Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Реформа за "отличен" - само дето я няма

Да се чуди човек от какво са недоволни съдиите, гражданите, че и еврокомисарите от Брюксел. Не четат ли отчети тези хора?

Отличници сме по реформи в съдебната система. Само че в Брюксел не го знаят. А не го знаят, защото не четат правителствените отчети, ами гледат вестниците и репортажите за протестиращите граждани и магистрати.

Помпозният документ бе приет в сряда (9 март). Пълното име на този "шедьовър" всъщност е "Отчет по изпълнението на Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2015 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка". И го изписваме в цялостта му съвършено умишлено - просто за да се види как чиновниците "маскират" провалите на държавата под купчина кухи думички и безумно звучащи фрази.

Споменатият план за действие беше приет в началото на миналата година, след предишния срамен доклад, с който Еврокомисията ни сурвака заради безобразното състояние на правосъдната ни система. А сега се оказва, че ние почти сме изпълнили дадените тогава препоръки: от всичките заложени в плана "спешни мерки" за промени 29 вече са изпълнени, други 32 са в процес на изпълнение, а по две се работи постоянно. С други думи, свършили сме си работата направо за отличен. Да се чуди човек защо пак ни "опраскаха" от Брюксел и с тазгодишния доклад.

Какво отчитаме всъщност? В списъка с "червените точки" е сложено буквално всичко, което се случи в хода на "реформата" за последните две години: приетите промени в конституцията, внесеният (току-що) проект за изменение в Закона за съдебната власт, избраният (най-накрая, след две години туткане) нов главен инспектор за Инспектората на ВСС, записан е дори и новият правилник на това ведомство.

Освен това в отчета се посочва, че е въведена нова система за случайно разпределение на делата (след няколко години яростно отричане, че с това разпределение въобще има проблем). Похвалили сме се, че най-накрая се тръгва към измерване на реалната натовареност на магистратите, че е направен анализ на проблемите в атестирането им, както и на дисциплинарната практика на ВСС. Посочено е дори, че е създаден съвет по прилагането на стратегията за съдебна реформа (който всъщност е просто една работна група за консултации по бъдещи законопроекти, от която нищо не зависи). И че държавата има "пътни карти" за изпълнение на всяка една от целите в стратегията.

Що се отнася до корупцията: нея явно направо сме я сразили. Защото вече има национална стратегия (поредната) за противодействие на корупцията - със съответния съвет и план за изпълнение, плюс координатор по антикорупционни политики. А освен това е създадено и специализирано междуведомствено звено между ДАНС, МВР и прокуратурата, което да разследва корупцията - как го прави очевидно не е тема за обсъждане в отчет.

Като допълнителна "червена точка" се сочи и проектозаконът на Кунева за борба с корупцията по висшите етажи на властта (който още дори не е влязъл за обсъждане в НС), както и новата (и твърде спорна) законодателна рамка на обществените поръчки.

Цялата тази "чутовна деятелност" обаче се оказа явно недостатъчна да измие лицето на държавата пред Брюксел и да я спаси от тазгодишния доклад - не по-малко срамен и не по-малко разобличителен от всички предишни.

Но по-лошото е, че напук на всичките отчети лелеяната  реформа в правосъдието все така я няма. И това лесно може да се разбере, особено ако се четат вестници...
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във