Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Реанимират делото Р. Овч.

Половин година след реанимирането на прословутия корупционен скандал в енергетиката, популярен като Р. Овч., от времето на тройната коалиция прокуратурата намери виновен. В петък (10 май) държавното обвинение обяви, че е повдигнато обвинение срещу едно от основните действащи лица в аферата - следователката от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева. Тя е привлечена към наказателна отговорност, защото в периода от август до октомври 2006 г. при условията на продължавано престъпление като орган на властта е пропуснала да изпълни своевременно задълженията, които й налага службата при наказателно преследване. Целта на престъпната дейност била да избави от наказание по дело за пране на пари сочения за енергиен бос, собственик на фирмата Фронтиер Красимир Георгиев.


Повдигането на обвинение срещу Шарланджиева става цели шест години след началото на разследването, по което обвиняема беше и доскорошната депутатка от БСП Корнелия Нинова. Тогава тя е заместник-министър на икономиката и енергетиката, а шеф на мегаведомството е Румен Овчаров. Година по-късно досъдебното производство беше прекратено и стана ясно, че нещата ще бъдат потулени. Постановлението за прекратяване, издадено от Софийската градска прокуратура, сега било отменено от апелативната. Това станало още на 22 февруари тази година след срещата на председателя на антикорупционната комисия в последното Народно събрание Яне Янев с членовете на аналогичната комисия на Висшия съдебен съвет. В градската прокуратура смятат, че са събрани достатъчно доказателства, че Шарланджиева е извършила престъпление срещу правосъдието. На обвиняемата е определена най-леката мярка за неотклонение - подписка, и е отправено искане до главния прокурор тя да бъде отстранена от длъжност.


В скандала Р. Овч. наред с Шарланджиева, Овчаров, Георгиев и Нинова бяха замесени и бившият директор на националното следствие Ангел Александров, и още една следователка - Зоя Иванова (приятелка на Корнелия Нинова, с която били и колежки), и дори държавният холдинг Булгартабак. Камъкът в блатото хвърли Ангел Александров, който обяви, че е заплашван, включително и физически, от влиятелен човек в държавата, за когото прокуратурата знае. Подчинените му Шарланджиева и Иванова контрираха с оплакване за оказан от него натиск по делото за Топлофикация - София и нарочиха шефа си, че опитвал да прокарва лобистки интереси, свързани с хазарта, с Държавния резерв и с Булгартабак холдинг.


Към Шарланджиева и Иванова се присъедини и Корнелия Нинова, която добави, че шефът на националното следствие я изнудвал с цел да се пълнят черни каси с пари от Булгартабак. Нинова обяви, че също е получавала заплахи, в основата на които стоял отказът й да подпише документи за тютюневия холдинг, чиято управа оглавявала. От натиск се оплака и шефът на Булгартабак Христо Лачев, изкарвайки на преден план името на бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски. Според Лачев Пеевски го натискал за договори с рекламна компания и строителна фирма. На свой ред Ангел Александров подсказа, че зад писаното от шефа на Топлофикация Валентин Димитров писмо с фамозната абревиатура Р. Овч. стоят огромни интереси и че Димитров и близкият на Овчаров шеф на Фронтиер Красимир Георгиев имат много съвместни дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във