Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рециклират делото за Чакъра

Досъдебното производство за неизяснената смърт на Тодор Димов-Чакъра вече е подновено и работата по него върви с пълна пара. Това заяви в понеделник (2 септември) пред Параграф 22 говорителят на Софийската военноокръжна прокуратура Елин Алексов.


Преди десет години се проведе специализирана полицейска операция по залавянето на Чакъра, ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Димов бе обграден от над 100 полицаи и обстрелван (по заповед на Борисов) с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал. Тодор Димов намери смъртта си по време на канонадата.


През миналата година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди държавата ни да плати 50 000 евро обезщетение на синовете му Добромир и Данаил и на съпругата му Вера. България трябваше да плати също и 4684 евро за адвокатите на ищците.


В решението си от 6 ноември 2012 г. по делото Димов и други срещу България съдът откри нарушение на чл.2 от Конвенцията за защита на правата на човека и срещу основните му свободи, констатира и непрофесионално разследване на обстоятелствата, при които е загинал Чакъра. След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато пламна. После Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.


При последвалото разследване бе установено, че Чакъра не е убит нито от полицейски изстрел, нито от гранатомет, а сам се е взривил с ръчна граната. Разследващите отсякоха, че действията на полицията и на специализирания отряд за борба с тероризма са съответствали напълно на правилниците. Такива по-късно бяха и изводите на военния съд, който гледа делото.


Европейските магистрати обаче смятат, че полицията е прекалила с употребата на сила, а също че разследването за смъртта е било неефективно. След огласяване на решението на съда в Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС да поднови делото. Това стана през юни тази година. Нашите магистрати писаха в мотивите си, че решението на съда в Страсбург е достатъчно основание за възобновяване на делото и то бе пратено на военните магистрати в Пловдив... Причината за това преместване било обстоятелството, че повечето хора, които десет години след акцията трябва да бъдат разпитани, са в столицата.


Веднага след като делото беше прехвърлено при нас, беше изготвен план. В момента се работи усилено, всеки ден се провеждат разпити, надявам се колегите да свършат качествено работата си, коментира говорителят на Пловдивската военна прокуратура. Той не пожела да каже колко души вече са разпитани и дали сред тях е и бившият премиер, тъй като по досъдебното производство има класифицирана информация.


Самият Бойко Борисов преди години в интервю заяви, че той е дал заповедта за стрелбата и действията му са били правилни. Сега бившият главен секретар твърди, че действията му са били продиктувани от ситуацията - Чакъра е стрелял с Калашник по полицаи, а той никога не е позволявал да се стреля по полицаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във