй като въпросната българо-испанска операция не е била извършена дни преди убийството на Дишлиев, а... три месеца по-рано - на 13 февруари 2005-а. Нещо повече - без да се притесняват от нищо, докато генералът бе в Испания, за да получи наградата си за успешната операция, неговите анонимни говорители внесоха три много необходими уточнения:
- кокаинът, заловен в Кадис, е тръгнал от Венецуела, а не от Колумбия или Мексико;
- заради успешната операция в близките няколко месеца столичани ще станат свидетели на вълна от поръчкови убийства;
- парите за заловената дрога са дошли от офшорна компания в Кипър, минали са през фирмените сметки на Константин Дишлиев и са заминали към сметките на испанска наркоорганизация, която е имала задължението да ги достави във Венецуела.
Точно тогава в публичното пространство за първи път бе пуснато името на Евелин Банев-Брендо. И то по възможно най-интригуващия начин: Брендо бил много близък с убития Дишлиев, по оперативни данни той бил организатор на канала и гарант по сделката, но... срещу него нямало никакви доказателства.

ПОРАЗЯВАЩИТЕ УСТИ
Открай време е известно, че от 1993 г. насам хиляди нормални българи са били наемни работници на мутрите, без да са имали нещо общо с мафиотския им бизнес. Едва неколкостотин души обаче са онези, които са били съдружници с тях и са делили не само самочувствие и пари, но и отговорности.
Ето защо, при по-задълбоченото ровене из необятните масиви на информационна система Дакси, всеки педантичен изследовател би установил няколко парадокса, които изникват при съпоставката на съдържанието на Държавен вестник, основните принципи за оцеляване в подземния свят и три от най-официалните версии на МВР и прокуратурата по случая. Става дума за твърденията, че:
- покойният Константин Дишлиев и Евелин Банев-Брендо са въртели наркопарите на Големия и Малкия Маргин;
- двамата сикаджии са ключови фигури в трафика на кокаин от Латинска Америка към Западна Европа;
- майката на Константин Дишлиев е разстреляна, защото е ключов свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо и снаха й Десислава, образувано за трафик на дрога, контрабанда на цигари и пране на пари.
Най-напред, според съвсем официални източници на МВР, кокаинът, заради който уж е разстрелян Дишлиев, не е на Маргините, а на покойния висаджия Васил Горчев-Кьоравия.
След това, в нито една българска съдебна регистрация няма и намек дори, че Брендо и Дишлиев имат нещо общо с бившите сикаджии. Тъкмо обратното - единият е работил за Иван Тодоров-Доктора. А пък другият е имал вземане-даване с петричкия футболен бос Костадин Хаджииванов-Коце Маца, който откровено предпочиташе ВИС, пред СИК.
И накрая, в недалечното минало един от съдружниците на покойната вече Йорданка Запрянова е имал общ бизнес със Златомир Иванов-Златко Баретата, който също никога не е изпитвал топли чувства към двамата Маргини.
Но... повече подробности - в следващия брой на Параграф 22, когато ще потърсим отговорите и на други два въпроса: Защо преди десетина дни въпросният Брендо не се предаде доброволно в ГДБОП, където върви разследването срещу него, а в Столичната дирекция на полицията? и Защо реакцията от неговото появяване там е била толкова неадекватна, че е трябвало да минат няколко часа, докато ситуацията бъде стикована до... медийно съвършенство?

Facebook logo
Бъдете с нас и във