Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разтърсиха спящата клетка на агент №1

Управляващите посегнаха към килимчето под краката на шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев. Реформаторите извадиха от равновесие агент №1, след като в четвъртък (27 ноември) о.р. ген. Атанас Атанасов поиска оставката му на закритото заседание в парламента. Конкретният повод за искането бе шумната операция на ДАНС и на прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Асеновград за установяване на лица и групи, проповядващи фашистка идеология и радикален ислям. В хода й бяха арестувани една жена и петима мъже, сред които осъжданият за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса. В сряда (26 ноември) Муса бе обвинен от Окръжната прокуратура в Пазарджик за участие в група, подстрекаваща към война и за налагането на антидемократична идеология, и бе оставен в ареста. Останалите от групата бяха освободени.

Шефът на агенцията Владимир Писанчев беше привикан в Народното събрание, за да обясни от какво е наложена акцията и какви са резултатите от нея. От казаното от него стана ясно, че в момента няма конкретна терористична заплаха за България, но държавата се намира между две големи кризисни точки, събитията в които са дългосрочни и скоро няма да приключат. Държавата трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия какво да правим в случая, заяви Писанчев. Според него са необходими и промени в Наказателния кодекс, с които да се обяви за престъпление членуването в организации като "Ислямска държава". 

Ефектът от спецоперацията беше обобщен красноречиво от Атанас Атанасов, който не пропусна да се изгаври с Писанчев и с ръководената от него агенция. Не можахме да разберем дали в България има "спящи" клетки на радикален ислям. Но разбрахме, че има една друга спяща клетка и тя се казва ДАНС, заяви той. Според него изслушването на Писанчев на закрито заседание било напълно безсмислено. Същото заявиха и депутатите от "Атака" и демонстративно напуснаха заседанието.

Самият Писанчев запази самообладание. Той картинно описа обстановката на заседанието: вътре беше от "Осанна" до "Разпни го". Агент №1 призна, че по време на изслушването са се чули призиви за оставката му, но се заинати и обяви, че няма намерение да я подава. Той посочи, че е избран на този пост от парламента и само ако депутатите решат, че не е необходим на ДАНС, ще си тръгне оттам.

Депутатският фронт срещу шефа на агенцията, организиран от Реформаторския блок и подкрепен от "Атака", обаче се разширява и обещава тежки дни за него. След искането на Реформаторите най-очаквана този четвъртък беше реакцията на ГЕРБ. Тя не закъсня, макар че не беше толкова категорична, като тази на ген. Атанасов. Позицията на герберите дефинира заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. Според него в ГЕРБ са изключително обезпокоени от признанието на Писанчев, че наблюдават процеса около радикалния ислям. Все пак трябва да знаят, че една от основните функции на ДАНС е да противодейства, а не да наблюдава, заяви Цветанов. Той упрекна ДАНС, че в последната година и половина агенцията не е предложила никакви идеи за промяна в законите във връзка с променящата се динамика на средата на сигурност.  Във Великобритания вътрешният министър Тереза Мей внася нов пакет от законодателни промени, свързани с предизвикателствата на "Ислямска държава". Това, което ни притеснява, е, че ДАНС не проявява никаква инициатива", заяви Цветанов. Според него промяната в закона за МВР, засягаща и ДАНС, ще доведе до намаляване на свръхконцентрацията в агенцията, заради която тя е загърбила основния си приоритет - контраразузнавателната дейност.

Цветанов също окачестви изслушването на агент № 1 като лишено от смисъл. Изненадващо обаче той не подкрепи искането на партньорите си от РБ и в характерния си речеви стил обвърза решението с приемането на поправките в закона за МВР. "От Реформаторския блок казаха, че това е добър момент да бъде подадена оставката на Писанчев, но аз смятам, че с промените в закона за МВР, които ще имат пряко действие върху промените в закона за ДАНС, вече ще можем да направим по-цялостен анализ и когато започнат да действат комисиите, които се надявам да бъдат избрани днес, ще можем да имаме повече ясна представа за дейността на ДАНС през последните година и половина и дали това, което остана като впечатление от казаното от г-н Писанчев за несправяне от негова страна с работата е така" каза Цветанов. .

Очевидно бъдещето на председателя на ДАНС ще стане ясно скоро. В средите на бивши антимафиоти и служители на МВР междувременно върви странен залог, който на фона на заплахите на "Патриотичен фронт" за оттегляне на подкрепата си за ГЕРБ придобива дълбок смисъл. Ако Борисов извади ГДБОП и после остави ДАНС на мира, значи се е договорил с ДПС.

Показателен е и един слух, който от известно време броди в сектора: че бившият заместник-председател на ДАНС Иван Драшков ще е новият агент №1. Същият Драшков, за когото се твърди, че е онзи неизвестен генерал, предупредил Сокола в сараите за разследването срещу Христо Бисеров. Та ако той се върнел в агенцията, значи има сделка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във