Параграф22 Daily

§22 Анализи

Реформата е проформа, но бонусите са гарантирани

S 250 34b1f33f cb7b 4f8e b5e8 aaef9f0c6776

"Брилянтната" операция на Висшия съдебен съвет (ВСС) по определяне на бонуси в размер на десетки хиляди левове към високите възнаграждения на магистратите е пред успешен финал. Премирането за висока натовареност идва след шумния провал с изхарчените напусто милиони за пренареждане на съдебната карта, което трябваше да реши тъкмо този проблем. На практика съдебната власт отново демонстрира, че нежеланието за реформи е пряко обвързано с възможността за ескалиращо усвояване на публични средства. 

 

Предколедният блицкриг започна с решение на Съдийcĸaтa ĸoлeгия във BСС, с което бяха променени спешно пpaвилaтa зa дoпълнитeлните възнaгpaждeния нa cъдиите, приети на основание чл. 233, aл. 6 от Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт. Съгласно тази разпоредба, кадровият орган определя размера на магистратските бонуси с оглед степента на натовареност.

Предколедният блицкриг започна с решение на Съдийcĸaтa ĸoлeгия във BСС, с което спешно бяха променени пpaвилaтa зa дoпълнитeлни възнaгpaждeния нa cъдии, приети на основание чл. 233, aл. 6 от Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт. Съгласно разпоредбата, кадровият орган определя допълнително възнаграждение на магистратите въз основа степента на тяхната натовареност. Отделно законът предвижда съдиите, прокурорите и следователите към специализираните наказателни структури

да получат бонуси до шест ocнoвни мeceчни възнaгpaждeния

гoдишнo по пpaвилa зa индивидyaлнa oцeнĸa нa peзyлтaтитe oт дeйнocттa им.

Cтeпeнитe  зa oцeнĸa ca съобразно процента на превишение нaд oбщитe cpeдни cтoйнocти зa cъoтвeтнoтo нивo, като разпределението е на изключително, виcoĸo, средно и ниско натоварени съдебни органи. Πpaвилaтa пpeдвиждaт съответно дo чeтиpи, три, две и една допълнителни заплати към редовните за годината. 

Πpeдлoжeниeтo зa пpoмeни дойде от един от тримата големи във ВСС - пpeдceдaтeля нa Bърховния административен съд Гepoги Чoлaĸoв. Спeшнocттa била "във връзка с наближаващия край на бюджетната година и краткото време за прилагане на нормативноустановените процедури, включително поради продължаващата извънредна епидемична обстановка"

Наличните за разпределяне 

9 млн. лв. ще потеглят към банковите сметки на магистратите

и по съкратена процедура за разглеждане на евентуални възражения от страна на отделни административни ръководители.

По 2.7 заплати отгоре ще вземат магистратите в изключително натоварените органи, за каквито са определени 6 съдилища и 10 прокуратури - ВКС, ВАС, СГС, административните съдилища в Пазарджик и Перник, Районен съд - Нова Загора, ВКП, ВАП, апелативните прокуратури в София, Велико Търново и Пловдив, окръжните прокуратури в Русе, Сливен и Пловдив, районните прокуратури в Ямбол и Шумен. В тази категория са включени още НСлС и следствените отдели към окръжните прокуратури в София, Благоевград и Силистра.

Магистратите във високо натоварените органи ще вземат допълнително по 2.3 основни заплати, определени за 13 съдилища, 32 прокуратури и 13 следствени отдела. Любопитното е, че сред тези органи са сочените от години за свръхнатоварени Софийския районен съд, Административен съд София-град, СГП и СРП, както и магистратите от специализираните съдилища. 

Всички останали магистрати и служители в съдилищата

ще получат за Коледа по една заплата и половина. 

Окончателният размер на бонусите ще бъде определен от Пленума на ВСС, но не е трудно той да бъде пресметнат, като се има предвид, че възнагражденията на магистратите са в диапазона от 4000 до 8000 лева. 

Определянето на степените на натовареност от едноименната комисия на съвета става в условията на колебания относно ползваната статистика. Оказа се, че съдебният инспекторат е установил необяснимо разминаване в данните за 22 районни съдилища.Сега обаче ВСС нямало как да установи кой е крив и кой е прав, а е било възможно и допускането на "неволни грешки", които нямало да се отразят сериозно на степенуването. Целта била все пак да не бъдат поставяни категорични разделителни линии, които по обективни причини не можело да бъдат очертани на този етап. 

Очевидно ВСС дава заден ход, след установените различна практики за образуването и администрирането на делата, което водело до необосновани и нелогични данни. Констатирано е "генериране на висок брой постъпили и свършени дела чрез различни способи като например десетки заповедни дела, образувани по заявления срещу длъжници с адрес в друг съдебен район, водещо до прекратяване поради местна неподсъдност на делата, но статистически изкуствено завишавайки някои от показателите“. В тази връзка бе обещано, че от началото на 2022 г. ВСС ще използва единствено информацията от модула за натовареност в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), въпреки че нейното функциониране продължава да е проблематично.

В крайна сметка проблемът с натовареността ще бъде отново решаван

с наливане на бюджетни средства, а не с реформи проформа.

Миналият месец ВСС гласува проектобюджета на съдебната власт за 2022 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2023 г. и 2024 година.


Исканите суми далеч надхвърлят определения с решение на Министерския съвет от 2020 г. препоръчителен таван на разходите по бюджета на съдебната власт за 2022 г. и 2023 г. в размер на 861 млн. лева. Според ВСС разходната част на бюджета за 2022 г. трябва да е 992 млн. лв., за 2023 г. - 1.048 млрд. лв., а за 2024 г. - 1.120 милиарда!


Същевременно неизпълнението на приходната част се превърна в необратима тенденция в последните години, което налага недостигът да бъде запушван с допълнителни трансфери от държавния бюджет в размер на милиони левове.  

Само за миналата година неизпълнение на приходите е в размер на повече от 11 млн.лева, като се очаква до края на годината да бъдат събрани 94 млн. лева. Затова от ВСС предложиха скромна приходна част за следващите 3 години в размер на 95 млн. лева, при положение че одобрената с бюджетния закон за тази година е 116 млн. лева.

Иначе казано - очакванията на съдебната власт са

данъкоплатецът да й плаща издръжка от над 1 милиард

годишно, огромната част от които пак ще отиват за нормативно заложени и лавинообразно нарастващи заплати, обезщетения и бонуси. 

А след всички празни приказки и провалени проекти за реформа на съдебната карта съкращения на раздутите щатове, както винаги, няма да има. Тъкмо обратното - покрай спешното определяне на бонусите за тази година, Пленумът на ВСС назначи ударно 31 нови попълнения в административните съдилища. Сред тях за пореден път се разпознават фамилиите на цял куп високопоставени слуги на Темида, но явно това дори и на Брюксел вече не прави никакво впечатление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във