Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Редки змиорки попаднаха в митничарско серкме

През последните дни българските митници по границите заприличаха на зоопаркове. Не минава и ден без служителите на Ваньо Танов и граничните полицаи да не спрат някой незаконен трансфер на пернати, риби или земноводни. Звучи странно може би, но контрабандата на цигари отстъпи на втори план, сега по-важни са редките животински видове.


Тази седмица бе белязана от два подобни удара. В четвъртък (29 декември) хората от отдел Митническо разузнаване и разследване на Митница Аерогара София се похвалиха, че са осуетили незаконния пренос през границата на 120 кг змиорки от застрашения вид Anguilla. Редките екземпляри били открити при проверка на шест колета, всеки от които съдържал по четири контейнера с живи змиорки. Екземплярите са с приблизителна дължина 7-8 см, в т. нар. стъклена фаза. Те били поставени в безводна среда, като в слузта във всяка от тарелките в контейнерите е поставен лед за охлаждане. Екземпярите са заловени живи, което не съответства на декларираното по документи - охладена риба, умъртвена за консумация.


Този вид змиорки е защитен от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и за тях се изисква съответният сертификат, какъвто не е бил представен. Пратките са били доставени с чартърен полет от Испания на адреса на българска фирма, която по сложна схема на покупко-продажба трябвало да ги транспортира до Филипините. Те са пристигнали като вътрешнообщностна доставка, но след възникналите съмнения за съдържанието й е извършена митническа проверка.За случая е съставен акт за митническо нарушение на 55-годишен български гражданин. Змиорките са предадени спешно в Зоологическата градина в столицата и за случая е уведомено Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Змиорките са от критично застрашен вид. България няма квота за износ на този вид. Змиорките са включени и в Червената книга на България. У нас последният подобен екземпляр е бил засечен преди 40 години. Anguilla не могат да се размножават в контролирана среда - излюпването на ларвите им става единствено в Саргасово море и в стъклената си фаза те се придвижват, използвайки течението Гълфстрийм. Именно в този етап от развитието си най-често стават обект на нелегален трафик.


Над 2000 папагала пък бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево няколко дни по-рано при проверка на микробус със словашка регистрация. Чрез фалшиви документи нарушителите се опитвали да изнесат птиците за съседна Турция (те са от видовете вълнисти папагали, Корели, Неразделки и 55 от рода Розела.)


Папагалите са включени в международната конвенция CITES, която урежда търговията със защитени видове. Екзотичните животни попадат в категорията опасни преносители на екзотични зарази и поради тази причина е нужно задължително карантиниране. Затова те са транспортирани спешно до Софийската зоологическа градина.


Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, между 2 млн. и 5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги. Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават тяхното оцеляването в естествената им среда. Много видове са изчезнали или са на границата на изчезването именно в резултат на незаконната търговия.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


На 27 юли тази година в жилище в София бе задържан 50-годишен мъж с инициали С. Г., занимаващ се с контрабанда на редки животински видове. Столичанинът е изнесъл от България стотици грабливи птици от защитени видове в продължение на години. При обиска в дома на задържания полицията е открила фалшиви сертификати за износ на птици и печат на екоминистерството. Същият човек е бил задържан миналата година на ГКПП Ферибот Видин с два броя ястребови орли (Hieraaetus fasciatus), предназначени за контрабанда в чужбина, с фалшиви придружителни документи. Срещу нарушителя тогава бе образувана полицейска проверка по чл. 242 от НК за контрабанда на стоки и за притежание на фалшиви документи. Птиците, които са опитомени, са приблизително на четири години, изключително редки са и не се срещат в България. Те са били пренесени от Средна Азия или от някоя от бившите съветски републики.Миналия месец граничните служители пресякоха канал за контрабанда на дюнери, кори за баклава и други тестени изделия. Точно в първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрям митничарите на Капитан Андреево заловиха 128 кашона с тестени изделия. Вкуснотиите били укрити сред колети с текстилни изделия, превозвани с товарен автомобил с българска регистрация. Камионът, управляван от 33-годишен български гражданин, е влязъл в страната от Турция късно вечерта на 9 ноември. Вероятно шофьорът е разчитал на умората на митническите служители след изключително натоварения трафик на пункта в навечерието на празника.


Противно на очакването му обаче митничарите набелязали автомобила за проверка и там намерили кашоните с недекларирани тестени изделия. В 91 от тях имало питки за дюнери, 19 кашона съдържаликори за баклава, а останалите били с юфка и с екзотичната супа трахана. Изделията са традиционни за празничната трапеза на големия мюсюлмански празник и вероятно са били предназначени за честващите го в България.


Facebook logo
Бъдете с нас и във